Zastanawiasz się, który rodzaj chleba wybrać? Nasz poradnik raz na zawsze kończy rozterki

Pieczywo to temat rzeka, ale możemy w krótki sposób przedstawić zasady, którymi warto się kierować przy zakupie chleba. Będą one pomocne, by wybrać ten z najlepszym składem, który będzie nam służył.

Obrazek
Paulina

Czytaj skład chleba

Im krótsza lista składników, tym lepiej. Chleb tak naprawdę powinien składać się z czterech składników: mąki, zakwasu lub drożdży, wody oraz soli. Największe znaczenie powinien mieć dla ciebie nie rodzaj mąki (np. pszenna, żytnia, orkiszowa), a jej typ. Zasada jest prosta, im wyższy typ mąki, tym lepiej. O ile tolerujemy wysokobłonnikowe produkty, wybierajmy pieczywa z mąki graham najlepiej typ 1850 lub razowej, typ 2000. Typ mąki oznacza, ile substancji mineralnych zawiera mąka. Im więcej, tym lepiej dla naszego zdrowia, taki chleb też nasyci nas na dłużej, co można łatwo zaobserwować.

Zjedzenie kromki chleb żytniego pozwala nam na dłuższą sytość po posiłku, z chlebem białym jest zupełnie inaczej i za chwile mamy ochotę na podjadanie. Po co w chlebie chemiczne spulchniacze? Po co olej? Po co cukier? Po co karmel? Po pierwsze podnosi to kaloryczność! Po drugie szkodzi! Takiego chleba z dodatkami nie bierzemy!

Obrazek
Chleb - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Na drożdżach czy na zakwasie- który lepszy?

Jak można zauważyć, najczęściej dostępny na rynku jest ten z drożdżami. Dzieje się tak, ponieważ jest to o wiele tańsze i szybsze. Właśnie też taki najczęściej wybieramy. Co zatem stoi za popularnością mniej zdrowego pieczywa wypiekanego przy użyciu drożdży? Jest ono smaczne, ma przyjemną, miękką konsystencję. Natomiast za zdecydowanie najzdrowszy uważa się chleb na zakwasie. Powstają wówczas również bakterie kwasu mlekowego, które naturalnie występują w naszych jelitach i regulują ich pracę.

Obrazek

Możesz jeść chleb, nawet jak się odchudzasz

Chcesz się odchudzać? Przestań jeść pieczywo. To ogromny mit! Chleb pełnoziarnisty jest źródłem błonnika i wielu cennych składników odżywczych. Jedząc go, możesz zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i wielu innych chorób. Najważniejsze, by wybierać ten z dobrym składem i jeść go z umiarem tak jak wszystko.

Chleb orkiszowy ze szpinakiem to prosty przepis na domowej roboty pieczywo. zobacz nasz przepis na YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości