Drogocenny grzyb znów w polskich lasach. Wielu nie wie, że kosztuje 2 tysiące euro za kilogram

Gąskę sosnową nazywa się Świętym Graalem grzybiarzy - szczęściarzami są ci, którym uda się znaleźć choćby najmniejszego przedstawiciela tego gatunku. Grzyb ten znajduje się na liście najdroższych na świecie, ale też jest zagrożony wymarciem.

Gąska sosnowa występuje bardzo rzadko, uważa się ją za gatunek wymarłyGąska sosnowa występuje bardzo rzadko, uważa się ją za gatunek zagrożony wymarciem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gąskę sosnową trudno spotkać, toteż ceny, jakie osiąga, sięgają tysięcy euro. W Japonii i Chinach przypisuje się jej właściwości lecznicze - ma wzmacniać odporność i wykazywać działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwutleniające. Zaprawieni grzybiarze polują na gąskę sosnową również w Polsce, zwłaszcza w Beskidach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone parmezanowe ziemniaczki

Gąska sosnowa - Święty Graal grzybiarzy

Gąska sosnowa to przeciekawy gatunek grzyba. Znaleziono ją w 1921 roku, później gatunek ten uznano za wymarły. Po 100 latach pojawiła się znów - w Gdańsku i Beskidach w 2021 roku. Jej inne nazwy to opieńka sosnowa, prośnianka sosnowa, matsutake, opieńka matsutake oraz Święty Graal grzybiarzy.

Gąski sosnowe to grzyby cenione zwłaszcza w Azji. Są bardzo rzadko spotykane (zagrożone wymarciem) i nie da się ich sztucznie wyhodować. To z kolei wpływa na niebotyczne sumy, jakie trzeba zapłacić za kilogram tych grzybów. W Stanach Zjednoczonych to nawet 500 dolarów, w Japonii zaś kosztują od 4 do 9 tys. zł. (czyli nawet 2 tys. euro). Tym samym grzyb ten znajduje się na liście najdroższych na świecie obok trufli białej, maczużnika chińskiego i smardza.

Gąska sosnowa to wyjątkowy grzyb
Gąska sosnowa to wyjątkowy grzyb © Adobe Stock

Gdzie występują gąski sosnowe? Jak je rozpoznać?

Gąski sosnowe zbiera się głównie w Azji wschodniej, ale warto dodać, że dawniej pojawiały się w krajach skandynawskich czy nadbałtyckich oraz w Ameryce Północnej. Obecnie zasięg geograficzny gąski sosnowej ogranicza się do Eurazji. W Polsce można natrafić na gąskę głównie w Beskidach, zwłaszcza na terenie gminy Zawoja, choć w jej poszukiwania angażować się powinni wprawieni grzybiarze - można ją bowiem pomylić z trującymi gatunkami np. muchomorami Smitha (Amanita smithiana).

Jak rozpoznać gąskę sosnową? Kapelusz młodego grzyba jest nagi i gładki w dotyku. Ma brązowy kolor i przyjmuje stożkowaty kształt o brzegach zawiniętych ku trzonowi. Nóżka natomiast przybiera brązowo-białą barwę, jest bulwiasta i sprężysta, a miąższ - jędrny. Co ciekawe, grzyb ten charakteryzuje się silnym aromatem cynamonu, który nie znika nawet po długiej obróbce termicznej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości