Czerwona plamka na jajku. Wielu się jej brzydzi, ale mało kto wie, co oznacza

Jajka to pełnowartościowy produkt, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Jajecznica, omlet i szakszuka to tylko niektóre z nich. Czasem, gdy je rozbijamy i przelewamy do miseczki, zauważamy czerwoną plamkę. Dla wielu osób jest ona obrzydliwa, ale czy wiecie, co ona oznacza?

JajkoJajko
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Jajka od zawsze królują w naszej kuchni. Możemy zrobić z nich dosłownie wszystko. Idealnie sprawdzają się jako składnik ciast, sałatek i wielu innych rzeczy. Bez nich nie ma też prawdziwego omletu, a naleśniki są nijakie. Czasem jednak mamy ochotę od razu je wyrzucić, gdy zauważymy, że pojawiła się w nich czerwona plamka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Jajka są bogate w wiele witamin i minerałów

W jajkach znajdziemy przede wszystkim witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, czyli witaminę B9) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D oraz E. Oprócz tego są źródłem żelaza, selenu, cynku i fosforu. Jajka zawierają również zbawienną dla mózgu cholinę, a także lecytynę, która wspiera układ nerwowy. Najzdrowsze są jajka na miękko - ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Jeśli chcemy skorzystać z ich właściwości, nie możemy za bardzo ścinać jajek na patelni.

Jajka
Jajka © pxfuel

Czerwona plamka w jajku. Co oznacza?

Niektóre osoby są zdania, że ta czerwona plamka jest zarodkiem kurczaka. Dlatego też takie jajko ląduje w koszu na śmieci. Myślimy, że nie powinniśmy czegoś takiego jeść. Prawda jest zupełnie inna. To po prostu naczynko, które pękło w jajowodzie lub jajniku kury. Może być ono wynikiem niedoborów witamin oraz minerałów, chorej wątroby lub być po prostu uwarunkowane genetycznie. Nie oznacza, że taka kura jest źle chowana. Pozostaje pytanie: czy możemy takie jajko jeść? Nie musimy się obawiać, że nam zaszkodzi, tym bardziej że produkt najczęściej poddajemy obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. Nie wpłynie to również na smak dania. Nie trzeba więc wyrzucać takiego jajka do kosza.

Wybrane dla Ciebie
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu