Oto 12 produktów, których nie powinno trzymać się w lodówce. Chłód im wcale nie służy

Każdy z nas codziennie korzysta wiele razy z lodówki, ale jak się okazuje, nie zawsze robimy to w prawidłowy sposób. Jest wiele produktów, których lepiej nie przechowywać w lodówce, ale nawet nie jesteśmy tego świadomi.

Poniżej znajdziesz listę produktów, których lepiej nie trzymać w lodówce. Ta widza z pewnością się przyda nie jeden raz.

#1 Banany

Lodówka nie jest odpowiednim miejscem m.in. dla bananów. Niska temperatura spowalnia ich proces dojrzewania. Banany najlepiej trzymać na kuchennym blacie.

#2 Papryki

Niska temperatura w lodówce przyśpiesza proces psucia m.in. papryki. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym i suchym miejscu.

#3 Chleb

Wiele osób w lodówce przechowuje również chleb. Zapominają jednak, że w konsekwencji pieczywo wysycha dużo szybciej, a co za tym idzie, skraca się jego okres przydatności.

#4 Ogórki

W lodówce znacznie szybciej zacznie się psuć także ogórek. Jego miejsce to kuchenny blat, w koszyku lub misce na warzywa.

#5 Miód

Odpowiednia temperatura dla miodu to 10-15°Celsjusza. W lodówce miód się skrystalizuje, a co za tym idzie, zmieni stan z ciekłego na stały.

#6 Cytrusy

Zimno nie służy również cytrusom. W lodówce znacznie szybciej stracą swój aromat i smak. Co więcej, mogą znacznie szybciej zacząć się psuć.

#7 Oleje

Na tego typu produkty chłód również działa niekorzystnie. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym miejscu.

#8 Cebula

Wilgotność występująca w lodówce ma również niekorzystny wpływ na cebulę. W ten sposób straci ona smak i będzie nieprzydatna.

#9 Masło orzechowe

To kolejny produkt, który lepiej przechowywać z dala od lodówki.

#10 Ziemniaki

Chłodna temperatura nie wpływa korzystnie również na ziemniaki, psując ich smak. Najlepiej przechowywać je w worku lub torbie w zaciemnionym miejscu.

#11 Pomidory

Najlepsza temperatura dla pomidorów do ok. 10°Celsjusza. Przechowując je w lodówce, musimy liczyć się z tym, że stracą swój aromat, a co się z tym wiąże, staną się niesmaczne. Poza tym na ich skórce mogą zacząć pojawiać się przebarwienia.

#12 Arbuz

Arbuz to ostatni produkt na naszej liście. I choć mogłoby się wydawać, że lodówka to najlepsze miejsce dla tego owocu, w rzeczywistości nie jest to prawda.


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×