Czy można jeść bob ze skórką? Wiele osób nie wie, dlaczego odpowiedź jest ważna

Po bób do sklepów chodzimy głównie latem, bo wtedy jest jego sezon. Nagminnie obieramy go ze skórki i przygotowujemy w różnej formie. Najczęściej chrupiemy go jako przekąskę lub dodajemy do sałatek. Czy zawsze musimy go obierać? Na szczęście nie, ale trzeba zwrócić uwagę na pewną istotną kwestię.

ObrazekBób (Pixabay)
Paulina Hermann

Kupując bób, wybierajmy młode warzywo z zieloną i delikatną skórką. Nie zostanie ona między zębami, łatwiej się ją gryzie i do tego zawiera wiele składników odżywczych. Co to oznacza? Po prostu możemy zajadać się takim warzywem. Ba! Nawet powinniśmy to robić. Tylko jest jeden ważny szczegół. Jeśli sięgniemy po starszą odmianę, jedzenie jej nie będzie zbyt przyjemne.

Bób to bomba witaminowo-minerałowa

Warzywa strączkowe są źródłem błonnika pokarmowego. Ktoś zmaga się z problemami trawiennymi? Włączenie bobu do diety i odpowiednia ilość wody może pomóc. Do tego nie ma zbyt wielu kalorii, bo tylko 90 w 100 gramach. Praktycznie nikt nie jest w stanie jeść tego warzywa w kilogramach, więc spokojnie możemy sięgać po bób na diecie.

Skórka też ma wartości odżywcze

Czy musimy obierać warzywo? Nie zawsze jest to konieczne. Szczególnie, kiedy sięgamy po bardzo młode strączki. Ich skórka jest miękka, delikatna i łatwo ją pogryźć. Ponadto jest źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. O błonniku pokarmowych chyba nie trzeba wspominać.

Obrazek
Bób (pexels)

Młody bób ze skórką możemy zjadać jako przekąskę. To o wiele lepsza opcja niż zapychanie się niezdrowymi chipsami. Warzywo jest idealnym dodatkiem do sałatek. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik ziemniaków i składnik pasty kanapkowej.

A co ze starszym bobem? Jedzenie go ze skórką może być nieco problematyczne, ale nie powinniśmy wyrzucać żadnej części. Zrobimy z niego obłędną pastę do kanapek. Połączenie z tahini, sokiem z cytryny oraz różnymi przyprawami to strzał w dziesiątkę. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować na gładką masę i gotowe! Teraz tylko wystarczy posmarować świeżą bułeczkę.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę