Chleb sodowy z serem i rozmarynem. Wypiek z airfryera lepszy niż z piekarni

Czy w air fryerze można upiec chleb? Jamie Oliver, popularny kucharz, autor książek kulinarnych i ekspert od potraw, które zachwycają, w swojej najnowszej publikacji potwierdza, że można. I to taki, który zachwyci smakiem i zapachem. Szczegóły poniżej.

Chleb sodowy z serem i rozmarynemChleb sodowy z serem i rozmarynem
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | © 2024 Jamie Oliver Enterprises Ltd, photography David Loftus
Magdalena Pomorska

"Łatwy air fryer", czyli pomysłowe pyszności z charakterem, autorstwa Jamiego Olivera to odpowiedź na rosnącą popularność nietuzinkowych przepisów z frytkownicy beztłuszczowej. Od pysznych śniadań, przez konkretne obiady, aż po zachwycające desery. Inspiracji jest naprawdę mnóstwo, a do tego nie zabrakło rozdziału dotyczącego zalet korzystania na co dzień w kuchni z urządzenia, które pozwala zminimalizować użycie tłuszczu, a jednocześnie wydobyć maksimum smaku i wartości odżywcze. Te ostatnie podaje są do każdego przepisu, co zdecydowanie ułatwia układanie zbilansowanego jadłospisu na co dzień.

Chlebki serowe w formie muffinek. Zrobisz je w trzech ciekawych odsłonach

Pieczywo z air fryera w stylu Jamiego Olivera

Chleb sodowy to popularne pieczywo, które nie wymaga drożdży ani zakwasu, co skraca czas przygotowania. Jego podstawowe składniki to mąka, soda oczyszczona i maślanka. Dzięki prostej recepturze, chleb ten cieszy się uznaniem zarówno w Irlandii, jak i na całym świecie. Główną cechą chleba sodowego jest krótki czas wyrabiania ciasta. Składniki wystarczy krótko wymieszać, co sprawia, że nawet osoby bez doświadczenia kulinarnego łatwo mogą go upiec. Soda w połączeniu z maślanką umożliwia szybkie wyrastanie ciasta podczas pieczenia. W wersji wytrawnej, z dodatkiem wyrazistego sera i aromatycznych ziół zachwyci wszystkich na przykład na imprezie lub wieczorze filmowym w domu.

Jak upiec chleb sodowy w air fryerze?

Samo przygotowanie chleba sodowego z serem i rozmarynem zajmuje 15 minut, a pieczenie 30 minut. Przepis na 8-10 porcji.

Składniki:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej,
  • 200 g zwykłej mąki i trochę do posypania,
  • 50 g płatków owsianych i trochę do posypania,
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 1 duże jajko,
  • 300 g maślanki lub jogurtu naturalnego,
  • 100 g sera red leicester lub cheddar,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj obie mąki, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i 1 łyżeczkę soli. Oberwij igiełki rozmarynu, posiekaj i większość dorzuć do miski.
  2. Zrób na środku wgłębienie, wbij w nie jajko i dodaj maślankę, po czym dokładnie wymieszaj za pomocą widelca. Zacznij stopniowo zagarniać do środka mąkę, a następnie rękami lekko posypanymi mąką zagnieć i wyrób ciasto.
  3. Pokrój ser na kawałki i dodaj do ciasta. Rękami posmarowanymi oliwą uformuj je w kulę i spłaszcz, uzyskując okrągły placek grubości mniej więcej 3 cm. Posyp go lekko solą oraz płatkami owsianymi i wklep je w ciasto. Ponacinaj chleb z wierzchu głęboko w kratkę, ostrożnie przełóż do szuflady air fryera i piecz jakieś 20 minut w temperaturze 180°C.
  4. Posmaruj resztę posiekanych igiełek rozmarynu 1 łyżeczką oliwy, posyp nimi chleb i piecz jeszcze jakieś 10 minut w temperaturze 180°C, aż powstanie twarda skórka, a bochenek uderzony od spodu zacznie wydawać pusty dźwięk.
  5. Przełóż chleb na kratkę do studzenia i podawaj na ciepło.

W jednej porcji: 286 kcal, tłuszcze 7,3 g, tł. nas. 3,3 g, białka 12,3 g, węglow. 45,9 g, cukier 3 g, sól 1, g, błonnik 4,1 g.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Łatwy air fryer" wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2025 Easy Air Fryer). Zdjęcia: © David Loftus, 2025.

Okładka książki "Łatwy air fryer" Jamie Oliver
Okładka książki "Łatwy air fryer" Jamie Oliver © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀