WideoCiasteczka, jakich jeszcze nie jadłeś. W środku skrywają pyszne nadzienie

Ciasteczka, jakich jeszcze nie jadłeś. W środku skrywają pyszne nadzienie

Domowe ciasteczka nie muszą być nudne. W tym przepisie chrupiące wnętrze skrywa sernikowe nadzienie, ale i samo ciasteczko ma w sobie wiele smaku do zaoferowania. Tak właśnie smakuje jesień w najlepszym możliwym wydaniu.

Ciasteczka sernikowe
Ciasteczka sernikowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

10.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:12

Od kiedy znam przepis na te ciasteczka, nie sięgam po żadne inne. Sekret ich smaku tkwi nie tylko w sernikowym nadzieniu, ale również w dodatku cydru, który wspaniale aromatyzuje ciasto. Całość zwieńcza chrupiąca posypka z dodatkiem cynamonu, co dodatkowo sprawia, że jesienne popołudnia nie mogą obyć się bez tego deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka sernikowe z nutą cydru

Podczas gotowania cydru znikają procenty, zostaje za to głęboki smak nieco wytrawnych jabłek. Na dodatek długie gotowanie sprawia, że staje się gęsty i lepki. Dzięki temu ciasteczka są idealnie miękkie. To właśnie tajemnica sukcesu, chociaż wymaga cierpliwości, bo redukcja zajmuje ok. 45 minut.

Do tego śmietankowo-sernikowe wnętrze i nuta cynamonu - tutaj wszystko gra koncertowo w każdym kęsie.

Składniki:

  • 2 szklanki cydru jabłkowego.

Nadzienie sernikowe: 

  • 200 g serka śmietankowego, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 40 g cukru.

Ciasteczka: 

  • 220 g mąki pszennej, 
  • 2,5 łyżeczki cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 170 g miękkiego masła, 
  • 150 g brązowego cukru, 
  • 50 g cukru,
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 2 łyżki zredukowanego cydru jabłkowego.

Posypka: 

  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki masła — do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Serek śmietankowy przełóż do miski. Dodaj do niego cukier, ekstrakt waniliowy i zmiksuj całość.

Masa serowa
Masa serowa© Pyszności

Krok 2. Małą łyżką wyłóż porcje masy serowej na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na 4 godziny.

Masa do mrożenia
Masa do mrożenia© Pyszności

Krok 3. Cydr jabłkowy wlej do garnka i gotuj na niedużej mocy palnika przez 45 minut, aż zgęstnieje.

Redukujący się cydr
Redukujący się cydr© Pyszności

Krok 4. Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z cynamonem, solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksuj miękkie masło z cukrem białym oraz trzcinowym. Do ubitego masła dodaj ekstrakt waniliowy, żółtko oraz zredukowany cydr. Połącz z suchymi składnikami, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

Ciasteczka
Ciasteczka© Pyszności

Krok 5. Łyżką nabieraj porcje masy ciasteczkowej. Spłaszcz ją w rękach, ułóż na środku masę serową i otul ciastem, formując kulkę. Spłaszcz ciasteczko. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 180 st. Celsjusza.

Ciasteczka gotowe do pieczenia
Ciasteczka gotowe do pieczenia© Pyszności

Krok 6. Upieczone ciasteczka polej roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Ciastka sernikowe
Ciastka sernikowe© Pyszności
przepisciastkaciasteczka
Wybrane dla Ciebie