Chrupiące kotlety zrobisz bez grama mięsa. O niebo lepsze niż klasyczne

Wbrew pozorom, kuchnia wegetariańska nie składa się wyłącznie z warzyw i kotletów sojowych. Obfituje w wiele pysznych dań, które nierzadko są smaczniejsze od swoich mięsnych odpowiedników. Zdradzamy przepis, który pokochają nawet mięsożercy.

Kotlety jajeczne z dodatkiem pieczarek.Kotlety jajeczne z dodatkiem pieczarek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Coraz więcej osób decyduje się na wyłączenie mięsa dieta. Głównie ze względów etycznych, ale i ekologicznych. Hodowla zwierząt prodokuje ogromną ilość gazów cieplarnianych i wymaga zużycie setek litrów wody... dziennie. Szczęśliwie, żyjemy w czasach, w których to w każdym markecie znajdziesz wegański czy wegetariański zamiennik mięsa.

Niestety, cena wegetariańskiego "mięsa" nadal jest dość wysoka. Na szczęście, kotlety, które do złudzenia przypominają smak klasycznych mielonych, przygotujesz z ogólnodostępnych składników. Wyjaśniamy, jak je zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Chrupiące kotlety wegetariańskie — przepis

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 5 jajek,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku,
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki,
  • pieprz,
  • papryka mielona słodka,
  • sól,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Wstaw garnek, wlej litr wody i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, włóż do niej 4 jajka. Gotuj przez 8 minut od momentu zagotowania. Ugotowane, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlej dwie łyżki oleju i duś cebulę przed 5 minut.
  3. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do smażącej się cebuli. Smaż je tak długo, aż puszczą sok i masa stanie się rumiana.
  4. Do niedużej miski wrzuć posmażone pieczarki z cebulą, ser, starte jajka, jedno surowe jajko, natkę pietruszki, szczypiorek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej.
  5. Z tak przygotowanej masy ulep niewielkie kotlety i obtocz je w bułce tartej. Ułóż je na rozgrzanym oleju i smaż po 3-4 minuty z każdej ze stron.
  6. Podawaj z purée ziemniaczanym, kaszą lub ryżem. Najlepiej smakuje w towarzystwie tradycyjnych, niedzielnych surówek — ciełpych buraczków lub mizerii.
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku