Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Masz ochotę na porcję soczystego, swojskiego mięsa? Boczek rolowany idealnie wpisuje się w ten klimat. Świetnie komponuje się z musztardą lub chrzanem, do tego ogórek małosolny pasuje jak złoto. Świeżo upieczony boczek sprawdzi się na obiad, a po ostudzeniu zrobisz z nim kanapki.
Aby boczek smakował jak z kuchni mamy, niezbędna jest odpowiednia marynata. W przypadku rolowanego boczku pierwsze skrzypce gra majeranek, który nie tylko pięknie pachnie, ale także pomaga przetrawić dodatkową porcję tłuszczyku. Masz ochotę na taki rarytas? Od razu zabierz się za marynowanie mięsa. Boczek najlepiej smakuje, gdy poleży w przyprawach nawet przez 48 godzin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Przepis na pieczony boczek rolowany
Podawaj na ciepło lub pozostaw do ostygnięcia.
Składniki:
- 1 kg surowego boczku,
- marynata: 3 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Rozłóż boczek na desce i natnij w kratkę.
- W dużej misce wymieszaj składniki na marynatę. Dokładniej natrzyj nią mięso, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 48 godzin. Po 1 dniu marynowania jeszcze raz natrzyj boczek marynatą.
- Zamarynowane mięso zawiń w roladę i obwiąż sznurkiem.
- Wstaw do zimnego piekarnika i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Na koniec włącz funkcję grilla, aby zarumienić skórkę.
- Wyjmij i odłóż na kratkę na ok. 15 min, aby ustabilizować soki w włóknach.