Dosypuję do farszu i krokiety folwarczne są smaczniejsze. Każdy prosi o dokładkę

Krokiety to prawdziwy przysmak polskich stołów. Jeden prosty dodatek sprawia, że dobrze znane danie zyskuje wyrazisty charakter i zupełnie nowy smak. Warto go spróbować – szczególnie jeśli szukasz ciekawego twistu w tradycyjnej kuchni.

Krokiety folwarczne z pikantnym dodatkiemKrokiety folwarczne z pikantnym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż bardzo przypominają tradycyjną wersję z mięsem, krokiety folwarczne różnią się niewielkim, ale znaczącym dodatkiem w farszu – cukinią i cebulą. Warzywa wprowadzają przyjemną równowagę dla intensywnego smaku mięsa i chrupiącej panierki. Jeśli lubisz bardziej warzywne wersje, śmiało możesz zmodyfikować klasyczny przepis – starta marchewka czy drobno pokrojona papryka świetnie się tu sprawdzą.

Odpowiednio dobrane dodatki nie zmienią charakteru dania, jedynie go podkreślą, a równocześnie pozwolą ci wykorzystać zalegające w lodówce produkty, na które dotąd nie miałeś pomysłu. Podobnie jest z mięsem do farszu – nie trzeba kupować go specjalnie. Świetnie sprawdzi się to, które zostało z poprzedniego obiadu, na przykład grillowana karkówka czy upieczona pierś z kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Dodatek chili

Choć ostre smaki kojarzą się bardziej z kuchnią meksykańską niż polską, w naszych tradycyjnych potrawach także potrafią znaleźć swoje miejsce. Dodatek chili do farszu może wydawać się nietypowy, a nawet odstraszający – ale zapewniam, że nie zdominuje smaku dania, a tylko delikatnie go podkręci, wprowadzając nieoczywistą nutę. Trzeba jednak zachować umiar – zbyt duża ilość chili może sprawić, że krokiety staną się po prostu niezjadliwe.

Które chili wybrać?

Chili możesz użyć w różnych formach – wszystko zależy od tego, co akurat masz pod ręką lub co uda ci się kupić. Świeża papryka chili, to klasyczny sposób na dodanie potrawom ostrości i głębi smaku, zwłaszcza w daniach duszonych czy sosach. Płatki chili świetnie sprawdzają się jako wykończenie – nadają potrawom charakter, lekkość i przyjemnie pikantny akcent. Najbardziej skoncentrowaną formą jest przyprawa chili w proszku – pasuje idealnie do przyprawiania farszów, mięs czy zup, jeśli zależy ci na szybkim i równomiernym rozprowadzeniu ostrości. Do krokietów folwarcznych najlepiej sprawdzi się ta trzecia opcja, choć równie dobrze możesz wykorzystać świeżą paprykę – drobno ją posiekać i podsmażyć razem z cukinią i cebulą na początku przygotowywania farszu.

Przepis na krokiety folwarcze:

Składniki:

  • 6 naleśników (pamiętaj, aby nie dodawać cukru do ciasta),
  • osobno 3-4 łyżki ciasta naleśnikowego do panierowania,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 500 g mięsa,
  • mała cukinia,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia farszu i naleśników,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • od 1/4 do 1/2 łyżeczki przyprawy chili (jeśli wolisz mniej pikantne smaki dodaj 1/4).

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posiekaj lub zmiel.
  2. Cebulę obierz, a cukinię umyj i osusz.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej dwie łyżki oleju.
  4. Pokrój drobno cebulę i podsmaż.
  5. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli.
  6. Wrzuć mięso, przypraw solą, pieprzem i chili, dokładnie wymieszaj i przysmaż.
  7. Na każdym naleśniku umieść porcję przygotowanego farszu, a następnie zawiń go w formę krokieta.
  8. Zanurz go w cieście naleśnikowym, po czym dokładnie obtocz w bułce tartej.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż krokiety nabiorą złocistego koloru.
  10. Po usmażeniu połóż je na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥