Chleb sodowy z serem i rozmarynem. Wypiek z airfryera lepszy niż z piekarni
Czy w air fryerze można upiec chleb? Jamie Oliver, popularny kucharz, autor książek kulinarnych i ekspert od potraw, które zachwycają, w swojej najnowszej publikacji potwierdza, że można. I to taki, który zachwyci smakiem i zapachem. Szczegóły poniżej.
"Łatwy air fryer", czyli pomysłowe pyszności z charakterem, autorstwa Jamiego Olivera to odpowiedź na rosnącą popularność nietuzinkowych przepisów z frytkownicy beztłuszczowej. Od pysznych śniadań, przez konkretne obiady, aż po zachwycające desery. Inspiracji jest naprawdę mnóstwo, a do tego nie zabrakło rozdziału dotyczącego zalet korzystania na co dzień w kuchni z urządzenia, które pozwala zminimalizować użycie tłuszczu, a jednocześnie wydobyć maksimum smaku i wartości odżywcze. Te ostatnie podaje są do każdego przepisu, co zdecydowanie ułatwia układanie zbilansowanego jadłospisu na co dzień.
Chlebki serowe w formie muffinek. Zrobisz je w trzech ciekawych odsłonach
Pieczywo z air fryera w stylu Jamiego Olivera
Chleb sodowy to popularne pieczywo, które nie wymaga drożdży ani zakwasu, co skraca czas przygotowania. Jego podstawowe składniki to mąka, soda oczyszczona i maślanka. Dzięki prostej recepturze, chleb ten cieszy się uznaniem zarówno w Irlandii, jak i na całym świecie. Główną cechą chleba sodowego jest krótki czas wyrabiania ciasta. Składniki wystarczy krótko wymieszać, co sprawia, że nawet osoby bez doświadczenia kulinarnego łatwo mogą go upiec. Soda w połączeniu z maślanką umożliwia szybkie wyrastanie ciasta podczas pieczenia. W wersji wytrawnej, z dodatkiem wyrazistego sera i aromatycznych ziół zachwyci wszystkich na przykład na imprezie lub wieczorze filmowym w domu.
Jak upiec chleb sodowy w air fryerze?
Samo przygotowanie chleba sodowego z serem i rozmarynem zajmuje 15 minut, a pieczenie 30 minut. Przepis na 8-10 porcji.
Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej,
- 200 g zwykłej mąki i trochę do posypania,
- 50 g płatków owsianych i trochę do posypania,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 1 duże jajko,
- 300 g maślanki lub jogurtu naturalnego,
- 100 g sera red leicester lub cheddar,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj obie mąki, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i 1 łyżeczkę soli. Oberwij igiełki rozmarynu, posiekaj i większość dorzuć do miski.
- Zrób na środku wgłębienie, wbij w nie jajko i dodaj maślankę, po czym dokładnie wymieszaj za pomocą widelca. Zacznij stopniowo zagarniać do środka mąkę, a następnie rękami lekko posypanymi mąką zagnieć i wyrób ciasto.
- Pokrój ser na kawałki i dodaj do ciasta. Rękami posmarowanymi oliwą uformuj je w kulę i spłaszcz, uzyskując okrągły placek grubości mniej więcej 3 cm. Posyp go lekko solą oraz płatkami owsianymi i wklep je w ciasto. Ponacinaj chleb z wierzchu głęboko w kratkę, ostrożnie przełóż do szuflady air fryera i piecz jakieś 20 minut w temperaturze 180°C.
- Posmaruj resztę posiekanych igiełek rozmarynu 1 łyżeczką oliwy, posyp nimi chleb i piecz jeszcze jakieś 10 minut w temperaturze 180°C, aż powstanie twarda skórka, a bochenek uderzony od spodu zacznie wydawać pusty dźwięk.
- Przełóż chleb na kratkę do studzenia i podawaj na ciepło.
W jednej porcji: 286 kcal, tłuszcze 7,3 g, tł. nas. 3,3 g, białka 12,3 g, węglow. 45,9 g, cukier 3 g, sól 1, g, błonnik 4,1 g.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Łatwy air fryer" wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2025 Easy Air Fryer). Zdjęcia: © David Loftus, 2025.