Chrupiąca panierka i soczyste mięso. Kurczak, który smakuje jak z popularnej sieciówki
Soczyste mięso z kurczaka w złocistej chrupiącej panierce to receptura, która podbiła podniebienia ludzi na całym świecie. Istnieje wiele pomysłów na to, jak przygotować udka, skrzydełka lub stripsy w podobny sposób. Okazuje się, że tajemnica jest ukryta w dwóch składnikach. Chodzi o dodatek do panierki i sposób przygotowania kurczaka.
W chrupiącej panierce możesz przygotować różne porcje kurczaka. Wzorem popularnej sieciówki, wybierz skrzydełka, udka i piersi. Pokrój je na małe kawałki, aby porcje były w sam raz na 3 kęsy. Do kurczaka przygotuj domowy sos czosnkowy lub barbeque. Pomyśl o obiedzie dzień wcześniej. Aby mięsne kąski pozostały soczyste, muszą poleżakować w marynacie minimum 12 godzin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekret chrupiącej panierki
Aby uzyskać naprawdę chrupiącą panierkę, warto dodać do masy, w której obtaczasz kurczaka, odrobinę skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Ten prosty dodatek pomaga spotęgować wrażenie chrupkości. Ważne jest również, żeby kawałki kurczaka były dokładnie osuszone przed obtaczaniem w panierce. Zapobiegnie to odklejaniu się panierki podczas smażenia soczystych kąsków.
Panierka z tego przepisu wychodzi chrupiąca także dlatego, że otacza dobrze schłodzone mięso. Zimne kawałki kurczaka w kontakcie z gorącym olejem sprawiają, że panierka szybko się ścina.
Pieczony kurczak w chrupiącej panierce
Obiad jak z popularnej sieciówki możesz zrobić także w piekarniku. To świetna alternatywa dla osób, które ograniczają spożywanie smażonych potraw. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Obtoczone w cieście naleśnikowym, a następnie w panierce kawałki kurczaka ułóż na ruszcie umieszczonym na blasze do pieczenia. W ten sposób gorące powietrze będzie mogło swobodnie krążyć wokół mięsa. Piecz przez około 25-30 minut do uzyskania złocistej barwy. W połowie pieczenia możesz obrócić kawałki kurczaka na drugą stronę.
Przepis na domowego kurczaka jak z KFC
Składniki:
- 1 kg kurczaka – udka, skrzydełka, filety,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- świeży lub granulowany czosnek,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- przyprawy do panierki: 3 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka gorczycy, 4 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżeczki soli czosnkowej, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/3 łyżeczki oregano
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
- Kawałki kurczaka obtocz w jogurcie z dodatkiem czosnku. Jeśli jest świeży, przeciśnij go przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Pozostaw na noc w lodówce.
- Aby przygotować panierkę, wymieszaj 1 szklankę mąki z przyprawami.
- W osobnej misce wymieszaj ciasto jak na naleśniki – z jajek, mleka, pozostałej mąki pszennej i ziemniaczanej, dodaj szczyptę soli.
- Kawałki kurczaka obtocz w cieście naleśnikowym, a następnie w panierce.
- Smaż na gorącym oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Przed podaniem, odsącz na papierowym ręczniku.