Przygotowałam na proszoną kolację. Wszyscy byli zachwyceni, mimo początkowego przerażenia

Ostatnio na kolację zrobiłam to mięso. Gdy je podałam, widziałam przerażenie w oczach moich gości. Zastanawiali się, czy czasem nie podałam im go na surowo. Kiedy spróbowali pierwszego kęsa, byli wręcz wniebowzięci.

Befsztyk wołowy to idealny wybór na proszoną kolacjęBefsztyk wołowy to idealny wybór na proszoną kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER
Paulina Hermann

Trzeba przyznać, że befsztyk wołowy nie jest daniem dla każdego. Ale jeśli potrafisz go dobrze przyrządzić, to staje się kulinarnym asem w twoim rękawie. Wbrew pozorom nie chodzi tu tylko o smażenie mięsa. Liczy się jakość, precyzja, cierpliwość i odrobina odwagi, bo krwisty befsztyk naprawdę potrafi wystraszyć. W końcu wygląda tak, jakby był surowy. Ale to właśnie ten "straszak" często okazuje się numerem jeden na stole. Chcesz zaryzykować i podać go na obiad lub kolację?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący burger z kurczaka jak Zinger. Zrób go w domu w 30 minut

Jak przygotować befsztyk wołowy?

Befsztyk wołowy to klasyk kuchni mięsnej. Sekret tkwi w wyborze odpowiedniego kawałka mięsa - najlepiej sprawdza się polędwica wołowa, rostbef, antrykot lub karkówka. Mięso musi być dobrze sezonowane, elastyczne i ciemnoczerwone. Zanim trafi na patelnię, powinno spędzić minimum 30 minut w temperaturze pokojowej, to absolutna podstawa, by wysmażyło się równo.

Smażenie to kluczowy etap. W zależności od preferowanego stopnia wysmażenia befsztyk wołowy smaży się:

  • krwisty (rare) – 1,5 minuty z każdej strony,
  • średnio krwisty (medium rare) – 2–3 minuty,
  • średni (medium) – 4–5 minut,
  • dobrze wysmażony (well done) – 6–7 minut.

Po smażeniu befsztyk koniecznie musi "odpocząć" przez 5–7 minut pod przykryciem. W tym czasie soki równomiernie się rozprowadzą, a tekstura zrobi się bardziej miękka i soczysta.

Na kolacji, gdzie pierwszy raz zaserwowałam krwisty befsztyk wołowy, nie brakowało wymownych spojrzeń. Część gości odsunęła talerze, byli mocno zaskoczeni widokiem różowego środka. Ale po pierwszym kęsie… wrócili po dokładkę. To właśnie magia dobrze przygotowanego befsztyka, która przełamuje uprzedzenia. W Polsce wciąż wiele osób traktuje krwisty stek jak mięso "niedosmażone". Tymczasem właśnie ten poziom wysmażenia zapewnia maksimum smaku, miękkości i aromatu.

Przepis na befsztyk wołowy

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 30 g masła,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyjmij z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Oprósz delikatnie solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej patelnię z oliwą. Połóż befsztyki i smaż 2 minuty z każdej strony (dla medium rare).
  4. Przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut.
  5. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i natkę. Gdy zacznie pachnieć, polej nim befsztyki.

Podawaj z frytkami z batatów lub grillowanymi szparagami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥