Zastanawiasz się, który rodzaj chleba wybrać? Nasz poradnik raz na zawsze kończy rozterki

Pieczywo to temat rzeka, ale możemy w krótki sposób przedstawić zasady, którymi warto się kierować przy zakupie chleba. Będą one pomocne, by wybrać ten z najlepszym składem, który będzie nam służył.

Obrazek
Paulina

Czytaj skład chleba

Im krótsza lista składników, tym lepiej. Chleb tak naprawdę powinien składać się z czterech składników: mąki, zakwasu lub drożdży, wody oraz soli. Największe znaczenie powinien mieć dla ciebie nie rodzaj mąki (np. pszenna, żytnia, orkiszowa), a jej typ. Zasada jest prosta, im wyższy typ mąki, tym lepiej. O ile tolerujemy wysokobłonnikowe produkty, wybierajmy pieczywa z mąki graham najlepiej typ 1850 lub razowej, typ 2000. Typ mąki oznacza, ile substancji mineralnych zawiera mąka. Im więcej, tym lepiej dla naszego zdrowia, taki chleb też nasyci nas na dłużej, co można łatwo zaobserwować.

Zjedzenie kromki chleb żytniego pozwala nam na dłuższą sytość po posiłku, z chlebem białym jest zupełnie inaczej i za chwile mamy ochotę na podjadanie. Po co w chlebie chemiczne spulchniacze? Po co olej? Po co cukier? Po co karmel? Po pierwsze podnosi to kaloryczność! Po drugie szkodzi! Takiego chleba z dodatkami nie bierzemy!

Obrazek
Chleb - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Na drożdżach czy na zakwasie- który lepszy?

Jak można zauważyć, najczęściej dostępny na rynku jest ten z drożdżami. Dzieje się tak, ponieważ jest to o wiele tańsze i szybsze. Właśnie też taki najczęściej wybieramy. Co zatem stoi za popularnością mniej zdrowego pieczywa wypiekanego przy użyciu drożdży? Jest ono smaczne, ma przyjemną, miękką konsystencję. Natomiast za zdecydowanie najzdrowszy uważa się chleb na zakwasie. Powstają wówczas również bakterie kwasu mlekowego, które naturalnie występują w naszych jelitach i regulują ich pracę.

Obrazek

Możesz jeść chleb, nawet jak się odchudzasz

Chcesz się odchudzać? Przestań jeść pieczywo. To ogromny mit! Chleb pełnoziarnisty jest źródłem błonnika i wielu cennych składników odżywczych. Jedząc go, możesz zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i wielu innych chorób. Najważniejsze, by wybierać ten z dobrym składem i jeść go z umiarem tak jak wszystko.

Chleb orkiszowy ze szpinakiem to prosty przepis na domowej roboty pieczywo. zobacz nasz przepis na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯