Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek

Masz ochotę na porcję soczystego, swojskiego mięsa? Boczek rolowany idealnie wpisuje się w ten klimat. Świetnie komponuje się z musztardą lub chrzanem, do tego ogórek małosolny pasuje jak złoto. Świeżo upieczony boczek sprawdzi się na obiad, a po ostudzeniu zrobisz z nim kanapki.

Pieczony boczek rolowany jak za dawnych latPieczony boczek rolowany jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Aby boczek smakował jak z kuchni mamy, niezbędna jest odpowiednia marynata. W przypadku rolowanego boczku pierwsze skrzypce gra majeranek, który nie tylko pięknie pachnie, ale także pomaga przetrawić dodatkową porcję tłuszczyku. Masz ochotę na taki rarytas? Od razu zabierz się za marynowanie mięsa. Boczek najlepiej smakuje, gdy poleży w przyprawach nawet przez 48 godzin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Przepis na pieczony boczek rolowany

Podawaj na ciepło lub pozostaw do ostygnięcia.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku,
  • marynata: 3 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozłóż boczek na desce i natnij w kratkę.
  2. W dużej misce wymieszaj składniki na marynatę. Dokładniej natrzyj nią mięso, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 48 godzin. Po 1 dniu marynowania jeszcze raz natrzyj boczek marynatą.
  3. Zamarynowane mięso zawiń w roladę i obwiąż sznurkiem.
  4. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Na koniec włącz funkcję grilla, aby zarumienić skórkę.
  5. Wyjmij i odłóż na kratkę na ok. 15 min, aby ustabilizować soki w włóknach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej