Dodaj trzy łyżki do garnka z bigosem, a jego smak zmieni się nie do poznania. Efekt jest wyśmienity
Udoskonalania nawet tradycyjnych potraw nigdy za wiele. Można to robić pod swoje gusta, czasem z powodu uczuleń, albo kwestii zdrowotnych. Poznaj przepis na bigos z dodatkiem miodu, a już nigdy nie pominiesz tego dodatku.
Dużo tu ostatnio rozprawialiśmy na temat kiszonej kapusty. Jej walory zdrowotne są nie do pobicia, a jej smak Polacy po prostu pokochali. Ewidentnie płynie w nas mocne uczucie do kiszonych produktów, czyż nie? O ogórkach kiszonych nawet nie wspominamy, za to warto tu nadmienić koreańską sałatkę kimchi. W ostatnim czasie Polska stała się europejską stolicą tej kiszonej potrawy z dalekiego wschodu.
Nasze ciągoty do kiszonek objawiają się też w wykorzystywaniu ich jako półproduktów do innych dań. Jednym z nich jest oczywiście bigos; danie, którego tradycja jedzenia w Polsce sięga XVII wieku. Pokonując ten długi czasowy dystans, bigos niejednokrotnie przechodził zmiany. Dziś polecamy wam jego wydanie z nietypowym dodatkiem - miodem. Brzmi nie dość, że smacznie, to i zdrowo, prawda? Oto przepis.
Bigos z dodatkiem miodu
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g łopatki wieprzowej
- 250 g boczku wędzonego parzonego
- 250 g kiełbasy wędzonej
- 1 cebula
- 10 g suszonych grzybów
- kilka listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 3 łyżki miodu
- pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby namocz przez około godzinę. Odcedź je, ale nie wylewaj wody. Następnie pokrój je w kawałki.
W garnuszku zagrzej wodę. Powinna mieć około 70 stopni. Następnie sparz w niej kiełbasę przez około 15 minut, starając się utrzymywać tę temperaturę. Po tym czasie pokrój kiełbasę, nie pozbywając się wody po parzeniu.
Pokrojoną w kostkę łopatkę podsmaż na patelni. Następnie duś około pół godziny, podlewając je wodą po parzeniu kiełbasy.
Przygotuj drugą patelnię. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Boczek pokrój w małe kawałki i wytop tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i smaż, do momentu jej zeszklenia.
Kapustę odciśnij i włóż do garnka. Dodaj do niej wodę po gotowaniu grzybów. Całość gotuj do momentu, gdy kapustka stanie się miękka. Teraz dodaj grzyby, kiełbasę, łopatkę z sosem i boczek z cebulą. Dopraw rozbitymi w moździerzu owocami jałowca, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pieprzem w ziarnach.
Gotuj kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj paprykę wędzoną, pieprz ziołowy i zwykły do smaku oraz bohatera tego odcinka - miód.
Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.