Dosypuję do farszu i krokiety folwarczne są smaczniejsze. Każdy prosi o dokładkę

Krokiety to prawdziwy przysmak polskich stołów. Jeden prosty dodatek sprawia, że dobrze znane danie zyskuje wyrazisty charakter i zupełnie nowy smak. Warto go spróbować – szczególnie jeśli szukasz ciekawego twistu w tradycyjnej kuchni.

Krokiety folwarczne z pikantnym dodatkiemKrokiety folwarczne z pikantnym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż bardzo przypominają tradycyjną wersję z mięsem, krokiety folwarczne różnią się niewielkim, ale znaczącym dodatkiem w farszu – cukinią i cebulą. Warzywa wprowadzają przyjemną równowagę dla intensywnego smaku mięsa i chrupiącej panierki. Jeśli lubisz bardziej warzywne wersje, śmiało możesz zmodyfikować klasyczny przepis – starta marchewka czy drobno pokrojona papryka świetnie się tu sprawdzą.

Odpowiednio dobrane dodatki nie zmienią charakteru dania, jedynie go podkreślą, a równocześnie pozwolą ci wykorzystać zalegające w lodówce produkty, na które dotąd nie miałeś pomysłu. Podobnie jest z mięsem do farszu – nie trzeba kupować go specjalnie. Świetnie sprawdzi się to, które zostało z poprzedniego obiadu, na przykład grillowana karkówka czy upieczona pierś z kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Dodatek chili

Choć ostre smaki kojarzą się bardziej z kuchnią meksykańską niż polską, w naszych tradycyjnych potrawach także potrafią znaleźć swoje miejsce. Dodatek chili do farszu może wydawać się nietypowy, a nawet odstraszający – ale zapewniam, że nie zdominuje smaku dania, a tylko delikatnie go podkręci, wprowadzając nieoczywistą nutę. Trzeba jednak zachować umiar – zbyt duża ilość chili może sprawić, że krokiety staną się po prostu niezjadliwe.

Które chili wybrać?

Chili możesz użyć w różnych formach – wszystko zależy od tego, co akurat masz pod ręką lub co uda ci się kupić. Świeża papryka chili, to klasyczny sposób na dodanie potrawom ostrości i głębi smaku, zwłaszcza w daniach duszonych czy sosach. Płatki chili świetnie sprawdzają się jako wykończenie – nadają potrawom charakter, lekkość i przyjemnie pikantny akcent. Najbardziej skoncentrowaną formą jest przyprawa chili w proszku – pasuje idealnie do przyprawiania farszów, mięs czy zup, jeśli zależy ci na szybkim i równomiernym rozprowadzeniu ostrości. Do krokietów folwarcznych najlepiej sprawdzi się ta trzecia opcja, choć równie dobrze możesz wykorzystać świeżą paprykę – drobno ją posiekać i podsmażyć razem z cukinią i cebulą na początku przygotowywania farszu.

Przepis na krokiety folwarcze:

Składniki:

  • 6 naleśników (pamiętaj, aby nie dodawać cukru do ciasta),
  • osobno 3-4 łyżki ciasta naleśnikowego do panierowania,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 500 g mięsa,
  • mała cukinia,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia farszu i naleśników,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • od 1/4 do 1/2 łyżeczki przyprawy chili (jeśli wolisz mniej pikantne smaki dodaj 1/4).

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posiekaj lub zmiel.
  2. Cebulę obierz, a cukinię umyj i osusz.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej dwie łyżki oleju.
  4. Pokrój drobno cebulę i podsmaż.
  5. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli.
  6. Wrzuć mięso, przypraw solą, pieprzem i chili, dokładnie wymieszaj i przysmaż.
  7. Na każdym naleśniku umieść porcję przygotowanego farszu, a następnie zawiń go w formę krokieta.
  8. Zanurz go w cieście naleśnikowym, po czym dokładnie obtocz w bułce tartej.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż krokiety nabiorą złocistego koloru.
  10. Po usmażeniu połóż je na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona