Najgorsze błędy podczas przygotowywania jajecznicy. Rujnują danie w mgnieniu oka
08.07.2022 09:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajecznica to klasyczne danie na śniadanie. Jest łatwa w przygotowaniu i robi się ją w kilka minut. Niestety nie zawsze wychodzi nam tak, jakbyśmy tego chcieli. Okazuje się, że często popełniamy kilka błędów podczas smażenia jajecznicy. Poniżej przedstawiamy najgorsze z nich.
Idealna jajecznica
Jajecznica nie ma sobie równych. Wystarczy parę jajek i mamy pyszne śniadanie. Idealna jajecznica jest puszysta i delikatna. Niestety, czasami zdarza nam się popełnić kilka błędów. W konsekwencji wychodzi nam gumowata, twarda i niesmaczna potrawa. Jak w takim razie tego uniknąć? Najlepiej dowiedzieć się, co dokładnie robimy źle.
Najgorsze błędy podczas przygotowywania jajecznicy
- Nieświeże jajka
To najbardziej podstawowy błąd, jaki można zrobić. Nieświeże jajka całkowicie zniszczą smak i aromat jajecznicy. W związku z tym najlepiej wybijać jajka do oddzielnej miski. Następnie sprawdzić zapach produktu. Ten nieświeży będzie charakteryzował się intensywnym, nieprzyjemnym zapachem.
- Smażenie na dużym ogniu
Nigdy nie smaż jajecznicy na dużym ogniu. W przeciwnym razie potrawa będzie twarda i sucha. Poza tym, tak wysoka temperatura sprzyja przypaleniu się jajecznicy. Najlepiej smaż jajka na małym ogniu. Dzięki temu twoja jajecznica będzie odznaczać się kremową konsystencją. Pamiętaj jednak, aby przez cały proces smażenia obserwować jajecznicę i nie trzymać jej za długo na patelni.
- Za wczesne solenie
Sól najlepiej dodać pod koniec smażenia. Solenie jajek przed smażeniem albo na początku negatywnie wpłynie na konsystencję jajecznicy. W związku z tym najlepiej nie śpieszyć się z solą. Nie dodawajmy jej również w dużej ilości. Lepiej jest dodać mniej tego składnika i ewentualnie później posolić jajecznicę już na talerzu.
- Rozbijanie jajek bezpośrednio na rozgrzaną patelnię
Nie wybijaj jajek bezpośrednio na gorącą patelnię. W przeciwnym razie, podczas mieszania ich na gorącej powierzchni, jajka zaczną się szybko ścinać. W konsekwencji jajecznica będzie gumowata i niesmaczna. Przed smażeniem, najlepiej połącz jajka w oddzielnym naczyniu. Następnie ubij je porządnie. Dzięki temu potrawa będzie wyjątkowo puszysta.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajka po szkocku krok po kroku.