Bosacka ma radę dla Polaków na Wielkanoc. Na te szczegóły koniecznie zwróć uwagę
Biała kiełbasa to obowiązkowy dodatek do wielkanocnych zup. Podajemy ją również zapieczoną w chrzanie czy w towarzystwie faszerowanych jajek. Jednak czym się kierujemy przy wyborze tej najbardziej dla nas odpowiedniej? Temat ten poruszyła Katarzyna Bosacka, publikując krótki filmik w mediach społecznościowych.
26.03.2023 | aktual.: 26.03.2023 18:22
W kuchni polskiej biała kiełbasa powstaje z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Charakteryzuje się tym, że jest średnio rozdrobniona i ma specyficzny kolor. Szare zabarwienie kiełbasy wynika z odstąpienia od soli peklującej w procesie produkcji. Do wyrobu dodaje się wyłącznie zwykłą sól, przez co - w procesie parzenia - uzyskuje się kiełbasę o jasnym kolorze.
Jak kupić najlepszą kiełbasę na Wielkanoc? Bosacka odpowiada
Tuż przed Wielkanocą do koszyków trafią kilogramy białej kiełbasy. Jak wybrać tę najlepszą?
Katarzyna Bosacka rozpoczęła publikację cyklu filmików dotyczących zakupów na święta wielkanocne. W pierwszym odcinku na tapet wzięła właśnie białą kiełbasę. Na wstępie przedstawiła, z jakimi rodzajami tego produktu mamy zwykle do czynienia w sklepach. Są nimi: kiełbasa biała surowa i parzona. Czym się różnią?
- podsumowała krótko Bosacka.
Dodała również, by zwracać uwagę na etykiety kupowanych produktów. Wskazała, że w sklepach znajdziemy kiełbasy, które w składzie potrafią mieć ponad 20 różnych składników, w tym błonniki pszenne, białko sojowe, fosforany i różne polepszacze oraz sporo wody. Bosacka radzi unikać takich wyrobów, a swoją uwagę skierować ku tym o dużo krótszych etykietach.
- skwitowała.
Warto zwrócić uwagę także na kolor kiełbasy już po sparzeniu. Jeśli mięso nabierze różowawej barwy, wskazuje to, że dodano do niego środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą. Dobra biała kiełbasa po kontakcie z wrzątkiem ma lekko szarawy kolor, a miejsca z tłuszczykiem pozostają białe. Ponadto, jest soczysta i krucha, ale nie twarda, a mięso i przyprawy są dobrze wyczuwalne.
Zanim wybierzecie się na świąteczne zakupy, zobaczcie nasz test białych kiełbas z supermarketów: