Szara obwódka wokół żółtka to zły znak. Istnieje sposób, aby jej uniknąć

Ugotowane jajka dodajemy do wielu wspaniałych potraw lub spożywamy na śniadanie. Czy zastanawialiście się kiedyś, o czym świadczy szare żółtko, a dokładniej mówiąc szara obwódka, która jest widoczna tuż po ugotowaniu? Nie wygląda to apetycznie. W związku z tym, czy można zjeść takie jajko i jak pozbyć się tego problemu? Znamy odpowiedź!

ObrazekSzare żółtko - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

O czym świadczy szare żółtko w jajku?

Czy zdarzyło się Wam zaobserwować szarą otoczkę na żółtku ugotowanego jajka? Z pewnością tak. Ten problem pojawia się praktycznie za każdym razem, gdy gotujemy jajka na twardo. I to pomimo tego, że zakupione jajka są świeże. Okazuje się jednak, że ich świeżość nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia. Wszystkiemu winne jest nieodpowiednie gotowanie - okazuje się bowiem, że robimy to za długo. Można tego uniknąć. Wystarczy, że będziemy gotować jajka krócej, a szare żółtko nie będzie już żadnym problemem.

Obrazek
Wybijanie jajek do miski - Pyszności; Foto: Canva.com

Ile gotować jajka na twardo, by nie powstało szare żółtko?

Okazuje się, że każda minuta ma znaczenie. Również w przypadku gotowania jajek na twardo. Idealny i najlepszy czas na ich gotowanie wynosi około 7-8 minut od momentu zagotowania wody. Wystarczy włożyć jajka do garnka i zalać je zimną wodą. Dobrze będzie wsypać odrobinę soli, by w przypadku popękania skorupek, białko nie wypływało. Garnek ustawiamy na średnim ogniu i od momentu zagotowania wody, jajka gotujemy przez około 8 minut. Następnie zdejmujemy garnek, ostrożnie wylewamy wrzącą wodę i zalewamy je zimną wodą. Szare żółtko na pewno nie powstanie.

Jak sprawdzić świeżość jajek?

W przypadku jajek niezwykle ważną kwestię odgrywa ich świeżość. Warto o tym wspomnieć dodatkowo, bo mogą zdarzyć się takie sytuacje, gdy zastanawiamy się, czy ich spożycie jest dla nas bezpieczne. Jak to zrobić? Warto obserwować kolor żółtka i całego jajka. O tym, że nie nadaje się do spożycia świadczy kolor niebieski - oznacza to, że rozpoczął się proces gnilny. Ważny jest również zapach jajka - produkt nadający się do spożycia, nie powinien wydzielać żadnego zapachu. Pamiętaj również, że świeże jajko ma wypukłe żółtko z przylegającym białkiem.

Obrazek
Gotowanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

A jak sprawdzić świeżość jajek po ich ugotowaniu na twardo? W tym przypadku niezwykle ważne będzie położenie żółtka - powinno ono znajdować się w centralnej części jajka. W przeciwnym razie otrzymujemy sygnał, że struktura białka się postarzała. Żółtko znajdujące się w centralnym punkcie świadczy, że można je dodawać do ulubionych sałatek lub śniadań. Ważne jest również to, że świeże jajko jest trudniej obrać po jego ugotowaniu. Najlepszym testem będzie również jego spróbowanie, bez przypraw. To pozwoli nam ocenić faktyczną jego świeżość.

W Twojej kuchni królują potrawy z jajkami? Zobacz na naszym kanale YouTube - 23 genialne triki z jajkami:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo