Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię

To przepis na czekoladowy sernik, który wymaga rekordowo niewielkiej ilości składników i przygotujesz go w okamgnieniu. Minimum pracy i wysiłku, a efekt zachwyci absolutnie każdego.

Czekoladowy sernikCzekoladowy sernik z 3 składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | appeltysken

Przepis na prosty, klasyczny sernik zna chyba każdy. Nie ma w nim nic trudnego, a zawsze zachwyca swoją puszystością oraz smakiem. Jednak ten przepis różni się od nich użytymi składnikami oraz dominującym smakiem. Tutaj pierwsze skrzypce gra gorzka czekolada. Tak przygotowany deser smakuje niczym z najlepszej kawiarni i nikt nie domyśli się, że przygotowałeś go w ekspresowym tempie kilka godzin wcześniej.

Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej

Czekoladowy sernik

Nie jest to tradycyjny sernik z twarogu. Zamiast tego podstawowego składnika używamy serka śmietankowego i to dzięki niemu deser wychodzi kremowy i gładki, a równocześnie nieziemsko pyszny. Nie trzeba go dodatkowo miksować czy mielić, co ułatwia przygotowanie masy i sprawia, że uporasz się z nim niezwykle szybko.

Drugim ważnym składnikiem jest oczywiście gorzka czekolada. Nadaje deserowi intensywny, wyraźny czekoladowy smak, który rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Nie można zapominać również o jajkach, które są już ostatnim składnikiem potrzebnym do tego sernika. To one pełnią funkcję spoiwa i nadają puszystość i lekkość ciastu.

Przepis na sernik czekoladowy

Składniki:

  • 120 g serka śmietankowego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj formę i wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Oddziel żółtka od białek, w czystej i suchej misce ubij białka na sztywną pianę.
  4. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw lekko do przestudzenia.
  5. Dodaj czekoladę do serka i wymieszaj na gładką masę.
  6. Dodaj żółtka i połącz delikatnie składniki.
  7. Następnie stopniowo i ostrożnie wmieszaj ubite białka, aby masa pozostała puszysta.
  8. Przełóż przygotowaną masę do formy, umieść ją w większym naczyniu z gorącą wodą, tworząc tym samym kąpiel wodną.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w 170 stopniach Celsjusza, następnie obniż temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz kolejne 15 minut.
  10. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw deser w środku do ostygnięcia na około 15 minut.
  11. Po całkowitym przestudzeniu wyjmij go z formy i podawaj od razu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯