WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Panuje przekonanie, że dawniej żywność była zdrowsza i smaczniejsza. Nauka zna na to odpowiedź

Cały czas słyszy się głosy, że kiedyś jedzenie było zdrowsze, owoce smakowały lepiej i to były czasy. Pojawia się pytanie: czy to faktycznie prawda, czy nieco zniekształcone przez pamięć wspomnienie?

Obrazek
Ewa

Kłótnia o nawozy

Jednym z argumentów jest to, że ilość stosowanego nawozu ma być większa, niż ta przed laty. I oczywiście, jest w tym ziarnko prawdy. Dawniej warzywa i owoce od lokalnego rolnika były lepiej dostępne, a i wszyscy we wsi wiedzieli, że wyrosły na naturalnym oborniku.

Obrazek

Czy jednak wraz z rozwojem jest tak źle? GUS podaje, że każdego roku spada zużycie nawozów mineralnych, za to użycie gnojówki nie uległo znaczącej zmianie. Z danych GUS wynika, że np. w 1995 roku emisja SO2 była mniejsza o około 40%, a emisja pyłów o 50% niż w 1989 roku. Zmiana zdecydowanie na plus!

Zmienił się też smak

Wiele osób twierdzi, że dawniej pomidor smakował inaczej, rzodkiewka była lepsza, a jabłka bardziej soczyste.
Dlaczego? Odpowiedź wcale nie jest trudna. Wszystko opiera się na dwóch aspektach: po pierwsze, wszystko zależy od odmiany, czasu dojrzewania, przechowywania i transportu. Drugi ma wartość sentymentalną i to na nim w dużej mierze opieramy swoje odczucia.

Zawsze z pewnym rozrzewnieniem wracamy do czasów, gdy byliśmy dziećmi. Wszystko było wtedy "bardziej". Wpływ na to ma również genetyka! Z czasem zmienia się poziom ekspresji białka, które jest receptorem smaku. Tym samym- zmienia się też nasz gust i smak.

W tych sklepach to teraz sama chemia

I nie sposób się nie zgodzić w pewnym stopniu z tym stwierdzeniem. I bynajmniej mam tutaj na myśli fakt, że w zasadzie wszystko to, co nas otacza- to chemia. Po prostu na sklepowych półkach znaleźć można całe mnóstwo produktów, które tylko udają te "naturalne", a tak naprawdę naszpikowane są dodatkowym cukrem i konserwantami.

Obrazek

Owoce i warzywa to jednak wciąż po prostu... owoce i warzywa. Jeśli chodzi o inne produkty- wystarczy pamiętać o jednej rzeczy. Czytaniu etykiet!

Można zaobserwować spadek wartości odżywczych

Badania wykazują, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat odnotowano spadek wartości odżywczych w warzywach i owocach. Najbardziej ucierpiał brokuł- ma odpowiednio o 63% i 34% mniej tych składników w odniesieniu do plonów sprzed zaledwie kilkudziesięciu lat. Jabłka mają mniej witaminy A nawet o 40% w porównaniu z latami 60.

Z czego to wynika? Ze zmian klimatu, powstawaniu nowych odmian (w których odnotowano również wzrost wartości), nawozów i warunków glebowych.
Zauważono również, że dzięki rozwojowi rolnictwa w roślinach wzrosła zawartość wody, przez co pomiary, które mówią o spadku wartości odżywczych mogą być niemiarodajne- potencjalnie mogą mieć ich tyle samo co dawniej, tylko przez wzrost objętości wody obniżył się ich procentowy udział. Zwykła matematyka i liczenie stężeń procentowych.

Wszystko zależy od nas

To, ile wartości odżywczych przyjmiemy zależy tylko od nas i od naszych wyborów. Jeśli w naszej diecie znajdzie się miejsce dla warzyw i owoców i nie będziemy za często sięgać po wysokoprzetworzone produkty- nie mamy powodów do obiad.
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę"- i to właśnie tego powinniśmy się trzymać.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę