Najgorsze błędy podczas przygotowywania jajecznicy. Rujnują danie w mgnieniu oka

Jajecznica to klasyczne danie na śniadanie. Jest łatwa w przygotowaniu i robi się ją w kilka minut. Niestety nie zawsze wychodzi nam tak, jakbyśmy tego chcieli. Okazuje się, że często popełniamy kilka błędów podczas smażenia jajecznicy. Poniżej przedstawiamy najgorsze z nich.

ObrazekNajgorsze błędy podczas przygotowywania jajecznicy - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Idealna jajecznica

Obrazek
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajecznica nie ma sobie równych. Wystarczy parę jajek i mamy pyszne śniadanie. Idealna jajecznica jest puszysta i delikatna. Niestety, czasami zdarza nam się popełnić kilka błędów. W konsekwencji wychodzi nam gumowata, twarda i niesmaczna potrawa. Jak w takim razie tego uniknąć? Najlepiej dowiedzieć się, co dokładnie robimy źle.

Najgorsze błędy podczas przygotowywania jajecznicy

Obrazek
Smażenie jajecznicy - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Nieświeże jajka

To najbardziej podstawowy błąd, jaki można zrobić. Nieświeże jajka całkowicie zniszczą smak i aromat jajecznicy. W związku z tym najlepiej wybijać jajka do oddzielnej miski. Następnie sprawdzić zapach produktu. Ten nieświeży będzie charakteryzował się intensywnym, nieprzyjemnym zapachem.

  • Smażenie na dużym ogniu

Nigdy nie smaż jajecznicy na dużym ogniu. W przeciwnym razie potrawa będzie twarda i sucha. Poza tym, tak wysoka temperatura sprzyja przypaleniu się jajecznicy. Najlepiej smaż jajka na małym ogniu. Dzięki temu twoja jajecznica będzie odznaczać się kremową konsystencją. Pamiętaj jednak, aby przez cały proces smażenia obserwować jajecznicę i nie trzymać jej za długo na patelni.

  • Za wczesne solenie

Sól najlepiej dodać pod koniec smażenia. Solenie jajek przed smażeniem albo na początku negatywnie wpłynie na konsystencję jajecznicy. W związku z tym najlepiej nie śpieszyć się z solą. Nie dodawajmy jej również w dużej ilości. Lepiej jest dodać mniej tego składnika i ewentualnie później posolić jajecznicę już na talerzu.

  • Rozbijanie jajek bezpośrednio na rozgrzaną patelnię

Nie wybijaj jajek bezpośrednio na gorącą patelnię. W przeciwnym razie, podczas mieszania ich na gorącej powierzchni, jajka zaczną się szybko ścinać. W konsekwencji jajecznica będzie gumowata i niesmaczna. Przed smażeniem, najlepiej połącz jajka w oddzielnym naczyniu. Następnie ubij je porządnie. Dzięki temu potrawa będzie wyjątkowo puszysta. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajka po szkocku krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze