Dodaj dwie łyżki do gotujących się ziemniaków. Nie ściemnieją i nie rozpadną się

Gotujesz ziemniaki i chcesz, żeby były nie tylko smaczne, ale i zachowały swój piękny, kremowy kolor? Mamy dla Ciebie prosty trik, który sprawi, że Twoje ziemniaki zawsze będą udane!

Dodaj dwie łyżki do gotujących się ziemniaków.Dodaj dwie łyżki do gotujących się ziemniaków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gotowanie ziemniaków to sztuka, którą wielu z nas wykonuje na co dzień, ale nawet najprostsze czynności w kuchni mogą czasem przysporzyć wyzwań. Ziemniaki mogą się rozpadać, ciemnieć lub pochłaniać zbyt dużo wody, co sprawia, że ich wygląd i tekstura nie spełniają naszych oczekiwań. Na szczęście jest jeden prosty, kuchenny trik, który pozwoli uniknąć tych problemów – wystarczy dodać do garnka dwie-trzy łyżki soku z cytryny. Dzięki temu gotowanie ziemniaków stanie się prostsze, a efekt – znacznie bardziej estetyczny i apetyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Dlaczego ziemniaki ciemnieją i się rozpadają?

Ziemniaki, choć wydają się prostym warzywem, potrafią sprawić niespodzianki podczas gotowania. Często zdarza się, że po ugotowaniu ciemnieją lub rozpadają się na kawałki. Dlaczego tak się dzieje? To wszystko za sprawą naturalnych procesów zachodzących w ziemniakach. Enzymy obecne w tych bulwach reagują z tlenem, powodując zmianę koloru. Z kolei zbyt długie gotowanie lub zbyt duża ilość wody może sprawić, że ziemniaki staną się miękkie i rozpadną się.

Sekret idealnych ziemniaków – sok z cytryny

Czy istnieje sposób, aby zapobiec ciemnieniu i rozpadaniu się ziemniaków? Oczywiście! Wystarczy dodać do wody, w której gotujesz ziemniaki, kilka kropel soku z cytryny. Kwas zawarty w cytrynie hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za ciemnienie, dzięki czemu ziemniaki zachowują swój naturalny, kremowy kolor. Dodatkowo, sok z cytryny wzmacnia smak ziemniaków, dodając im delikatnej kwaskowatości.

Jak dużo soku z cytryny dodać?

  • Do 1 kg ziemniaków wystarczy 1-2 łyżki soku z cytryny.
  • Pamiętaj, aby dodać sok z cytryny na początku gotowania. Dzięki temu kwas będzie miał wystarczająco dużo czasu, aby zadziałać.

Inne sposoby na poprawę smaku ziemniaków

Oprócz soku z cytryny, istnieją również inne sposoby na urozmaicenie smaku ziemniaków. Możesz dodać do wody:

  • Liść laurowy: nada ziemniakom delikatnie aromatyczny smak.
  • Ziele angielskie: podkreśli smak ziemniaków i doda im pikantności.
  • Gałązkę rozmarynu: nada ziemniakom świeży, ziołowy aromat.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska