Dosypuję do farszu i krokiety folwarczne są smaczniejsze. Każdy prosi o dokładkę

Krokiety to prawdziwy przysmak polskich stołów. Jeden prosty dodatek sprawia, że dobrze znane danie zyskuje wyrazisty charakter i zupełnie nowy smak. Warto go spróbować – szczególnie jeśli szukasz ciekawego twistu w tradycyjnej kuchni.

Krokiety folwarczne z pikantnym dodatkiemKrokiety folwarczne z pikantnym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż bardzo przypominają tradycyjną wersję z mięsem, krokiety folwarczne różnią się niewielkim, ale znaczącym dodatkiem w farszu – cukinią i cebulą. Warzywa wprowadzają przyjemną równowagę dla intensywnego smaku mięsa i chrupiącej panierki. Jeśli lubisz bardziej warzywne wersje, śmiało możesz zmodyfikować klasyczny przepis – starta marchewka czy drobno pokrojona papryka świetnie się tu sprawdzą.

Odpowiednio dobrane dodatki nie zmienią charakteru dania, jedynie go podkreślą, a równocześnie pozwolą ci wykorzystać zalegające w lodówce produkty, na które dotąd nie miałeś pomysłu. Podobnie jest z mięsem do farszu – nie trzeba kupować go specjalnie. Świetnie sprawdzi się to, które zostało z poprzedniego obiadu, na przykład grillowana karkówka czy upieczona pierś z kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Dodatek chili

Choć ostre smaki kojarzą się bardziej z kuchnią meksykańską niż polską, w naszych tradycyjnych potrawach także potrafią znaleźć swoje miejsce. Dodatek chili do farszu może wydawać się nietypowy, a nawet odstraszający – ale zapewniam, że nie zdominuje smaku dania, a tylko delikatnie go podkręci, wprowadzając nieoczywistą nutę. Trzeba jednak zachować umiar – zbyt duża ilość chili może sprawić, że krokiety staną się po prostu niezjadliwe.

Które chili wybrać?

Chili możesz użyć w różnych formach – wszystko zależy od tego, co akurat masz pod ręką lub co uda ci się kupić. Świeża papryka chili, to klasyczny sposób na dodanie potrawom ostrości i głębi smaku, zwłaszcza w daniach duszonych czy sosach. Płatki chili świetnie sprawdzają się jako wykończenie – nadają potrawom charakter, lekkość i przyjemnie pikantny akcent. Najbardziej skoncentrowaną formą jest przyprawa chili w proszku – pasuje idealnie do przyprawiania farszów, mięs czy zup, jeśli zależy ci na szybkim i równomiernym rozprowadzeniu ostrości. Do krokietów folwarcznych najlepiej sprawdzi się ta trzecia opcja, choć równie dobrze możesz wykorzystać świeżą paprykę – drobno ją posiekać i podsmażyć razem z cukinią i cebulą na początku przygotowywania farszu.

Przepis na krokiety folwarcze:

Składniki:

  • 6 naleśników (pamiętaj, aby nie dodawać cukru do ciasta),
  • osobno 3-4 łyżki ciasta naleśnikowego do panierowania,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 500 g mięsa,
  • mała cukinia,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia farszu i naleśników,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • od 1/4 do 1/2 łyżeczki przyprawy chili (jeśli wolisz mniej pikantne smaki dodaj 1/4).

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posiekaj lub zmiel.
  2. Cebulę obierz, a cukinię umyj i osusz.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej dwie łyżki oleju.
  4. Pokrój drobno cebulę i podsmaż.
  5. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli.
  6. Wrzuć mięso, przypraw solą, pieprzem i chili, dokładnie wymieszaj i przysmaż.
  7. Na każdym naleśniku umieść porcję przygotowanego farszu, a następnie zawiń go w formę krokieta.
  8. Zanurz go w cieście naleśnikowym, po czym dokładnie obtocz w bułce tartej.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż krokiety nabiorą złocistego koloru.
  10. Po usmażeniu połóż je na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować