Zauważyłeś coś takiego na chlebie? Prawie nikt nie wie, co to oznacza

Kupując chleb i następnie spożywając jego kromki, z pewnością niejednokrotnie mogłeś zauważyć mniejsze lub większe dziury w pieczywie. Czym one tak naprawdę są i skąd się biorą? Czy to zamierzony efekt piekarzy? Okazuje się, że odpowiedź na tak postawione pytania, nie jest jednoznaczna.

ObrazekChleb z dziurami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Wybierając się po chleb do swojej ulubionej piekarni, z pewnością oczekujesz tego, by był on świeży, chrupiący, pachnący i wyróżniający się możliwie najlepszym smakiem i składem. Pomimo tego, że dostępne są różne rodzaje chlebów, to w niemal każdym można dostrzec mniejsze lub większe dziury. Nie da się ukryć, że większość osób jest do nich w pełni przyzwyczajona i to mimo totalnej niewiedzy na ich temat. Bo przecież, taki chleb tak samo smakuje jak ten bez dziur, prawda?

Co zrobić w sytuacji, gdy chleb ma dziury?

Tak naprawdę, kupując swój ulubiony chleb, mniejsze lub większe dziury można dostrzec dopiero po jego pokrojeniu. Najczęściej nie są one przeszkodą, ale te większe dziury mogą stanowić trudność w przypadku, gdy będziesz chciał posmarować kromki chleba masłem. Wiedz, że dziury powstające w chlebie są wadą pieczywa, która może wynikać z kilku czynników. Pamiętaj, że taka wada nie oznacza, że pieczywo jest w jakimś stopniu szkodliwe. Jednak, w jakimś stopniu psuje to wizerunek twojej ulubionej piekarni.

Obrazek
Dziury w chlebie - Pyszności; foto: Canva

Co zrobić w sytuacji, gdy twój chleb ma większe dziury? Wiedz, że bez obaw możesz złożyć na niego reklamację w miejscu zakupu. Każda szanująca się piekarnia, w takim przypadku powinna ci zwrócić pieniądze, jeśli miękisz, czyli środek pieczywa jest pełen dziur. Jeśli jest to mała piekarnia, to dobrze będzie również zwrócić im uwagę na to, by wyeliminowali tego typu błędy, które mogą psuć ogólny wizerunek firmy.

Skąd się biorą dziury w chlebie?

W przypadku, gdy kupiłeś chleb i wiesz już, jak postąpić, gdy zauważyłeś w nim dziury, to dobrze będzie poznać przyczynę takiego stanu rzeczy. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, jest to wada pieczywa, która może wynikać z kilku istotnych czynników. Najczęstszym powodem jest użycie zbyt dużej ilości cukru i drożdży. Działanie mikroorganizmów w chlebie zwiększa się wówczas nawet kilkukrotnie, a ukrojona kromka chleba nie nadaje się do posmarowania masłem.

Obrazek
Dziury w chlebie - Pyszności; foto: Canva

Najczęstsze błędy, które mogą przyczyniać się do powstania dziur w chlebie to m.in.:

  • użycie zbyt małej ilości glutenu lub dodanie zbyt mocno sfermentowanego zakwasu;
  • błędy piekarza, takie jak zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura pieczenia czy nieodpowiednie warunki podczas wyrastania ciasta;
  • zbyt luźna konsystencja ciasta;
  • użyto mąki z porośniętego (wykiełkowanego) ziarna.

Zawsze możesz przygotować domowy chleb z patelni. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇