Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne

To danie jest mistrzostwem świata. Delikatne mięso, boczek i przepyszny sos, który dopełnia całości. Do tego mizeria i młode ziemniaczki. Czego chcieć więcej?

Polędwiczka w boczku to świetna propozycja na obiadPolędwiczka w boczku to świetna propozycja na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mięso, które zachwyca delikatnością i aromatem, a przy tym nie wymaga godzin w kuchni? To możliwe. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu przypraw, dodatków i sposobie podania. Ten przepis sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Polędwiczka w boczku z domowym chutneyem

Zanim zabierzesz się do przygotowania dania, upewnij się, że masz wszystkie składniki pod ręką, proporcje mają ogromne znaczenie dla smaku końcowego.


Składniki na mięso:

  • jedna polędwica wieprzowa (możesz też użyć wołowej, która jest jeszcze bardziej delikatna),
  • 6 szt. plasterków boczku,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • olej do smażenia.

Składniki na chutney mango:

  • duże mango,
  • 50 g cukru,
  • 50 ml octu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • szczypta kolendry,
  • szczypta kminu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.


Sposób przygotowania:

  1. Mango obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy i smaż 1-2 minuty. Dodaj mango, cukier, ocet i sól. Gotuj 60 minut. Zblenduj lub rozgnieć. Ostudź.
  2. Oczyść polędwicę z błon, osusz. Wymieszaj cukier, sól, paprykę i cayenne. Natrzyj mięso, owiń boczkiem, zabezpiecz wykałaczkami.
  3. Rozgrzej patelnię z olejem. Obsmaż z każdej strony po 6–8 minut.
  4. Połącz chutney z musztardą dijon. Polędwiczka w boczku będzie świetnie smakować z tym dodatkiem.
  5. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj chutneyem. Piecz 15 minut w 180°C. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 10–15 minut. Wyjmij wykałaczki i pokrój na plastry.

Polędwiczka w boczku będzie smakowała świetnie, jeśli zastosujesz te zasady

Mięso przed pieczeniem warto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, dzięki temu będzie bardziej soczyste w środku. Nie każdy ma też pod ręką egzotyczne owoce, ale to nie znaczy, że polędwiczka w boczku musi być nudna. Zamiast chutneyu z mango sprawdzi się prosty sos na bazie musztardy i miodu albo gęsty jogurt naturalny z czosnkiem i koperkiem. Dobrym wyborem będzie też lekki sos pieczarkowy, który podkreśli smak mięsa bez przytłaczania. Ważne, by sos miał odrobinę kwasowości lub wyrazistości, wtedy przełamie tłustość boczku i całość zyska na balansie. Mango możesz na przykład zastąpić brzoskwinią, która rownież nada ciekawego smaku.

Polędwiczka w boczku robi furorę i nie wymaga skomplikowanych składników. Jest idealna, gdy chcesz przygotować coś efektownego, ale bez stania pół dnia przy garach. W duecie z młodymi ziemniaczkami i mizerią to totalne mistrzostwo.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem