Dodaj do marynowanej papryki. Będzie chrupiąca i zachowa smak

Chcesz, aby twoja marynowana papryka zachwycała smakiem od pierwszego kęsa? Koniecznie wykorzystaj sprawdzony przepis, który znajdziesz poniżej. Dzięki niemu papryka nie tylko będzie obłędnie smakować, ale pozostanie też idealnie chrupka!

ObrazekMarynowa papryka może stać się bazą wielu genialnych przepisów/źródło: Adobe Stock
Marzena Pęcak
SKOMENTUJ

Wszystkich ogarnął teraz szał na kiszenie ogórków i oczywiście nie ma nic w tym złego. Warto jednak nie zapominać o innych warzywach, które pozwolą przygotować genialne przetwory. Świetnym przykładem może być tutaj niepozorna papryka. Wystarczy naprawdę niewiele, aby ją zamarynować i korzystać z genialnych atutów przez całą zimę.

Do czego można użyć marynowanej papryki? Oczywiście świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Będzie również ważnym składnikiem domowych sałatek. Można jeść ją również solo, jako przekąskę.

Jak zachować genialny smak i chrupkość warzywa na dłużej?

Jeśli obawiasz się, że papryka po zamarynowaniu straci swój smak i jednocześnie stanie się gumowata, możesz odetchnąć z ulgą. Taka sytuacja na pewno cię nie spotka. Po prostu musisz skorzystać z naszych metod, które nigdy cię nie zawiodą. W tym przypadku mowa o sprawdzonej recepturze na domową zalewę, sposobie ułożenia papryki w słoikach oraz kluczowym składniku.

Do każdego słoika warto dodać trochę oleju. Dlaczego? Otóż jest on niezastąpionym elementem przy odpowiedniej konserwacji warzywa. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. To właśnie dzięki olejowi, papryka zachowa też swój genialny smak.

Obrazek
Z naszym sprawdzonym przepisem marynowanie papryki będzie proste jak bułka z masłem/źródło: Hans/pixabay

Papryka w marynowanym wydaniu krok po kroku

Aby zrobić przepyszne domowe przetwory, naprawdę wystarczy niewiele. Sprawdzona receptura, dobrej jakości składniki oraz trochę cierpliwości potrafią zdziałać cuda!

Składniki:

  • 800 g papryki czerwonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szt. cebuli,
  • 600 ml wody,
  • 100 ml octu spirytusowego 10 procent,
  • 80 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 liście laurowe,
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu czarnego na słoik,
  • 1/4 szkl. oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania papryk.
  2. Najpierw dokładnie je umyj i osusz.
  3. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Papryki w zależności od wielkości możesz podzielić na cztery lub sześć części.
  4. Jako kolejny składnik przygotuj domową zalewę. W tym celu połącz na palniku wodę, ocet sól oraz cukier. Mieszankę gotuj do całkowitego rozpuszczenia dwóch ostatnich składników.
  5. W międzyczasie sprawdź stan słoików i zakrętek. Te pierwsze muszą być idealnie wyparzone, zaś pokrywki powinny być szczelne.
  6. Pierwszą warstwę w słoikach stwórz z pokrojonej drobno cebuli oraz ząbków czosnku, podzielonych na pół.
  7. Nie zapomnij dodać również tymianku, liści laurowych, ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu.
  8. Kolejną warstwę zrób z kawałków papryk. Podobnie, jak w przypadku ogórków, muszę być one ułożone warstwo na ścisk.
  9. Do każdego słoika wlej teraz wcześniej przygotowaną zalewę, pamiętaj, nie może mieć ona kontaktu z zakrętką, bo zawartość słoika może zacząć pleśnieć.
  10. Przed zakręceniem dodaj do każdego słoika trochę oleju.
  11. Nie zapomnij również o pasteryzacji.

I to wszystko! Jak sam widzisz, cały proces nie jest wcale skomplikowany. A jeśli kisisz ogórki, to wszystko pójdzie tym bardziej z górki, bo oba sposoby postępowania są bardzo podobne w wielu kwestiach!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali