Babcia wsuwa w kotlety zamrożone kostki. Śmiałem się, dopóki sam nie spróbowałem

Kiedy następnym razem będziesz przygotowywał kotlety mielone, spróbuj zastosować ten babciny trik. Na pewno nie pożałujesz, a być może dostąpisz do elitarnej grupy gotujących, którzy wiedzą, dlaczego warto wsadzić w mielone... zamrożony bulion.

Suche kotlety mielone? Nigdy więcej!Suche kotlety mielone? Nigdy więcej!
Źródło zdjęć: © Canva | Alexander's Images
SKOMENTUJ

Babcia to jednak babcia. To legendarne pokolenie nie potrzebowało YouTube, TikToka, Instagrama i wszystkich obecnych tam kulinarnych influencerów, by gotować doskonale i znać każdy sensowny i warty zastosowania trik kuchenny. Przekazywana z pokolenia na pokolenie wiedza była zresztą nieustannie uzupełniona o nowe wnioski, formułowane poprzez metodę prób i błędów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Muszę jednak przyznać, że kiedy pierwszy raz zobaczyłem, jak babcia wsadza w kotlety mielone po kostce lodu, trochę się zdziwiłem. Do czasu, w którym zrozumiałem, że to wcale nie jest zamarznięta woda, lecz coś bardziej aromatycznego. Okazało się, że babcia zamrażała w ten sposób bulion. Po co to robiła? Już wszystko wyjaśniam.

Prosty trik i lepsze kotlety mielone

Na pewno chociaż raz zdarzyła ci się sytuacja, w której kotlety mielone, mimo zastosowania wszystkich tradycyjnych metod i wskazówek ich przygotowania, wyszły niebywale suche i niesmaczne. Spokojnie, to żaden grzech, ale wypadkowa niezliczonej właściwie ilości różnych okoliczności, które mogły spotkać cię po drodze. To również częsty przypadek w sytuacjach, w których rozmiar naszych mielonych znacznie przewyższa ten, który przewiduje "klasyka".

Wysychanie mięsa mielonego w skutek smażenia na rozgrzanym tłuszczu to rzecz całkowicie naturalna. O ich soczystość musi więc coś zadbać. Zwykle taką rolę pełni cebula, która w miarę podwyższania temperatury puszcza do mięsa soki. Nie zawsze jednak to wystarcza. I właśnie dlatego babcia zawsze stosowała wzmocnione środki ostrożności pod postacią tej naturalnej "kostki rosołowej".

Kotlety wyjdą smaczne i soczyste
Kotlety wyjdą smaczne i soczyste © Canva | graletta

Zamrożony bulion sprawia, że mielone wychodzą mięciutkie w środku, soczyste, a przy okazji doprawione dodatkowymi smakowymi elementami. I nagle to przestaje się wydawać takie niemądre, prawda? Co więcej, jak się dowiedziałem, tego rodzaju triki stosują również nowocześni kucharze! Na kanale Kitchen and Cooking Hacks, prezentującym różnego rodzaju patenty kulinarne, omawiano ostatnio właśnie ten sposób smażenia mielonych!

Pamiętaj jednak, że zamrożone kostki bulionu w połączeniu z rozgrzanym olejem mogą trochę "strzelać", dlatego, dopóki się nie rozpuszczą, przykryj patelnię pokrywką. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza