Dodaj do marynowanej papryki. Będzie chrupiąca i zachowa smak
02.08.2023 11:31, aktual.: 04.08.2023 12:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chcesz, aby twoja marynowana papryka zachwycała smakiem od pierwszego kęsa? Koniecznie wykorzystaj sprawdzony przepis, który znajdziesz poniżej. Dzięki niemu papryka nie tylko będzie obłędnie smakować, ale pozostanie też idealnie chrupka!
Wszystkich ogarnął teraz szał na kiszenie ogórków i oczywiście nie ma nic w tym złego. Warto jednak nie zapominać o innych warzywach, które pozwolą przygotować genialne przetwory. Świetnym przykładem może być tutaj niepozorna papryka. Wystarczy naprawdę niewiele, aby ją zamarynować i korzystać z genialnych atutów przez całą zimę.
Do czego można użyć marynowanej papryki? Oczywiście świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Będzie również ważnym składnikiem domowych sałatek. Można jeść ją również solo, jako przekąskę.
Jak zachować genialny smak i chrupkość warzywa na dłużej?
Jeśli obawiasz się, że papryka po zamarynowaniu straci swój smak i jednocześnie stanie się gumowata, możesz odetchnąć z ulgą. Taka sytuacja na pewno cię nie spotka. Po prostu musisz skorzystać z naszych metod, które nigdy cię nie zawiodą. W tym przypadku mowa o sprawdzonej recepturze na domową zalewę, sposobie ułożenia papryki w słoikach oraz kluczowym składniku.
Do każdego słoika warto dodać trochę oleju. Dlaczego? Otóż jest on niezastąpionym elementem przy odpowiedniej konserwacji warzywa. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. To właśnie dzięki olejowi, papryka zachowa też swój genialny smak.
Zobacz także
Papryka w marynowanym wydaniu krok po kroku
Aby zrobić przepyszne domowe przetwory, naprawdę wystarczy niewiele. Sprawdzona receptura, dobrej jakości składniki oraz trochę cierpliwości potrafią zdziałać cuda!
Składniki:
- 800 g papryki czerwonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szt. cebuli,
- 600 ml wody,
- 100 ml octu spirytusowego 10 procent,
- 80 g cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 liście laurowe,
- po 2 ziarenka ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu czarnego na słoik,
- 1/4 szkl. oleju.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania papryk.
- Najpierw dokładnie je umyj i osusz.
- Następnie podziel je na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Papryki w zależności od wielkości możesz podzielić na cztery lub sześć części.
- Jako kolejny składnik przygotuj domową zalewę. W tym celu połącz na palniku wodę, ocet sól oraz cukier. Mieszankę gotuj do całkowitego rozpuszczenia dwóch ostatnich składników.
- W międzyczasie sprawdź stan słoików i zakrętek. Te pierwsze muszą być idealnie wyparzone, zaś pokrywki powinny być szczelne.
- Pierwszą warstwę w słoikach stwórz z pokrojonej drobno cebuli oraz ząbków czosnku, podzielonych na pół.
- Nie zapomnij dodać również tymianku, liści laurowych, ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu.
- Kolejną warstwę zrób z kawałków papryk. Podobnie, jak w przypadku ogórków, muszę być one ułożone warstwo na ścisk.
- Do każdego słoika wlej teraz wcześniej przygotowaną zalewę, pamiętaj, nie może mieć ona kontaktu z zakrętką, bo zawartość słoika może zacząć pleśnieć.
- Przed zakręceniem dodaj do każdego słoika trochę oleju.
- Nie zapomnij również o pasteryzacji.
I to wszystko! Jak sam widzisz, cały proces nie jest wcale skomplikowany. A jeśli kisisz ogórki, to wszystko pójdzie tym bardziej z górki, bo oba sposoby postępowania są bardzo podobne w wielu kwestiach!
Ten artykuł też może cię zainteresować:Sycąca, pyszna i zdrowa. Papryka faszerowana mięsem to danie, któremu nie można się oprzeć