Ewa Wachowicz robi najlepszą zupę na lato. Jest lekka, pyszna i bardzo pożywna

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, ale wersja Ewy Wachowicz na bazie ogórków małosolnych wnosi zupełnie nowy wymiar świeżości i delikatnej kwasowości. To idealna propozycja obiadowa na upalne dni, która rozgrzeje, ale nie obciąży.

Ewa Wachowicz robi najlepszą zupę na latoEwa Wachowicz robi najlepszą zupę na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Lato to idealny moment, by w kuchni postawić na lekkość, sezonowe składniki i odświeżające smaki. Właśnie dlatego postanowiłem wypróbować przepis, który od dawna miałem na oku – zupa z ogórków małosolnych Ewy Wachowicz. Choć brzmi nietypowo, okazała się absolutnym hitem na moim stole. Jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale też sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu. A co najważniejsze – doskonale wpisuje się w wakacyjny klimat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Zupa z ogórków małosolnych, Ewa Wachowicz i smak, który kojarzy się z latem

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, ale wersja na bazie ogórków małosolnych to coś, co naprawdę warto poznać. Przepis Ewy Wachowicz łączy w sobie tradycyjne składniki z lekko pikantnym, orzeźwiającym twistem. Dzięki temu zupa zyskuje niepowtarzalny charakter – jest aromatyczna, delikatna, a jednocześnie pobudzająca apetyt.

Do przygotowania zupy wykorzystałem ogórki małosolne z własnego słoja, które były już lekko kwaśne, ale nadal chrupiące. To właśnie one nadają tej zupie wyrazisty smak. Całość dopełnia kremowa śmietana, świeży koperek i dodatek rzodkiewki na wierzchu – dekoracyjny, ale też smakowy akcent, który robi różnicę. Nie ukrywam, że każdy z domowników sięgnął po dokładkę, a to najlepszy dowód na to, że przepis naprawdę działa.

Zupa z ogórków małosolnych, Ewa Wachowicz i prosty sposób przygotowania

Ten przepis może wyglądać na złożony, ale w rzeczywistości przygotowanie go zajmuje mniej niż godzinę. Nie potrzebujesz wyszukanych składników – wystarczą podstawowe warzywa, ogórki małosolne i kilka przypraw. Wszystko razem tworzy harmonijną, letnią kompozycję.

Składniki:

  • 5 ogórków małosolnych,
  • ½ cebuli,
  • 3–4 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera (korzeniowego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały pęczek koperku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 150 ml śmietany kremówki (30 proc.),
  • około 125 ml wody z ogórków,
  • 1¼ litra wody,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka rzodkiewek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Zeszklij na maśle klarowanym w dużym garnku.
  2. Obierz pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Pokrój warzywa na mniejsze części, a ziemniaki zostaw w całości. Wrzuć wszystko do garnka i podsmaż z cebulą.
  3. Obierz i posiekaj czosnek, a następnie dodaj go do warzyw na patelni.
  4. Zalej warzywa wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotuj do miękkości.
  5. Gdy warzywa zmiękną, odcedź je. Seler i pietruszkę odłóż, a ziemniaki pokrój na mniejsze cząstki i włóż z powrotem do garnka.
  6. Pokrój ogórki małosolne w cienkie plasterki – najlepiej za pomocą tarki lub mandoliny. Dodaj je do zupy i gotuj przez kilka minut.
  7. Dopraw zupę solą i pieprzem. Wlej wodę z ogórków – zacznij od małej ilości i stopniowo dodawaj do smaku.
  8. Zahartuj śmietanę – dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, zamieszaj, a następnie wlej całość do garnka. Zagotuj.
  9. Posiekaj koperek i dodaj go do zupy tuż przed podaniem.
  10. Podawaj gorącą zupę z plasterkami świeżej rzodkiewki na wierzchu – nie tylko pięknie wygląda, ale też przyjemnie chrupie.

Zupa z ogórków małosolnych według Ewy Wachowicz to idealna propozycja na ciepłe dni – lekka, ale sycąca, orzeźwiająca, a zarazem rozgrzewająca. To świetny sposób na wykorzystanie ogórków z domowych przetworów, który jednocześnie zaskoczy smakiem każdego, kto jej spróbuje.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło