Chrupiąca panierka i soczyste mięso. Kurczak, który smakuje jak z popularnej sieciówki

Soczyste mięso z kurczaka w złocistej chrupiącej panierce to receptura, która podbiła podniebienia ludzi na całym świecie. Istnieje wiele pomysłów na to, jak przygotować udka, skrzydełka lub stripsy w podobny sposób. Okazuje się, że tajemnica jest ukryta w dwóch składnikach. Chodzi o dodatek do panierki i sposób przygotowania kurczaka.

Sekretem tej panierki jest kilka dobrze wymieszanych składnikówSekretem tej panierki jest kilka dobrze wymieszanych składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

W chrupiącej panierce możesz przygotować różne porcje kurczaka. Wzorem popularnej sieciówki, wybierz skrzydełka, udka i piersi. Pokrój je na małe kawałki, aby porcje były w sam raz na 3 kęsy. Do kurczaka przygotuj domowy sos czosnkowy lub barbeque. Pomyśl o obiedzie dzień wcześniej. Aby mięsne kąski pozostały soczyste, muszą poleżakować w marynacie minimum 12 godzin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Sekret chrupiącej panierki

Aby uzyskać naprawdę chrupiącą panierkę, warto dodać do masy, w której obtaczasz kurczaka, odrobinę skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Ten prosty dodatek pomaga spotęgować wrażenie chrupkości. Ważne jest również, żeby kawałki kurczaka były dokładnie osuszone przed obtaczaniem w panierce. Zapobiegnie to odklejaniu się panierki podczas smażenia soczystych kąsków.

Panierka z tego przepisu wychodzi chrupiąca także dlatego, że otacza dobrze schłodzone mięso. Zimne kawałki kurczaka w kontakcie z gorącym olejem sprawiają, że panierka szybko się ścina.

Pieczony kurczak w chrupiącej panierce

Obiad jak z popularnej sieciówki możesz zrobić także w piekarniku. To świetna alternatywa dla osób, które ograniczają spożywanie smażonych potraw. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Obtoczone w cieście naleśnikowym, a następnie w panierce kawałki kurczaka ułóż na ruszcie umieszczonym na blasze do pieczenia. W ten sposób gorące powietrze będzie mogło swobodnie krążyć wokół mięsa. Piecz przez około 25-30 minut do uzyskania złocistej barwy. W połowie pieczenia możesz obrócić kawałki kurczaka na drugą stronę.

Przepis na domowego kurczaka jak z KFC

Składniki:

  • 1 kg kurczaka – udka, skrzydełka, filety,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • świeży lub granulowany czosnek,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • przyprawy do panierki: 3 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka gorczycy, 4 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżeczki soli czosnkowej, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/3 łyżeczki oregano
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

  1. Kawałki kurczaka obtocz w jogurcie z dodatkiem czosnku. Jeśli jest świeży, przeciśnij go przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Pozostaw na noc w lodówce.
  2. Aby przygotować panierkę, wymieszaj 1 szklankę mąki z przyprawami.
  3. W osobnej misce wymieszaj ciasto jak na naleśniki – z jajek, mleka, pozostałej mąki pszennej i ziemniaczanej, dodaj szczyptę soli.
  4. Kawałki kurczaka obtocz w cieście naleśnikowym, a następnie w panierce.
  5. Smaż na gorącym oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Przed podaniem, odsącz na papierowym ręczniku.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie