Chrupiące kotlety zrobisz bez grama mięsa. O niebo lepsze niż klasyczne

Chrupiące kotlety zrobisz bez grama mięsa. O niebo lepsze niż klasyczne

Kotlety jajeczne z dodatkiem pieczarek.
Kotlety jajeczne z dodatkiem pieczarek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.09.2023 17:00

Wbrew pozorom, kuchnia wegetariańska nie składa się wyłącznie z warzyw i kotletów sojowych. Obfituje w wiele pysznych dań, które nierzadko są smaczniejsze od swoich mięsnych odpowiedników. Zdradzamy przepis, który pokochają nawet mięsożercy.

Coraz więcej osób decyduje się na wyłączenie mięsa dieta. Głównie ze względów etycznych, ale i ekologicznych. Hodowla zwierząt prodokuje ogromną ilość gazów cieplarnianych i wymaga zużycie setek litrów wody... dziennie. Szczęśliwie, żyjemy w czasach, w których to w każdym markecie znajdziesz wegański czy wegetariański zamiennik mięsa.

Niestety, cena wegetariańskiego "mięsa" nadal jest dość wysoka. Na szczęście, kotlety, które do złudzenia przypominają smak klasycznych mielonych, przygotujesz z ogólnodostępnych składników. Wyjaśniamy, jak je zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące kotlety wegetariańskie — przepis

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 5 jajek,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku,
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki,
  • pieprz,
  • papryka mielona słodka,
  • sól,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Wstaw garnek, wlej litr wody i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, włóż do niej 4 jajka. Gotuj przez 8 minut od momentu zagotowania. Ugotowane, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlej dwie łyżki oleju i duś cebulę przed 5 minut.
  3. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do smażącej się cebuli. Smaż je tak długo, aż puszczą sok i masa stanie się rumiana.
  4. Do niedużej miski wrzuć posmażone pieczarki z cebulą, ser, starte jajka, jedno surowe jajko, natkę pietruszki, szczypiorek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej.
  5. Z tak przygotowanej masy ulep niewielkie kotlety i obtocz je w bułce tartej. Ułóż je na rozgrzanym oleju i smaż po 3-4 minuty z każdej ze stron.
  6. Podawaj z purée ziemniaczanym, kaszą lub ryżem. Najlepiej smakuje w towarzystwie tradycyjnych, niedzielnych surówek — ciełpych buraczków lub mizerii.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także