PrzepisBoże NarodzenieCo roku robię karpia z tego przepisu. Teściowa nie może się nachwalić

Co roku robię karpia z tego przepisu. Teściowa nie może się nachwalić

Smażony karp - Pyszności
Smażony karp - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | TeresaKasprzycka
05.12.2023 08:22

Smażony karp to przysmak, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowany według tego przepisu smakuje tak dobrze, że nawet teściowa zdobędzie się na liczne komplementy.

Wiele osób stroni od karpia, uważając go za rybę mulastą, pełną ości i średnio smaczną. W moim domu każdy chętnie sięga po smażone dzwonki. Wszystko to zasługa dobrego przepisu, który odczarowuje niesłusznie zepchniętego na dół rybnej hierarchii karpia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać dobrego karpia?

Zakup karpia warto zaplanować zawczasu. Po dobrej jakości ryby potrafią ustawiać się ogromne kolejki. Najlepszą opcją będzie kupno w sprawdzonej, lokalnej hodowli, gdzie sprzedawca dba o dobrostan swojego inwentarza.

Jak zamrozić karpia?
Jak zamrozić karpia?© Adobe Stock

Jak rozpoznać świeżą rybę?

  • Oczy powinny być wypukłe i błyszczące. Jeśli są wklęsłe lub mętne, ryba może być nieświeża lub chora.
  • Skrzela powinny mieć żywy, ciemnoczerwony kolor. Blade lub brązowe skrzela to znak, że ryba jest nieświeża.
  • Skóra powinna być błyszcząca, jędrna i elastyczna. Łuski powinny do niej przylegać.
  • Śluz na powierzchni ryby powinien być przezroczysty.
  • Zapach powinien być delikatny. Nieprzyjemny zapach to znak, że ryba jest nieświeża.

Smażony karp w panierce

Smażony karp w chrupiącej panierce zrobi furorę na stole. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników. W roli przyprawy występuje tutaj tylko sól, pieprz oraz cytryna - dobrej jakości ryba nie potrzebuje więcej.

  • dzwonka z karpia królewskiego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • odrobina mleka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny,
  • olej rzepakowy.


Smażony karp - Pyszności
Smażony karp - Pyszności© Canva | peredniankina

Sposób przygotowania:

  1. Wyfiletowane dzwonki z karpia płuczę i osuszam ręcznikami papierowymi.
  2. Nacieram je solą oraz pieprzem i skraplam odrobiną soku z cytryny.
  3. Karpia oprószam mąką pszenną, następnie zanurzam w rozkłóconym z mlekiem jajku oraz bułce tartej. W tej ostatniej obtaczam bardzo dokładnie, żeby pokryła całą powierzchnię ryby.
  4. W głębokiej patelni rozgrzewam olej. Powinno być go na tyle dużo, aby przykrył w całości kawałki ryby.
  5. Na rozgrzanym oleju układam dzwonki z karpia i smażę z obu stron, aż się zarumienią.

Gotowe kawałki karpia odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego. Jeśli smażę je na długo przed planowaną kolacją, odgrzewam je później w piekarniku. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także