Do ryby zawsze robię tę pyszną i soczystą surówkę. Nawet dzieci nabierają dokładkę

W wielu domach utarło się, że na piątkowym talerzu gości ryba. Obok niej pojawia się obowiązkowo porcja surówki, najczęściej z kiszonej kapusty. Dodatek zyska na smaku, jeśli wzbogacimy go o kilka prostych składników.

Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Surówka z kapusty kiszonej idealnie pasuje do ryby, w szczególności tej smażonej. Najczęściej łączy się ją z marchewką, czasem ugniata z olejem. W moim domu króluje jednak inny przepis. Jest w nim miejsce na jabłko oraz paprykę, a dodatek pomarańczy wprowadza słodką, rześką nutę. To połączenie pokochali wszyscy domownicy, a znane z unikania warzyw na talerzu dzieci chętnie biorą dokładkę.

Surówka z kiszonej kapusty, pomarańczy i papryki

To magiczna surówka pełna witamin, która znika z talerza szybciej niż domowe frytki. Może ciężko w to uwierzyć, ale tak to wygląda w moim domu. Gdy tylko skończę krojenie, w ruch idzie łyżka. Tej surówki ubywa jeszcze zanim na talerzu pojawi się ryba.

Sałatka z kapusty kiszonej z dodatkiem remolady
Sałatka z kapusty kiszonej z dodatkiem remolady © Adobe Stock | An-T

Ta surówka to prawdziwa eksplozja smaków i kolorów. Kiszona kapusta, znana ze swojego lekko kwaśnego smaku, idealnie komponuje się ze słodką papryką, jabłkiem i marchewką, a soczysta pomarańcza wnosi nutę świeżości i słodyczy. Idealny miks tradycji z nowoczesnością. Jest słodko, jest kwaśno i jest naprawdę pysznie.

Surówka z kiszonej kapusty świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryby. Możesz również dorzucić ją do kotletów czy gulaszu.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciśnij, poszatkuj, i przełóż do miski.
  2. Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, jabłko oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Możesz usunąć błonki, jeśli są grube.
  4. Pokrojone składniki dodaj do kapusty kiszonej.
  5. Wlej olej, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw na 30 minut.

Po tym czasie pyszna, rześka surówka z kiszonej kapusty, pomarańczy i jabłek jest już gotowa do jedzenia. Gdy puści soki, a smaki się przegryzą, będzie najlepsza, więc warto chwilę poczekać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej