Do ryby zawsze robię tę pyszną i soczystą surówkę. Nawet dzieci nabierają dokładkę

W wielu domach utarło się, że na piątkowym talerzu gości ryba. Obok niej pojawia się obowiązkowo porcja surówki, najczęściej z kiszonej kapusty. Dodatek zyska na smaku, jeśli wzbogacimy go o kilka prostych składników.

Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Surówka z kapusty kiszonej idealnie pasuje do ryby, w szczególności tej smażonej. Najczęściej łączy się ją z marchewką, czasem ugniata z olejem. W moim domu króluje jednak inny przepis. Jest w nim miejsce na jabłko oraz paprykę, a dodatek pomarańczy wprowadza słodką, rześką nutę. To połączenie pokochali wszyscy domownicy, a znane z unikania warzyw na talerzu dzieci chętnie biorą dokładkę.

Surówka z kiszonej kapusty, pomarańczy i papryki

To magiczna surówka pełna witamin, która znika z talerza szybciej niż domowe frytki. Może ciężko w to uwierzyć, ale tak to wygląda w moim domu. Gdy tylko skończę krojenie, w ruch idzie łyżka. Tej surówki ubywa jeszcze zanim na talerzu pojawi się ryba.

Sałatka z kapusty kiszonej z dodatkiem remolady
Sałatka z kapusty kiszonej z dodatkiem remolady © Adobe Stock | An-T

Ta surówka to prawdziwa eksplozja smaków i kolorów. Kiszona kapusta, znana ze swojego lekko kwaśnego smaku, idealnie komponuje się ze słodką papryką, jabłkiem i marchewką, a soczysta pomarańcza wnosi nutę świeżości i słodyczy. Idealny miks tradycji z nowoczesnością. Jest słodko, jest kwaśno i jest naprawdę pysznie.

Surówka z kiszonej kapusty świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryby. Możesz również dorzucić ją do kotletów czy gulaszu.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciśnij, poszatkuj, i przełóż do miski.
  2. Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, jabłko oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Możesz usunąć błonki, jeśli są grube.
  4. Pokrojone składniki dodaj do kapusty kiszonej.
  5. Wlej olej, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw na 30 minut.

Po tym czasie pyszna, rześka surówka z kiszonej kapusty, pomarańczy i jabłek jest już gotowa do jedzenia. Gdy puści soki, a smaki się przegryzą, będzie najlepsza, więc warto chwilę poczekać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇