Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne

To danie jest mistrzostwem świata. Delikatne mięso, boczek i przepyszny sos, który dopełnia całości. Do tego mizeria i młode ziemniaczki. Czego chcieć więcej?

Polędwiczka w boczku to świetna propozycja na obiadPolędwiczka w boczku to świetna propozycja na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mięso, które zachwyca delikatnością i aromatem, a przy tym nie wymaga godzin w kuchni? To możliwe. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu przypraw, dodatków i sposobie podania. Ten przepis sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Polędwiczka w boczku z domowym chutneyem

Zanim zabierzesz się do przygotowania dania, upewnij się, że masz wszystkie składniki pod ręką, proporcje mają ogromne znaczenie dla smaku końcowego.


Składniki na mięso:

  • jedna polędwica wieprzowa (możesz też użyć wołowej, która jest jeszcze bardziej delikatna),
  • 6 szt. plasterków boczku,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • olej do smażenia.

Składniki na chutney mango:

  • duże mango,
  • 50 g cukru,
  • 50 ml octu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • szczypta kolendry,
  • szczypta kminu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.


Sposób przygotowania:

  1. Mango obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy i smaż 1-2 minuty. Dodaj mango, cukier, ocet i sól. Gotuj 60 minut. Zblenduj lub rozgnieć. Ostudź.
  2. Oczyść polędwicę z błon, osusz. Wymieszaj cukier, sól, paprykę i cayenne. Natrzyj mięso, owiń boczkiem, zabezpiecz wykałaczkami.
  3. Rozgrzej patelnię z olejem. Obsmaż z każdej strony po 6–8 minut.
  4. Połącz chutney z musztardą dijon. Polędwiczka w boczku będzie świetnie smakować z tym dodatkiem.
  5. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj chutneyem. Piecz 15 minut w 180°C. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 10–15 minut. Wyjmij wykałaczki i pokrój na plastry.

Polędwiczka w boczku będzie smakowała świetnie, jeśli zastosujesz te zasady

Mięso przed pieczeniem warto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, dzięki temu będzie bardziej soczyste w środku. Nie każdy ma też pod ręką egzotyczne owoce, ale to nie znaczy, że polędwiczka w boczku musi być nudna. Zamiast chutneyu z mango sprawdzi się prosty sos na bazie musztardy i miodu albo gęsty jogurt naturalny z czosnkiem i koperkiem. Dobrym wyborem będzie też lekki sos pieczarkowy, który podkreśli smak mięsa bez przytłaczania. Ważne, by sos miał odrobinę kwasowości lub wyrazistości, wtedy przełamie tłustość boczku i całość zyska na balansie. Mango możesz na przykład zastąpić brzoskwinią, która rownież nada ciekawego smaku.

Polędwiczka w boczku robi furorę i nie wymaga skomplikowanych składników. Jest idealna, gdy chcesz przygotować coś efektownego, ale bez stania pół dnia przy garach. W duecie z młodymi ziemniaczkami i mizerią to totalne mistrzostwo.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę