Ciasteczka, jakich jeszcze nie jadłeś. W środku skrywają pyszne nadzienie

Domowe ciasteczka nie muszą być nudne. W tym przepisie chrupiące wnętrze skrywa sernikowe nadzienie, ale i samo ciasteczko ma w sobie wiele smaku do zaoferowania. Tak właśnie smakuje jesień w najlepszym możliwym wydaniu.

Ciasteczka sernikoweCiasteczka sernikowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Od kiedy znam przepis na te ciasteczka, nie sięgam po żadne inne. Sekret ich smaku tkwi nie tylko w sernikowym nadzieniu, ale również w dodatku cydru, który wspaniale aromatyzuje ciasto. Całość zwieńcza chrupiąca posypka z dodatkiem cynamonu, co dodatkowo sprawia, że jesienne popołudnia nie mogą obyć się bez tego deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka na cydrze z niespodzianką w środku. Przepis warty grzechu

Ciasteczka sernikowe z nutą cydru

Podczas gotowania cydru znikają procenty, zostaje za to głęboki smak nieco wytrawnych jabłek. Na dodatek długie gotowanie sprawia, że staje się gęsty i lepki. Dzięki temu ciasteczka są idealnie miękkie. To właśnie tajemnica sukcesu, chociaż wymaga cierpliwości, bo redukcja zajmuje ok. 45 minut.

Do tego śmietankowo-sernikowe wnętrze i nuta cynamonu - tutaj wszystko gra koncertowo w każdym kęsie.

Składniki:

  • 2 szklanki cydru jabłkowego.

Nadzienie sernikowe: 

  • 200 g serka śmietankowego, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 40 g cukru.

Ciasteczka: 

  • 220 g mąki pszennej, 
  • 2,5 łyżeczki cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 170 g miękkiego masła, 
  • 150 g brązowego cukru, 
  • 50 g cukru,
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 2 łyżki zredukowanego cydru jabłkowego.

Posypka: 

  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki masła — do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Serek śmietankowy przełóż do miski. Dodaj do niego cukier, ekstrakt waniliowy i zmiksuj całość.

Masa serowa
Masa serowa © Pyszności

Krok 2. Małą łyżką wyłóż porcje masy serowej na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na 4 godziny.

Masa do mrożenia
Masa do mrożenia © Pyszności

Krok 3. Cydr jabłkowy wlej do garnka i gotuj na niedużej mocy palnika przez 45 minut, aż zgęstnieje.

Redukujący się cydr
Redukujący się cydr © Pyszności

Krok 4. Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z cynamonem, solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksuj miękkie masło z cukrem białym oraz trzcinowym. Do ubitego masła dodaj ekstrakt waniliowy, żółtko oraz zredukowany cydr. Połącz z suchymi składnikami, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

Ciasteczka
Ciasteczka © Pyszności

Krok 5. Łyżką nabieraj porcje masy ciasteczkowej. Spłaszcz ją w rękach, ułóż na środku masę serową i otul ciastem, formując kulkę. Spłaszcz ciasteczko. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 180 st. Celsjusza.

Ciasteczka gotowe do pieczenia
Ciasteczka gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 6. Upieczone ciasteczka polej roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Ciastka sernikowe
Ciastka sernikowe © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach