Ciasteczka, jakich jeszcze nie jadłeś. W środku skrywają pyszne nadzienie
Domowe ciasteczka nie muszą być nudne. W tym przepisie chrupiące wnętrze skrywa sernikowe nadzienie, ale i samo ciasteczko ma w sobie wiele smaku do zaoferowania. Tak właśnie smakuje jesień w najlepszym możliwym wydaniu.
10.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:12
Od kiedy znam przepis na te ciasteczka, nie sięgam po żadne inne. Sekret ich smaku tkwi nie tylko w sernikowym nadzieniu, ale również w dodatku cydru, który wspaniale aromatyzuje ciasto. Całość zwieńcza chrupiąca posypka z dodatkiem cynamonu, co dodatkowo sprawia, że jesienne popołudnia nie mogą obyć się bez tego deseru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka sernikowe z nutą cydru
Podczas gotowania cydru znikają procenty, zostaje za to głęboki smak nieco wytrawnych jabłek. Na dodatek długie gotowanie sprawia, że staje się gęsty i lepki. Dzięki temu ciasteczka są idealnie miękkie. To właśnie tajemnica sukcesu, chociaż wymaga cierpliwości, bo redukcja zajmuje ok. 45 minut.
Do tego śmietankowo-sernikowe wnętrze i nuta cynamonu - tutaj wszystko gra koncertowo w każdym kęsie.
Składniki:
- 2 szklanki cydru jabłkowego.
Nadzienie sernikowe:
- 200 g serka śmietankowego,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 40 g cukru.
Ciasteczka:
- 220 g mąki pszennej,
- 2,5 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 170 g miękkiego masła,
- 150 g brązowego cukru,
- 50 g cukru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki zredukowanego cydru jabłkowego.
Posypka:
- 50 g cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki masła — do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Serek śmietankowy przełóż do miski. Dodaj do niego cukier, ekstrakt waniliowy i zmiksuj całość.
Krok 2. Małą łyżką wyłóż porcje masy serowej na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na 4 godziny.
Krok 3. Cydr jabłkowy wlej do garnka i gotuj na niedużej mocy palnika przez 45 minut, aż zgęstnieje.
Krok 4. Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z cynamonem, solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksuj miękkie masło z cukrem białym oraz trzcinowym. Do ubitego masła dodaj ekstrakt waniliowy, żółtko oraz zredukowany cydr. Połącz z suchymi składnikami, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 5. Łyżką nabieraj porcje masy ciasteczkowej. Spłaszcz ją w rękach, ułóż na środku masę serową i otul ciastem, formując kulkę. Spłaszcz ciasteczko. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 180 st. Celsjusza.
Krok 6. Upieczone ciasteczka polej roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!