Bosacka ma radę dla Polaków na Wielkanoc. Na te szczegóły koniecznie zwróć uwagę

Biała kiełbasa to obowiązkowy dodatek do wielkanocnych zup. Podajemy ją również zapieczoną w chrzanie czy w towarzystwie faszerowanych jajek. Jednak czym się kierujemy przy wyborze tej najbardziej dla nas odpowiedniej? Temat ten poruszyła Katarzyna Bosacka, publikując krótki filmik w mediach społecznościowych.

ObrazekBiała kiełbasa wkrótce będzie gwiazdą na polskich stołach. Jak jednak wybrać tę najlepszą? - Pyszności; Fot. Adobe Stock, Instagram: katarzynabosacka (screenshot)

W kuchni polskiej biała kiełbasa powstaje z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Charakteryzuje się tym, że jest średnio rozdrobniona i ma specyficzny kolor. Szare zabarwienie kiełbasy wynika z odstąpienia od soli peklującej w procesie produkcji. Do wyrobu dodaje się wyłącznie zwykłą sól, przez co - w procesie parzenia - uzyskuje się kiełbasę o jasnym kolorze.

Obrazek
Biała kiełbasa - Pyszności; foto: Adobe Stock

Jak kupić najlepszą kiełbasę na Wielkanoc? Bosacka odpowiada

Tuż przed Wielkanocą do koszyków trafią kilogramy białej kiełbasy. Jak wybrać tę najlepszą?

Katarzyna Bosacka rozpoczęła publikację cyklu filmików dotyczących zakupów na święta wielkanocne. W pierwszym odcinku na tapet wzięła właśnie białą kiełbasę. Na wstępie przedstawiła, z jakimi rodzajami tego produktu mamy zwykle do czynienia w sklepach. Są nimi: kiełbasa biała surowa i parzona. Czym się różnią?

"Ta parzona jest już przetworzona, ma dłuższą datę przydatności do spożycia i zwykle ma sporo konserwantów. Natomiast ta surowa to jest kiełbasa, którą trzeba zjeść bardzo szybko, ale coś za coś - nie ma w sobie zwykle konserwantów"

- podsumowała krótko Bosacka.

Dodała również, by zwracać uwagę na etykiety kupowanych produktów. Wskazała, że w sklepach znajdziemy kiełbasy, które w składzie potrafią mieć ponad 20 różnych składników, w tym błonniki pszenne, białko sojowe, fosforany i różne polepszacze oraz sporo wody. Bosacka radzi unikać takich wyrobów, a swoją uwagę skierować ku tym o dużo krótszych etykietach.

"Dobra biała kiełbasa powinna mieć bardzo krótki skład, zaledwie kilka składników: mięso oczywiście wieprzowe, do tego woda, majeranek, czosnek i  sól"

- skwitowała.

Warto zwrócić uwagę także na kolor kiełbasy już po sparzeniu. Jeśli mięso nabierze różowawej barwy, wskazuje to, że dodano do niego środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą. Dobra biała kiełbasa po kontakcie z wrzątkiem ma lekko szarawy kolor, a miejsca z tłuszczykiem pozostają białe. Ponadto, jest soczysta i krucha, ale nie twarda, a mięso i przyprawy są dobrze wyczuwalne.

Zanim wybierzecie się na świąteczne zakupy, zobaczcie nasz test białych kiełbas z supermarketów: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej