Zamiast cebuli, dodaję do mielonych inne warzywo. Wychodzą jeszcze bardziej soczyste

Jakie powinny być kotlety mielone? Oczywiście soczyste — to nie ulega wątpliwości. Za ten efekt odpowiedzialna może być cebula, ale wcale nie musi to być właśnie ona. Inne warzywo sprawi, że kotlety mielone wyjdą smaczniejsze niż kiedykolwiek.

Kotlety mielone bez cebuli? Żaden problem - użyj innego warzywaKotlety mielone bez cebuli? Żaden problem - użyj innego warzywa
Źródło zdjęć: © canva.com

Kotlety mielone to jedna z ulubionych mięsnych propozycji obiadowych Polaków. W jadłospisach wielu z nas nieustannie króluje właśnie ona, na przemian ze schabowymi. Dzisiaj nie zamierzamy w żaden sposób starać się ustawić tych potraw jako swoich adwersarzy. Postaramy się natomiast jasno przekazać ciekawy sposób na to, żeby mielone wyszły jeszcze smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe sakiewki z kremowym farszem. Gotowa receptura na pyszny i oryginalny obiad

Zanim to zrobimy, warto zastanowić się na tym, za co odpowiadają konkretne składniki mielonych. Każdy z nich ma bowiem swoją "misję" w tym daniu i wcale nie jest przypadkowy. Jajko nadaje kotletom spoistości, a namoczona w mleku bułka — puszystości. Za soczystość odpowiada natomiast cebula, która poddana odpowiedniej obróbce termicznej puszcza soki i zmienia konsystencję kotletów.

Czy istnieje inne warzywo, które sprawi, że mielone wyjdą idealnie soczyste, a jednocześnie nada im ciekawego smaku? Istnieje. Jest to oczywiście cukinia. To coraz popularniejsze w polskich domach warzywo (często używane do placków czy sałatek) rewelacyjnie odnajdzie się w mięsie mielonym. Postępuj według wskazówek przepisu i przekonaj się sam!

Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 1 cukinia,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz,
  • Olej do smażenia.
Cukinia sprawi, że kotlety mielone będą niezwykle soczyste
Cukinia sprawi, że kotlety mielone będą niezwykle soczyste © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę tartą namocz w niewielkiej ilości mleka lub wody, a następnie odciśnij. Cukinię zetrzyj na tarce. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Teraz wszystkie te składniki połącz z mięsem mielonym.
  2. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. W dłoniach uformuj kotlety. Usmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju (tu możesz przeczytać o tym, jaki rodzaj jest do tego najlepszy). Odciśnij z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Smacznego!

Oczywiście takie kotlety mielone, podobnie jak klasyczne z cebulą, możesz też przygotować, podsmażając wcześniej startą cukinię. Jaki jest twój ulubiony sposób? Daj nam znać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser