Dodaj 3 łyżki do mięsa w sosie lub gulaszu, a zmięknie w mig. Będzie dosłownie rozpływać się w ustach
Gulasz jest jednym z tych dań, które natychmiast przywodzą na myśl wspólne rodzinne obiady. Jego zapach wypełnia całe mieszkanie, zachęcając domowników do posiłku. Przygotowanie idealnego gulaszu może być czasem wyzwaniem. Kluczem do pysznego sukcesu jest bowiem miękkie mięso, które rozpływa się w ustach niemal bez konieczności przeżuwania. Prosty trik sprawi, że wyjdzie idealne za każdym razem.
30.07.2024 09:38
Kto chociaż raz robił gulasz, ten wie, jak ważną rolę odgrywa mięso. Czasem samo długie duszenie nie wystarczy, aby było idealnie kruche i rozpływające się w ustach. Nie oznacza to jednak, że przygotowanie gulaszu staje się wyzwaniem dla utalentowanych kucharzy, bo prosty trik sprawi, że za każdym razem wyjdzie idealny. Wszystko, czego potrzebujesz, aby osiągnąć pyszny sukces, znajdziesz w kuchennej szafce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na miękkie mięso do gulaszu
Sekretem błyskawicznego uzyskania miękkiego mięsa jest użycie octu jabłkowego. Ocet to oczywiście kwas, a kwas nie pozwala sokom wypływać z mięsa podczas duszenia, ścinając białko, co powoduje, że mięso dusi się w swoim własnym soku. Dzięki temu jest kruche i delikatne, a ty unikniesz ryzyka przesuszenia go.
Wystarczy dodać 2-3 łyżki octu jabłkowego do mięsa, które już zostało podsmażone z obu stron. Następnie wszystko należy dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu, aż zapach octu przestanie być wyczuwalny. Dopiero wtedy można dodać pozostałe składniki gulaszu. Ten prosty trik działa przy każdym rodzaju mięsa, czy to wieprzowinie, wołowinie czy drobiu. Dzięki niemu przygotowanie gulaszu staje się szybsze, a mięso osiąga idealną konsystencję.
Ten prosty trik działa przy każdym rodzaju mięsa, czy to wieprzowinie, wołowinie czy drobiu. Dzięki niemu przygotowanie gulaszu staje się szybsze, a mięso osiąga idealną konsystencję.
Idealny gulasz - sięgnij po te dodatki
Oprócz octu jabłkowego istnieje jeszcze kilka innych sposobów, aby uzyskać idealnie miękkie mięso w gulaszu:
- Dodanie szczypty cukru. Karmelizacja cukru podczas duszenia nadaje mięsu piękny kolor i delikatną słodycz.
- Dodanie soku z ananasa lub miąższu. Enzymy zawarte w ananasie przyspieszają rozkład białek w mięsie, czyniąc je miękkim i kruchym.
Gotowanie warto sobie ułatwiać, aby czas spędzony w kuchni kojarzył się tylko i wyłącznie z przyjemnością i pysznym jedzeniem, zamiast stresem i nerwami. Nie martw się gulaszem, po prostu dodaj do niego odrobinę magii.