Drogocenny grzyb znów w polskich lasach. Wielu nie wie, że kosztuje 2 tysiące euro za kilogram
Gąskę sosnową nazywa się Świętym Graalem grzybiarzy - szczęściarzami są ci, którym uda się znaleźć choćby najmniejszego przedstawiciela tego gatunku. Grzyb ten znajduje się na liście najdroższych na świecie, ale też jest zagrożony wymarciem.
17.08.2023 10:18
Gąskę sosnową trudno spotkać, toteż ceny, jakie osiąga, sięgają tysięcy euro. W Japonii i Chinach przypisuje się jej właściwości lecznicze - ma wzmacniać odporność i wykazywać działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwutleniające. Zaprawieni grzybiarze polują na gąskę sosnową również w Polsce, zwłaszcza w Beskidach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gąska sosnowa - Święty Graal grzybiarzy
Gąska sosnowa to przeciekawy gatunek grzyba. Znaleziono ją w 1921 roku, później gatunek ten uznano za wymarły. Po 100 latach pojawiła się znów - w Gdańsku i Beskidach w 2021 roku. Jej inne nazwy to opieńka sosnowa, prośnianka sosnowa, matsutake, opieńka matsutake oraz Święty Graal grzybiarzy.
Gąski sosnowe to grzyby cenione zwłaszcza w Azji. Są bardzo rzadko spotykane (zagrożone wymarciem) i nie da się ich sztucznie wyhodować. To z kolei wpływa na niebotyczne sumy, jakie trzeba zapłacić za kilogram tych grzybów. W Stanach Zjednoczonych to nawet 500 dolarów, w Japonii zaś kosztują od 4 do 9 tys. zł. (czyli nawet 2 tys. euro). Tym samym grzyb ten znajduje się na liście najdroższych na świecie obok trufli białej, maczużnika chińskiego i smardza.
Gdzie występują gąski sosnowe? Jak je rozpoznać?
Gąski sosnowe zbiera się głównie w Azji wschodniej, ale warto dodać, że dawniej pojawiały się w krajach skandynawskich czy nadbałtyckich oraz w Ameryce Północnej. Obecnie zasięg geograficzny gąski sosnowej ogranicza się do Eurazji. W Polsce można natrafić na gąskę głównie w Beskidach, zwłaszcza na terenie gminy Zawoja, choć w jej poszukiwania angażować się powinni wprawieni grzybiarze - można ją bowiem pomylić z trującymi gatunkami np. muchomorami Smitha (Amanita smithiana).
Jak rozpoznać gąskę sosnową? Kapelusz młodego grzyba jest nagi i gładki w dotyku. Ma brązowy kolor i przyjmuje stożkowaty kształt o brzegach zawiniętych ku trzonowi. Nóżka natomiast przybiera brązowo-białą barwę, jest bulwiasta i sprężysta, a miąższ - jędrny. Co ciekawe, grzyb ten charakteryzuje się silnym aromatem cynamonu, który nie znika nawet po długiej obróbce termicznej.