WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Dodaj do marynowanej papryki. Będzie chrupiąca i zachowa smak

Chcesz, aby twoja marynowana papryka zachwycała smakiem od pierwszego kęsa? Koniecznie wykorzystaj sprawdzony przepis, który znajdziesz poniżej. Dzięki niemu papryka nie tylko będzie obłędnie smakować, ale pozostanie też idealnie chrupka!

ObrazekMarynowa papryka może stać się bazą wielu genialnych przepisów/źródło: Adobe Stock
Marzena Pęcak

Wszystkich ogarnął teraz szał na kiszenie ogórków i oczywiście nie ma nic w tym złego. Warto jednak nie zapominać o innych warzywach, które pozwolą przygotować genialne przetwory. Świetnym przykładem może być tutaj niepozorna papryka. Wystarczy naprawdę niewiele, aby ją zamarynować i korzystać z genialnych atutów przez całą zimę.

Do czego można użyć marynowanej papryki? Oczywiście świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Będzie również ważnym składnikiem domowych sałatek. Można jeść ją również solo, jako przekąskę.

Jak zachować genialny smak i chrupkość warzywa na dłużej?

Jeśli obawiasz się, że papryka po zamarynowaniu straci swój smak i jednocześnie stanie się gumowata, możesz odetchnąć z ulgą. Taka sytuacja na pewno cię nie spotka. Po prostu musisz skorzystać z naszych metod, które nigdy cię nie zawiodą. W tym przypadku mowa o sprawdzonej recepturze na domową zalewę, sposobie ułożenia papryki w słoikach oraz kluczowym składniku.

Do każdego słoika warto dodać trochę oleju. Dlaczego? Otóż jest on niezastąpionym elementem przy odpowiedniej konserwacji warzywa. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. To właśnie dzięki olejowi, papryka zachowa też swój genialny smak.

Obrazek
Z naszym sprawdzonym przepisem marynowanie papryki będzie proste jak bułka z masłem/źródło: Hans/pixabay

Papryka w marynowanym wydaniu krok po kroku

Aby zrobić przepyszne domowe przetwory, naprawdę wystarczy niewiele. Sprawdzona receptura, dobrej jakości składniki oraz trochę cierpliwości potrafią zdziałać cuda!

Składniki:

  • 800 g papryki czerwonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szt. cebuli,
  • 600 ml wody,
  • 100 ml octu spirytusowego 10 procent,
  • 80 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 liście laurowe,
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu czarnego na słoik,
  • 1/4 szkl. oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania papryk.
  2. Najpierw dokładnie je umyj i osusz.
  3. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Papryki w zależności od wielkości możesz podzielić na cztery lub sześć części.
  4. Jako kolejny składnik przygotuj domową zalewę. W tym celu połącz na palniku wodę, ocet sól oraz cukier. Mieszankę gotuj do całkowitego rozpuszczenia dwóch ostatnich składników.
  5. W międzyczasie sprawdź stan słoików i zakrętek. Te pierwsze muszą być idealnie wyparzone, zaś pokrywki powinny być szczelne.
  6. Pierwszą warstwę w słoikach stwórz z pokrojonej drobno cebuli oraz ząbków czosnku, podzielonych na pół.
  7. Nie zapomnij dodać również tymianku, liści laurowych, ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu.
  8. Kolejną warstwę zrób z kawałków papryk. Podobnie, jak w przypadku ogórków, muszę być one ułożone warstwo na ścisk.
  9. Do każdego słoika wlej teraz wcześniej przygotowaną zalewę, pamiętaj, nie może mieć ona kontaktu z zakrętką, bo zawartość słoika może zacząć pleśnieć.
  10. Przed zakręceniem dodaj do każdego słoika trochę oleju.
  11. Nie zapomnij również o pasteryzacji.

I to wszystko! Jak sam widzisz, cały proces nie jest wcale skomplikowany. A jeśli kisisz ogórki, to wszystko pójdzie tym bardziej z górki, bo oba sposoby postępowania są bardzo podobne w wielu kwestiach!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę