PrzepisNaleśnikiChcesz zrobić puszyste naleśniki? Zapomnij o dolewaniu mleka

Chcesz zrobić puszyste naleśniki? Zapomnij o dolewaniu mleka

Naleśniki jak chmurka
Naleśniki jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.08.2023 10:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najbardziej puszyste naleśniki na świecie, które rozpływają się w ustach? Możesz to zrobić! Wystarczy, że zrezygnujesz z mleka i zastąpisz je innym produktem. Ciasto będzie delikatne i niezwykle smaczne. Mogą się nim zajadać osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.

Masz ochotę na naleśniki, a w lodówce zabrakło mleka? Przecież bez niego nic się nie uda! Co jeśli powiemy ci, że go nie potrzebujesz?


Rozważmy też inną sytuację. Chcesz zrobić sobie pyszne placki, ale po mleku czujesz się źle. Rezygnujesz więc z pomysłu i obchodzisz się smakiem. Mamy dla ciebie rozwiązanie. Puszyste jak chmurka naleśniki zrobisz z trzech składników. Wśród nich mleka na próżno szukać

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są zamienniki mleka?

Na pierwszą myśl przychodzą wszystkie produkty bez laktozy, w tym mleko. Do naleśników możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub greckiego. Ciekawą alternatywą jest śmietana kremówka (ją możesz rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:1).

Bardzo dobrym pomysłem są napoje roślinne, na przykład migdałowy, kokosowy lub owsiany. Jeśli są słodzone, wykorzystujemy je do słodkich placków. Wytrawne naleśniki wolą napoje bez dodatku cukru.

Naleśniki
Naleśniki© Adobe Stock

Jak zrobić obłędne naleśniki bez mleka?

Na samym początku przygotuj składniki:

  • szklankę mąki,
  • 1 1/4 szklanki wody,
  • dwa jajka,
  • łyżeczkę cukru,
  • szczyptę soli,
  • 1,25 łyżki oliwy.

Sposób wykonania:


  1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, wodę i jajka. Od razu po tym dodaj cukier i sól (jeśli chcesz zrobić naleśniki wytrawne, pomiń cukier).
  2. Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki. W tym czasie odpocznie i zyska odpowiednią konsystencję.
  3. Na patelnię wlej odrobinę oleju lub oliwy (możesz ją rozprowadzić za pomocą ręcznika kuchennego). Dobrze go rozgrzej, by móc wlać ciasto. Jeśli tego nie zrobisz, naleśnik może się porwać.
  4. Placki smaż z obu stron na rumiany kolor. Zajmie ci to kilka minut. Ostrożnie przełóż je na talerz.
  5. Naleśniki podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Idealnie pasuje do nich dżem, krem czekoladowy. Możesz też ozdobić je owocami. Jeżeli nie przepadasz za słodkimi dodatkami, przygotuj farsz, na przykład szpinakowy lub z serem i pieczarkami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także