Pilny apel znanego dietetyka. Absolutnie nie jedz takiego kurczaka
Surowy kurczak może zawierać bakterie powodujące poważne zatrucia pokarmowe. W Polsce nie sięgamy po potrawy, zawierające surowe mięso drobiu, natomiast warto wskazać, że niebezpieczne jest również spożywanie niedogotowanego produktu. Dietetyk Michał Wrzosek udostępnił w mediach społecznościowych filmik, w którym przestrzega przed jedzeniem surowego bądź niedostatecznie ugotowanego mięsa kurczaka.
31.03.2023 15:20
Niezwykle ważne jest, by pilnować, czy odpowiednio przyrządziliśmy kurczaka. Surowe lub niedogotowane mięso może być siedliskiem bakterii, które wywołują poważne zatrucia pokarmowe. Jedzenie surowego kurczaka to jednak niebezpieczny trend kulinarny, który znalazł swoje szczególne miejsce w kuchni japońskiej oraz w Stanach Zjednoczonych. Jak przekazuje magazyn "Food & Wine", w kilku restauracja w USA można zjeść "sashimi" z kurczaka (cienkie plastry z piersi kurczaka są przypalane i gotowane 10 sekund), w Japonii natomiast uważa się to danie za rarytas. Mimo tego warto podkreślić, że takie eksperymenty mogą nieść za sobą fatalne skutki.
Surowy kurczak: dlaczego nie powinno się go jeść?
- przekazuje dietetyk Michał Wrzosek w swoim filmiku, opublikowanym na Instagramie.
Campylobacter to rodzaj bakterii, które stanowią jedną z głównych przyczyn zakażeń jelitowych u ludzi. Występują często w przewodzie pokarmowym zwierząt hodowlanych, w szczególności drobiu, ale również w wołowinie, wieprzowinie, mleku, a nawet wodzie. Zakażenie Campylobacterem może skutkować biegunką, często z krwią, bólami brzucha, gorączką, nudnościami i wymiotami. Objawy te pojawiają się zazwyczaj w ciągu 2-5 dni od zakażenia i mogą trwać od kilku dniu do nawet kilku tygodni.
Salmonella to również bakteria, która występuje najczęściej w jajkach, mięsie, mleku i produktach mlecznych. Objawy zakażenia u ludzi obejmują biegunkę, bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączkę i dreszcze. Objawy zatrucia Salmonellą mogą mieć różny stopień nasilenia, najczęściej jednak ciężki przebieg choroby obserwuje się u dzieci, osób starszych lub pacjentów z obniżoną odpornością.
Czy gotowanie kurczaka zabija bakterie?
Kluczowa w bezpiecznym przygotowaniu kurczaka jest po prostu obróbka termiczna. Kurczaka należy dokładnie gotować do wewnętrznej temperatury co najmniej 75 st. C. Taka temperatura zabija bakterie i zapewni bezpieczeństwo spożywania mięsa. Warto również pamiętać o zachowaniu odpowiednich standardów higieny w kuchni podczas przygotowania mięsa kurczaka: dokładnym myciu rąk i narzędzi kuchennych, aby uniknąć przenoszenia bakterii na inne produkty spożywcze.
Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo: