Czy można jeść bob ze skórką? Wiele osób nie wie, dlaczego odpowiedź jest ważna

Po bób do sklepów chodzimy głównie latem, bo wtedy jest jego sezon. Nagminnie obieramy go ze skórki i przygotowujemy w różnej formie. Najczęściej chrupiemy go jako przekąskę lub dodajemy do sałatek. Czy zawsze musimy go obierać? Na szczęście nie, ale trzeba zwrócić uwagę na pewną istotną kwestię.

ObrazekBób (Pixabay)
Paulina Hermann

Kupując bób, wybierajmy młode warzywo z zieloną i delikatną skórką. Nie zostanie ona między zębami, łatwiej się ją gryzie i do tego zawiera wiele składników odżywczych. Co to oznacza? Po prostu możemy zajadać się takim warzywem. Ba! Nawet powinniśmy to robić. Tylko jest jeden ważny szczegół. Jeśli sięgniemy po starszą odmianę, jedzenie jej nie będzie zbyt przyjemne.

Bób to bomba witaminowo-minerałowa

Warzywa strączkowe są źródłem błonnika pokarmowego. Ktoś zmaga się z problemami trawiennymi? Włączenie bobu do diety i odpowiednia ilość wody może pomóc. Do tego nie ma zbyt wielu kalorii, bo tylko 90 w 100 gramach. Praktycznie nikt nie jest w stanie jeść tego warzywa w kilogramach, więc spokojnie możemy sięgać po bób na diecie.

Skórka też ma wartości odżywcze

Czy musimy obierać warzywo? Nie zawsze jest to konieczne. Szczególnie, kiedy sięgamy po bardzo młode strączki. Ich skórka jest miękka, delikatna i łatwo ją pogryźć. Ponadto jest źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. O błonniku pokarmowych chyba nie trzeba wspominać.

Obrazek
Bób (pexels)

Młody bób ze skórką możemy zjadać jako przekąskę. To o wiele lepsza opcja niż zapychanie się niezdrowymi chipsami. Warzywo jest idealnym dodatkiem do sałatek. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik ziemniaków i składnik pasty kanapkowej.

A co ze starszym bobem? Jedzenie go ze skórką może być nieco problematyczne, ale nie powinniśmy wyrzucać żadnej części. Zrobimy z niego obłędną pastę do kanapek. Połączenie z tahini, sokiem z cytryny oraz różnymi przyprawami to strzał w dziesiątkę. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować na gładką masę i gotowe! Teraz tylko wystarczy posmarować świeżą bułeczkę.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇