Ekspres dla rodziny – jak połączyć wygodę i smak kawy w jednym urządzeniu?

Ekspres do kawy może stanowić serce kuchni, zwłaszcza w domu o dużym zapotrzebowaniu na kofeinę. Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy może być niełatwym zadaniem, zwłaszcza kiedy trzeba wziąć pod uwagę potrzeby wszystkich członków rodziny. Jak pogodzić wszystkie potrzeby i jaki ekspres będzie najlepszy dla Was? Oto krótki poradnik, jak wybrać ekspres.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Ekspresy do kawy możemy podzielić na trzy główne typy: ekspresy automatyczne ciśnieniowe, ciśnieniowe kolbowe i przelewowe.

Ekspres automatyczny ciśnieniowy

Automatyczny ekspres ciśnieniowy pozwala na przygotowanie espresso i kaw mlecznych. To dobre rozwiązanie dla osób, które chcą pić kawę, ale nie są zainteresowane procesem jej przygotowania. Automatyczne ekspresy są intuicyjne w działaniu, zazwyczaj mają wbudowane młynki i przyjazne interfejsy.

Dobrze sprawdzi się dla rodziny lubiącej kawy mleczne i espresso.

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy to maszyna dla tych, którzy chcą zabawić się w domowych baristów. Przygotowanie kawy zajmuje więcej czasu i zazwyczaj wymaga dodatkowego młynka. Ekspresy kolbowe dają dużą kontrolę nad procesem parzenia kawy.

Idealne dla rodziny, która złapała kawowego bakcyla i chce robić w domu kawę jak w kawiarni.

Ekspres przelewowy

Ekspres przelewowy to prosty ekspres, z którym przygotujecie sporą ilość czarnej przelewowej kawy, bardzo bogatej w kofeinę, ale delikatnej w smaku.

Świetny dla rodzin, które kochają czarną kawę i potrzebują dużo kofeiny.

Nasze ulubione ekspresy do użytku domowego

Oto kilka modeli, które dobrze odnajdą się w warunkach użytkowania domowego. Są proste w obsłudze i będą dobrze uzupełniały każdą kuchnię.

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart to nowoczesny ekspres ciśnieniowy, z którym przygotujecie aż 21 kawowych specjałów. Podwójny pojemnik na ziarno umożliwia pogodzenie odmiennych gustów w jednym ekspresie.

Dr. Coffee H1

Dr. Coffee H1 to niewielki, elegancki ekspres ciśnieniowy, o przyjaznym interfejsie i szerokich możliwościach personalizacji napoju kawowego. Ekspres posiada opcje zaparzania także kawy mielonej. Dysza do spieniania mleka pozwoli na przygotowanie kaw mlecznych.

Moccamaster KBG 741

Moccamaster to najwyższej jakości ekspres przelewowy do użytku domowego, który pozwoli nam przygotować ponad litr czarnej kawy w 5 minut. Jego wyjątkowe i ponadczasowe wzornictwo oraz dostępność w szerokiej gamie kolorystycznej sprawia, że będzie ozdobą każdego pomieszczenia.

Materiał sponsorowany przez Coffeedesk
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"