Chcesz zrobić puszyste naleśniki? Zapomnij o dolewaniu mleka

Najbardziej puszyste naleśniki na świecie, które rozpływają się w ustach? Możesz to zrobić! Wystarczy, że zrezygnujesz z mleka i zastąpisz je innym produktem. Ciasto będzie delikatne i niezwykle smaczne. Mogą się nim zajadać osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.

Naleśniki jak chmurkaNaleśniki jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Masz ochotę na naleśniki, a w lodówce zabrakło mleka? Przecież bez niego nic się nie uda! Co jeśli powiemy ci, że go nie potrzebujesz?


Rozważmy też inną sytuację. Chcesz zrobić sobie pyszne placki, ale po mleku czujesz się źle. Rezygnujesz więc z pomysłu i obchodzisz się smakiem. Mamy dla ciebie rozwiązanie. Puszyste jak chmurka naleśniki zrobisz z trzech składników. Wśród nich mleka na próżno szukać

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Jakie są zamienniki mleka?

Na pierwszą myśl przychodzą wszystkie produkty bez laktozy, w tym mleko. Do naleśników możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub greckiego. Ciekawą alternatywą jest śmietana kremówka (ją możesz rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:1).

Bardzo dobrym pomysłem są napoje roślinne, na przykład migdałowy, kokosowy lub owsiany. Jeśli są słodzone, wykorzystujemy je do słodkich placków. Wytrawne naleśniki wolą napoje bez dodatku cukru.

Naleśniki
Naleśniki © Adobe Stock

Jak zrobić obłędne naleśniki bez mleka?

Na samym początku przygotuj składniki:

  • szklankę mąki,
  • 1 1/4 szklanki wody,
  • dwa jajka,
  • łyżeczkę cukru,
  • szczyptę soli,
  • 1,25 łyżki oliwy.

Sposób wykonania:


  1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, wodę i jajka. Od razu po tym dodaj cukier i sól (jeśli chcesz zrobić naleśniki wytrawne, pomiń cukier).
  2. Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki. W tym czasie odpocznie i zyska odpowiednią konsystencję.
  3. Na patelnię wlej odrobinę oleju lub oliwy (możesz ją rozprowadzić za pomocą ręcznika kuchennego). Dobrze go rozgrzej, by móc wlać ciasto. Jeśli tego nie zrobisz, naleśnik może się porwać.
  4. Placki smaż z obu stron na rumiany kolor. Zajmie ci to kilka minut. Ostrożnie przełóż je na talerz.
  5. Naleśniki podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Idealnie pasuje do nich dżem, krem czekoladowy. Możesz też ozdobić je owocami. Jeżeli nie przepadasz za słodkimi dodatkami, przygotuj farsz, na przykład szpinakowy lub z serem i pieczarkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy