Fioletowa fasolka wygląda jak zepsuta. Użyłam jej w kuchni pierwszy raz

Fasolka szparagowa kojarzy się przede wszystkim z żółtymi strąkami, które po ugotowaniu obficie polewamy rozpuszczonym masłem z bułką tartą. Jej zielona odmiana, a już z pewnością fioletowa wersja, jest mniej doceniana. Niesłusznie, bo okazuje się, że może w kuchni zaskoczyć.

Fasolka szparagowa to mój hit lata 2024Fasolka szparagowa to mój hit lata 2024
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Proste czary-mary w trakcie gotowania? Fioletowa fasolka szparagowa nadaje się do tego idealnie. Jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Surowe warzywo ma intensywny, ciemno fioletowy kolor. Barwa może sugerować zepsucie, ale o ile jest świeża i nie leżała za długo, to o takiej sytuacji nie może być mowa.

Właściwości fasolki szparagowej

Fioletowa fasolka szparagowa wyróżnia się nie tylko swoim niezwykłym kolorem, ale również bogactwem składników odżywczych. Niepozorne strąki są świetnym źródłem witamin i minerałów, które wspomagają funkcjonowanie organizmu na wielu poziomach. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, K oraz prowitaminę A. Dzięki temu regularne spożywanie fioletowej fasolki szparagowej może przyczynić się do poprawy odporności, zdrowia skóry oraz procesów metabolicznych. Fioletowe zabarwienie fasolki jest wynikiem obecności antocyjanów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu jedzenie fioletowej fasolki szparagowej może wspierać walkę z chorobami serca, cukrzycą oraz nowotworami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jak gotować fioletową fasolkę szparagową

Podobnie jak w przypadku żółtej i zielonej, zazwyczaj odcinam ogonki poszczególnych strąków. Zgodnie z ideą zero waste są one jadalne, ale serwując obiad całej rodzinie wolę, żeby trafiły do bio odpadów. Umytą fasolkę wrzucam na wrzątek, po chwili zmniejszam moc i gotuję ok. 25 minut, aż zrobi się miękka. I wtedy już wiem, że po fioletowym kolorze nie ma już śladu. Fasolkę podaję zieloną, najlepiej z chrupiącym dodatkiem jak prażone płatki migdałowe i polewam niewielką ilością masełka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"