Co roku robię karpia z tego przepisu. Teściowa nie może się nachwalić
Smażony karp to przysmak, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowany według tego przepisu smakuje tak dobrze, że nawet teściowa zdobędzie się na liczne komplementy.
05.12.2023 08:22
Wiele osób stroni od karpia, uważając go za rybę mulastą, pełną ości i średnio smaczną. W moim domu każdy chętnie sięga po smażone dzwonki. Wszystko to zasługa dobrego przepisu, który odczarowuje niesłusznie zepchniętego na dół rybnej hierarchii karpia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wybrać dobrego karpia?
Zakup karpia warto zaplanować zawczasu. Po dobrej jakości ryby potrafią ustawiać się ogromne kolejki. Najlepszą opcją będzie kupno w sprawdzonej, lokalnej hodowli, gdzie sprzedawca dba o dobrostan swojego inwentarza.
Jak rozpoznać świeżą rybę?
- Oczy powinny być wypukłe i błyszczące. Jeśli są wklęsłe lub mętne, ryba może być nieświeża lub chora.
- Skrzela powinny mieć żywy, ciemnoczerwony kolor. Blade lub brązowe skrzela to znak, że ryba jest nieświeża.
- Skóra powinna być błyszcząca, jędrna i elastyczna. Łuski powinny do niej przylegać.
- Śluz na powierzchni ryby powinien być przezroczysty.
- Zapach powinien być delikatny. Nieprzyjemny zapach to znak, że ryba jest nieświeża.
Zobacz także
Smażony karp w panierce
Smażony karp w chrupiącej panierce zrobi furorę na stole. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników. W roli przyprawy występuje tutaj tylko sól, pieprz oraz cytryna - dobrej jakości ryba nie potrzebuje więcej.
- dzwonka z karpia królewskiego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- jajko,
- odrobina mleka,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
- Wyfiletowane dzwonki z karpia płuczę i osuszam ręcznikami papierowymi.
- Nacieram je solą oraz pieprzem i skraplam odrobiną soku z cytryny.
- Karpia oprószam mąką pszenną, następnie zanurzam w rozkłóconym z mlekiem jajku oraz bułce tartej. W tej ostatniej obtaczam bardzo dokładnie, żeby pokryła całą powierzchnię ryby.
- W głębokiej patelni rozgrzewam olej. Powinno być go na tyle dużo, aby przykrył w całości kawałki ryby.
- Na rozgrzanym oleju układam dzwonki z karpia i smażę z obu stron, aż się zarumienią.
Gotowe kawałki karpia odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego. Jeśli smażę je na długo przed planowaną kolacją, odgrzewam je później w piekarniku. Smacznego!