Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek

Masz ochotę na porcję soczystego, swojskiego mięsa? Boczek rolowany idealnie wpisuje się w ten klimat. Świetnie komponuje się z musztardą lub chrzanem, do tego ogórek małosolny pasuje jak złoto. Świeżo upieczony boczek sprawdzi się na obiad, a po ostudzeniu zrobisz z nim kanapki.

Pieczony boczek rolowany jak za dawnych latPieczony boczek rolowany jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Aby boczek smakował jak z kuchni mamy, niezbędna jest odpowiednia marynata. W przypadku rolowanego boczku pierwsze skrzypce gra majeranek, który nie tylko pięknie pachnie, ale także pomaga przetrawić dodatkową porcję tłuszczyku. Masz ochotę na taki rarytas? Od razu zabierz się za marynowanie mięsa. Boczek najlepiej smakuje, gdy poleży w przyprawach nawet przez 48 godzin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Przepis na pieczony boczek rolowany

Podawaj na ciepło lub pozostaw do ostygnięcia.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku,
  • marynata: 3 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozłóż boczek na desce i natnij w kratkę.
  2. W dużej misce wymieszaj składniki na marynatę. Dokładniej natrzyj nią mięso, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 48 godzin. Po 1 dniu marynowania jeszcze raz natrzyj boczek marynatą.
  3. Zamarynowane mięso zawiń w roladę i obwiąż sznurkiem.
  4. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Na koniec włącz funkcję grilla, aby zarumienić skórkę.
  5. Wyjmij i odłóż na kratkę na ok. 15 min, aby ustabilizować soki w włóknach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste