Ciasteczka, jakich jeszcze nie jadłeś. W środku skrywają pyszne nadzienie

Domowe ciasteczka nie muszą być nudne. W tym przepisie chrupiące wnętrze skrywa sernikowe nadzienie, ale i samo ciasteczko ma w sobie wiele smaku do zaoferowania. Tak właśnie smakuje jesień w najlepszym możliwym wydaniu.

Ciasteczka sernikoweCiasteczka sernikowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Od kiedy znam przepis na te ciasteczka, nie sięgam po żadne inne. Sekret ich smaku tkwi nie tylko w sernikowym nadzieniu, ale również w dodatku cydru, który wspaniale aromatyzuje ciasto. Całość zwieńcza chrupiąca posypka z dodatkiem cynamonu, co dodatkowo sprawia, że jesienne popołudnia nie mogą obyć się bez tego deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka na cydrze z niespodzianką w środku. Przepis warty grzechu

Ciasteczka sernikowe z nutą cydru

Podczas gotowania cydru znikają procenty, zostaje za to głęboki smak nieco wytrawnych jabłek. Na dodatek długie gotowanie sprawia, że staje się gęsty i lepki. Dzięki temu ciasteczka są idealnie miękkie. To właśnie tajemnica sukcesu, chociaż wymaga cierpliwości, bo redukcja zajmuje ok. 45 minut.

Do tego śmietankowo-sernikowe wnętrze i nuta cynamonu - tutaj wszystko gra koncertowo w każdym kęsie.

Składniki:

  • 2 szklanki cydru jabłkowego.

Nadzienie sernikowe: 

  • 200 g serka śmietankowego, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 40 g cukru.

Ciasteczka: 

  • 220 g mąki pszennej, 
  • 2,5 łyżeczki cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 170 g miękkiego masła, 
  • 150 g brązowego cukru, 
  • 50 g cukru,
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 2 łyżki zredukowanego cydru jabłkowego.

Posypka: 

  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki masła — do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Serek śmietankowy przełóż do miski. Dodaj do niego cukier, ekstrakt waniliowy i zmiksuj całość.

Masa serowa
Masa serowa © Pyszności

Krok 2. Małą łyżką wyłóż porcje masy serowej na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na 4 godziny.

Masa do mrożenia
Masa do mrożenia © Pyszności

Krok 3. Cydr jabłkowy wlej do garnka i gotuj na niedużej mocy palnika przez 45 minut, aż zgęstnieje.

Redukujący się cydr
Redukujący się cydr © Pyszności

Krok 4. Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z cynamonem, solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksuj miękkie masło z cukrem białym oraz trzcinowym. Do ubitego masła dodaj ekstrakt waniliowy, żółtko oraz zredukowany cydr. Połącz z suchymi składnikami, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

Ciasteczka
Ciasteczka © Pyszności

Krok 5. Łyżką nabieraj porcje masy ciasteczkowej. Spłaszcz ją w rękach, ułóż na środku masę serową i otul ciastem, formując kulkę. Spłaszcz ciasteczko. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 180 st. Celsjusza.

Ciasteczka gotowe do pieczenia
Ciasteczka gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 6. Upieczone ciasteczka polej roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Ciastka sernikowe
Ciastka sernikowe © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇