Zamiast cebuli, dodaję do mielonych inne warzywo. Wychodzą jeszcze bardziej soczyste

Zamiast cebuli, dodaję do mielonych inne warzywo. Wychodzą jeszcze bardziej soczyste

Kotlety mielone bez cebuli? Żaden problem - użyj innego warzywa
Kotlety mielone bez cebuli? Żaden problem - użyj innego warzywa
Źródło zdjęć: © canva.com
17.10.2023 10:47

Jakie powinny być kotlety mielone? Oczywiście soczyste — to nie ulega wątpliwości. Za ten efekt odpowiedzialna może być cebula, ale wcale nie musi to być właśnie ona. Inne warzywo sprawi, że kotlety mielone wyjdą smaczniejsze niż kiedykolwiek.

Kotlety mielone to jedna z ulubionych mięsnych propozycji obiadowych Polaków. W jadłospisach wielu z nas nieustannie króluje właśnie ona, na przemian ze schabowymi. Dzisiaj nie zamierzamy w żaden sposób starać się ustawić tych potraw jako swoich adwersarzy. Postaramy się natomiast jasno przekazać ciekawy sposób na to, żeby mielone wyszły jeszcze smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim to zrobimy, warto zastanowić się na tym, za co odpowiadają konkretne składniki mielonych. Każdy z nich ma bowiem swoją "misję" w tym daniu i wcale nie jest przypadkowy. Jajko nadaje kotletom spoistości, a namoczona w mleku bułka — puszystości. Za soczystość odpowiada natomiast cebula, która poddana odpowiedniej obróbce termicznej puszcza soki i zmienia konsystencję kotletów.

Czy istnieje inne warzywo, które sprawi, że mielone wyjdą idealnie soczyste, a jednocześnie nada im ciekawego smaku? Istnieje. Jest to oczywiście cukinia. To coraz popularniejsze w polskich domach warzywo (często używane do placków czy sałatek) rewelacyjnie odnajdzie się w mięsie mielonym. Postępuj według wskazówek przepisu i przekonaj się sam!

Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 1 cukinia,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz,
  • Olej do smażenia.
Cukinia sprawi, że kotlety mielone będą niezwykle soczyste
Cukinia sprawi, że kotlety mielone będą niezwykle soczyste© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę tartą namocz w niewielkiej ilości mleka lub wody, a następnie odciśnij. Cukinię zetrzyj na tarce. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Teraz wszystkie te składniki połącz z mięsem mielonym.
  2. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. W dłoniach uformuj kotlety. Usmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju (tu możesz przeczytać o tym, jaki rodzaj jest do tego najlepszy). Odciśnij z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Smacznego!

Oczywiście takie kotlety mielone, podobnie jak klasyczne z cebulą, możesz też przygotować, podsmażając wcześniej startą cukinię. Jaki jest twój ulubiony sposób? Daj nam znać!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także