Dodaj 3 łyżki do mięsa w sosie lub gulaszu, a zmięknie w mig. Będzie dosłownie rozpływać się w ustach

Gulasz jest jednym z tych dań, które natychmiast przywodzą na myśl wspólne rodzinne obiady. Jego zapach wypełnia całe mieszkanie, zachęcając domowników do posiłku. Przygotowanie idealnego gulaszu może być czasem wyzwaniem. Kluczem do pysznego sukcesu jest bowiem miękkie mięso, które rozpływa się w ustach niemal bez konieczności przeżuwania. Prosty trik sprawi, że wyjdzie idealne za każdym razem.

Gulasz - PysznościGulasz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay

Kto chociaż raz robił gulasz, ten wie, jak ważną rolę odgrywa mięso. Czasem samo długie duszenie nie wystarczy, aby było idealnie kruche i rozpływające się w ustach. Nie oznacza to jednak, że przygotowanie gulaszu staje się wyzwaniem dla utalentowanych kucharzy, bo prosty trik sprawi, że za każdym razem wyjdzie idealny. Wszystko, czego potrzebujesz, aby osiągnąć pyszny sukces, znajdziesz w kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

Sposób na miękkie mięso do gulaszu

Sekretem błyskawicznego uzyskania miękkiego mięsa jest użycie octu jabłkowego. Ocet to oczywiście kwas, a kwas nie pozwala sokom wypływać z mięsa podczas duszenia, ścinając białko, co powoduje, że mięso dusi się w swoim własnym soku. Dzięki temu jest kruche i delikatne, a ty unikniesz ryzyka przesuszenia go.

nofewoi
nofewoi © Getty Images

Wystarczy dodać 2-3 łyżki octu jabłkowego do mięsa, które już zostało podsmażone z obu stron. Następnie wszystko należy dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu, aż zapach octu przestanie być wyczuwalny. Dopiero wtedy można dodać pozostałe składniki gulaszu. Ten prosty trik działa przy każdym rodzaju mięsa, czy to wieprzowinie, wołowinie czy drobiu. Dzięki niemu przygotowanie gulaszu staje się szybsze, a mięso osiąga idealną konsystencję.

Ten prosty trik działa przy każdym rodzaju mięsa, czy to wieprzowinie, wołowinie czy drobiu. Dzięki niemu przygotowanie gulaszu staje się szybsze, a mięso osiąga idealną konsystencję.

Jak zmiękczyć mięso w gulaszu?
Jak zmiękczyć mięso w gulaszu? © Adobe Stock | Fanfo

Idealny gulasz - sięgnij po te dodatki

Oprócz octu jabłkowego istnieje jeszcze kilka innych sposobów, aby uzyskać idealnie miękkie mięso w gulaszu:

  • Dodanie szczypty cukru. Karmelizacja cukru podczas duszenia nadaje mięsu piękny kolor i delikatną słodycz.
  • Dodanie soku z ananasa lub miąższu. Enzymy zawarte w ananasie przyspieszają rozkład białek w mięsie, czyniąc je miękkim i kruchym.

Gotowanie warto sobie ułatwiać, aby czas spędzony w kuchni kojarzył się tylko i wyłącznie z przyjemnością i pysznym jedzeniem, zamiast stresem i nerwami. Nie martw się gulaszem, po prostu dodaj do niego odrobinę magii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój