Czerwona plamka na jajku. Wielu się jej brzydzi, ale mało kto wie, co oznacza

Czerwona plamka na jajku. Wielu się jej brzydzi, ale mało kto wie, co oznacza

Jajko
Jajko
Źródło zdjęć: © Getty Images,
11.09.2023 09:01

Jajka to pełnowartościowy produkt, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Jajecznica, omlet i szakszuka to tylko niektóre z nich. Czasem, gdy je rozbijamy i przelewamy do miseczki, zauważamy czerwoną plamkę. Dla wielu osób jest ona obrzydliwa, ale czy wiecie, co ona oznacza?

Jajka od zawsze królują w naszej kuchni. Możemy zrobić z nich dosłownie wszystko. Idealnie sprawdzają się jako składnik ciast, sałatek i wielu innych rzeczy. Bez nich nie ma też prawdziwego omletu, a naleśniki są nijakie. Czasem jednak mamy ochotę od razu je wyrzucić, gdy zauważymy, że pojawiła się w nich czerwona plamka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka są bogate w wiele witamin i minerałów

W jajkach znajdziemy przede wszystkim witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, czyli witaminę B9) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D oraz E. Oprócz tego są źródłem żelaza, selenu, cynku i fosforu. Jajka zawierają również zbawienną dla mózgu cholinę, a także lecytynę, która wspiera układ nerwowy. Najzdrowsze są jajka na miękko - ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Jeśli chcemy skorzystać z ich właściwości, nie możemy za bardzo ścinać jajek na patelni.

Jajka
Jajka© pxfuel

Czerwona plamka w jajku. Co oznacza?

Niektóre osoby są zdania, że ta czerwona plamka jest zarodkiem kurczaka. Dlatego też takie jajko ląduje w koszu na śmieci. Myślimy, że nie powinniśmy czegoś takiego jeść. Prawda jest zupełnie inna. To po prostu naczynko, które pękło w jajowodzie lub jajniku kury. Może być ono wynikiem niedoborów witamin oraz minerałów, chorej wątroby lub być po prostu uwarunkowane genetycznie. Nie oznacza, że taka kura jest źle chowana. Pozostaje pytanie: czy możemy takie jajko jeść? Nie musimy się obawiać, że nam zaszkodzi, tym bardziej że produkt najczęściej poddajemy obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. Nie wpłynie to również na smak dania. Nie trzeba więc wyrzucać takiego jajka do kosza.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także