Gessler sprzedaje marynowane grzybki. Zaszalała z cenami za malutki słoiczek

Macie ochotę na grzyby, ale nic ciekawego nie możecie znaleźć? Magda Gessler sprzedaje słoiczki z tymi produktami. Jest jednak jeden minus. Grzybki są dość drogie. Kosztują więcej niż w sezonie jesiennym.

ObrazekAdobe Stock/Facebook/Magda Gessler
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Na Podkarpaciu grzybiarze zacierają ręce na kolejne zbiory. W tamtych rejonach grzybów jest mnóstwo. Niestety, nie można tego powiedzieć o reszcie Polski. Magda Gessler ma jednak idealne rozwiązanie tego problemu. W jej delikatesach "U Fukiera" sprzedaje się między innymi kurki i borowiki. Są przygotowywane z najwyższą starannością i zawierają same naturalne składniki. Musicie jednak sporo za nie zapłacić, bo znacznie zdrożały.

Magda Gessler sprzedaje marynowane grzyby

Myślicie, że jagodzianka (jedna sztuka) za 28 złotych w cukierni "Słodki i słony" to szczyt? Okazuje się, że nie tylko słodkości mają kuriozalne ceny. Drożyzna zawitała też do innych lokali prowadzonych przez słynną restauratorkę. Zgadnijcie, ile kosztuje słoiczek marynowanych grzybków. Będziecie w szoku.

Za borowiki, reklamowane jako "uczta dla koneserów grzybów w słodko-kwaśnej odsłonie", trzeba zapłacić 42 złote. W sezonie jesiennym ten sam słoiczek (350 ml) kosztował 36,19 zł. To ogromna kwota. Grzybiarze, którzy sprzedają swoje zbiory, większe słoiki wystawiają za 20 złotych.

"Wyjątkowo jędrne, najszlachetniejszy dodatek do mięs. Urozmaicają rodzinne uroczystości. Specjał z Restauracji U Fukiera, jedynej historycznej restauracji w Warszawie, kontynuującej przedwojenne tradycje polskiej kuchni" - tak restauratorka reklamuje produkt.

Obrazek
Magda Gessler "U Fukiera" sprzedaje takie grzyby (delikatesy.ufukiera.pl)

Nie tylko borowiki są piekielnie drogi

Magda Gessler oferuje także kurki marynowane po staropolsku. Są doskonałym dodatkiem do tatara po polsku. Niby jest taniej niż w przypadku borowików, ale i tak trzeba sporo wydać. Słoik kosztuje 29 złotych, czyli o ponad 2 zł więcej niż jesienią (wtedy płaciło się za nie 26,67 zł).

W ofercie są też opieńki, których cena wzrosła o 2 zł. Teraz chodzą po 22 złote. Wyższe są też ceny podgrzybków. Gessler życzy sobie za nie 24 złote.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza