WAŻNE
TERAZ

Tusk po przegranej w Sejmie. Tak skomentował

Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił

Z dużym entuzjazmem przejęliśmy z kuchni włoskiej przepisy na makarony w wielu różnych sosach. Idealnie wypełniły lukę w tradycyjnej polskiej kuchni, gdzie brakowało propozycji na szybki obiad. Jednak żeby dojść do perfekcji, warto zwrócić uwagę na szczegóły – nawet takie jak moment odcedzania makaronu.

Nawet podczas odcedzania makaronu można popełnić kulinarną gafęNawet podczas odcedzania makaronu można popełnić kulinarną gafę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Posklejane kluski tworzą mało apetyczny widok. Dlatego po odcedzeniu często przepłukujemy je zimną wodą, co pomaga im w oddzieleniu się od siebie – to podstawowy błąd, który często popełniają początkujący kucharze. Zwłaszcza gdy makaron ma potem wylądować na patelni z sosem. Do wypłukanych ze skrobi nitek sos nie będzie chciał się przyklejać, a prawdziwa przyjemność nie polega na jedzeniu klusek i sosu osobno.

Kremowy makaron z cytrynową nutką w towarzystwie pieczonej ryby. Obiad gotowy w 20 minut

Jak prawidłowo ugotować makaron do sosu?

Na opakowaniu zobaczysz dwie wartości – w przypadku dań kuchni włoskiej interesuje nas czas potrzebny do ugotowania makaronu al dente. To znaczy, że jest on już dogotowany, ale nie jest jeszcze w pełni miękki. Zupełnie się tym nie przejmuj, ponieważ podczas podgrzewania w sosie nabierze odpowiedniej miękkości. Po ugotowaniu przelej makaron na durszlak i nie przepłukuj go zimną wodą. Jego powierzchnię pokrywa cienka warstewka skrobi, do której pozostałe składniki dania będą mogły się przekleić.

Co więcej, do sosu na patelni możesz dodać niewielką ilość wody po gotowaniu makaronu – w ten sposób naturalnie go zagęścisz i niepotrzebna będzie łyżka mąki pszennej, aby uzyskać aksamitne wykończenie. Z tego triku często korzystają kucharze we włoskich restauracjach.

Makaron do sałatki wymaga innej obróbki

Przede wszystkim zadbaj o odpowiednio duży garnek i nie żałuj wody. Makaron nie wyjdzie posklejany, gdy rurki, nitki lub kolanka będą mogły swobodnie popływać w wodzie. Od razu dodaj łyżkę soli i w trakcie gotowania kilka razy przemieszaj makaron. W przypadku sałatki możesz go przepłukać wodą lub przelać olejem.

Nie zostawiaj makaronu na durszlaku, bo takie działanie aż prosi się o kulinarną katastrofę. Od razu przełóż go do miski na sałatkę, delikatnie wymieszaj z olejem i pozostaw do przestygnięcia. Przygotowany w ten sposób będzie się świetnie komponował z kurczakiem lub tuńczykiem i chrupiącymi warzywami.

Wybrane dla Ciebie
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥