Mimo długiego gotowania ziemniaki w zupie są ciągle twarde? Na pewno popełniłaś banalny błąd

Dlaczego ziemniaki w zupie są twarde? Wiele osób popełnia błąd, przez który nawet po ugotowaniu zupy ziemniaki nie są miękkie. Jak go uniknąć?

Obrazek
Ewa

Zupa już gotowa, domownicy niecierpliwe czekają przy stole na pyszny obiad, a ziemniaki dalej twarde? Zobacz, dlaczego tak się dzieje i jak uniknąć takich niespodzianek.

Zupa dobra na wszystko

Kiedy robi się coraz chłodniej, to chętnie sięgamy po gorące zupy. Rozgrzewają nas one od środka i ratują w zimne dni. Dodatkowo większość z nich robi się praktycznie sama, a dzięki większej ilości możesz przygotować obiad. Wiele z nich w swoim składzie ma mnóstwo warzyw i mięsa, dzięki czemu są też sycące.

Ziemniaki są składnikiem wielu zup- krupnik, barszcz ukraiński, kapuśniak...Co zrobić, żeby odpowiednio ugotował się w wywarze? Czemu ziemniaki w zupie są twarde mimo gotowania? Wiele osób popełnia błąd i dodaje je w niewłaściwym momencie.

Czemu ziemniaki w zupie są twarde- Pyszności
Czemu ziemniaki w zupie są twarde- Pyszności

Czemu ziemniaki w zupie są twarde?

Mogłoby się wydawać, że obiad gotowy, ale ziemniaki wciąż twarde. Mamy dla Ciebie rozwiązanie problemu. Wszystko zależy od tego, jaką zupę gotujesz. Ziemniaki dodane do kwaśnych zup, jak barszcz czy żurek, nie ugotują się na miękko. Żeby uniknąć tego błędu wrzuć je do samego wywaru bez kwaśnych dodatków (bez zakwasu, kapusty, ogórków kiszonych) i ugotuj. Dopiero później dodaj pozostałe zakwaszające składniki typu sok z cytryny, ocet, żur, zakwas buraczany. Dodając je na samym końcu unikamy ryzyka tego, że ziemniaki się nie ugotują.

Drugą opcją jest ugotowanie ziemniaków w osobnym garnku i dodanie po odcedzeniu do gotowej zupy. Wrzuć je do wrzącej, lekko osolonej wody. Dzięki temu zachowują więcej minerałów i składników odżywczych. W przypadku zwykłych, niekwaśnych zup nie musisz gotować ziemniaków osobno ani wrzucać je do samego wywaru. Jarzynowa czy rosół z ziemniakami wyjdą bez konieczności wcześniejszego ich gotowania.

Szukasz inspiracji na zupę? Zerknij na nasz kanał na Youtube

Wybrane dla Ciebie
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥