Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
To przepis na czekoladowy sernik, który wymaga rekordowo niewielkiej ilości składników i przygotujesz go w okamgnieniu. Minimum pracy i wysiłku, a efekt zachwyci absolutnie każdego.
Przepis na prosty, klasyczny sernik zna chyba każdy. Nie ma w nim nic trudnego, a zawsze zachwyca swoją puszystością oraz smakiem. Jednak ten przepis różni się od nich użytymi składnikami oraz dominującym smakiem. Tutaj pierwsze skrzypce gra gorzka czekolada. Tak przygotowany deser smakuje niczym z najlepszej kawiarni i nikt nie domyśli się, że przygotowałeś go w ekspresowym tempie kilka godzin wcześniej.
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Czekoladowy sernik
Nie jest to tradycyjny sernik z twarogu. Zamiast tego podstawowego składnika używamy serka śmietankowego i to dzięki niemu deser wychodzi kremowy i gładki, a równocześnie nieziemsko pyszny. Nie trzeba go dodatkowo miksować czy mielić, co ułatwia przygotowanie masy i sprawia, że uporasz się z nim niezwykle szybko.
Drugim ważnym składnikiem jest oczywiście gorzka czekolada. Nadaje deserowi intensywny, wyraźny czekoladowy smak, który rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Nie można zapominać również o jajkach, które są już ostatnim składnikiem potrzebnym do tego sernika. To one pełnią funkcję spoiwa i nadają puszystość i lekkość ciastu.
Przepis na sernik czekoladowy
Składniki:
- 120 g serka śmietankowego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Przygotuj formę i wyłóż papierem do pieczenia.
- Oddziel żółtka od białek, w czystej i suchej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw lekko do przestudzenia.
- Dodaj czekoladę do serka i wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj żółtka i połącz delikatnie składniki.
- Następnie stopniowo i ostrożnie wmieszaj ubite białka, aby masa pozostała puszysta.
- Przełóż przygotowaną masę do formy, umieść ją w większym naczyniu z gorącą wodą, tworząc tym samym kąpiel wodną.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w 170 stopniach Celsjusza, następnie obniż temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz kolejne 15 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw deser w środku do ostygnięcia na około 15 minut.
- Po całkowitym przestudzeniu wyjmij go z formy i podawaj od razu. Smacznego!