×

Przepis na chleb domowy na drożdżach. Jak zrobić chleb pszenny bez zakwasu?

Jeśli marzy Ci się domowy chleb, ale nie masz zakwasu, to spieszymy z przepisem! Puszyste pieczywo z chrupiącą skórką na drożdżach wychodzi za każdym razem! Jak zrobić domowy chleb?

Domowy chleb na drożdżach – przepis, jak zrobić?

Ciężko wyobrazić sobie polski dom bez bochenka chleba w naszej kuchni. Wraz z początkiem pandemii coraz więcej osób zaczęło samodzielnie wypiekać pieczywo i do tej pory grono fanów domowego chleba stale się powiększa. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to trudne zadanie, to udowodnimy Ci, że jest inaczej.

Jak zrobić domowy chleb na drożdżach? Przepis, który pokochasz. Wiele osób rezygnuje z robienia domowego zakwasu i decyduje się na pieczenie chleba na drożdżach. To o wiele prostsze rozwiązanie!

Chleb domowy na drożdżach z naszego przepisu wychodzi niesamowicie puszysty i porowaty, dzięki czemu smakuje jak z dobrej piekarni. Podczas pieczenia Twój dom wypełni się pięknym aromatem. Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo z odrobiną masła i soli.

Cały przepis na chleb domowy na drożdżach, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Zobacz także: Zapiekanka tostowa z piekarnika z szynką, papryką i serem

  • Czas przygotowania: 2 godz
  • Czas pieczenia: 20 minut
  • Kuchnia: polska

Chleb domowy na drożdżach – składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Jak zrobić rozczyn na chleb domowy na drożdżach?

Pracę nad chlebem domowym na drożdżach na świeżych drożdżach rozpocznij od przygotowania rozczynu.

W tym celu rozpuść w ciepłej wodzie świeże drożdże. Następnie dodaj do mieszanki łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki pszennej. Tak przygotowany miks odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn mógł podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to musisz przygotować rozczyn od nowa. Pamiętaj, żeby woda nie była zbyt gorąca, bo drożdże nie wyrosną.

W międzyczasie połącz w dużej misce mąkę pszenną, sól oraz olej roślinny. Do miski dodaj również wcześniej przygotowany rozczyn. Jaką mąkę użyć do dmowego chleba? Oczywiście najlepsza będzie mąka chlebowa lub po prostu pszenna typ od 405- 812.

chleb na świeżych drożdżach

Wyrastanie ciasta na domowy chleb

Ciasto przełóż na kuchenny blat lub stolnicę i zacznij wyrabiać.

Kiedy ciasto będzie już dobrze zagniecione – przenieś je do miski. Gdy będzie przyklejało się za bardzo do Twoich rąk- podsypuj je mąką.

chleb na świeżych drożdżach

Ile czasu powinno rosnąć ciasto na chleb domowy? Tak przygotowane ciasto przechowuj w ciepłym miejscu przez 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie przenieś ciasto drożdżowe na kuchenny blat, posyp mąką pszenną i wyrabiaj je ok. 5 minut.

Następnie ustaw na blacie wiklinowy koszyk i umieść w środku kuchenną ściereczkę, W środku ułóż ciasto drożdżowe i dokładnie je przykryj. Po raz kolejny odstaw je do wyrośnięcia – tym razem na 20 minut.

chleb na świeżych drożdżach

Chleb domowy na drożdżach – czas pieczenia

W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia oraz rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Domowy chleb – czas pieczenia. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na środku ułóż ciasto drożdżowe (uformowane na kształt chleba i oprószone mąką) po czym wstaw do piekarnika na 20 minut. Możesz chleb upiec również w naczyniu żaroodpornym lub garnku, który nadaje się do pieczenia.

chleb na świeżych drożdżach

Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do przygotowania chleba na świeżych drożdżach użyj programu „góra-dół”. I to wszystko!

chleb na świeżych drożdżach

Jak sama widzisz przygotowanie domowego chleba na drożdżach, nie jest wcale skomplikowaną sprawą. Własnoręcznie upieczony chleb smakuje jeszcze lepiej niż ten ze sklepu, a satysfakcja jest niesamowita. Podaj go z masłem i solą lub miodem i rozkoszuj się miękkim wnętrzem z chrupiącą skórką.

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij