Gospodynie stanęły w szranki. Stoły uginały się pod wielkanocnymi przysmakami

Kiedy za gotowanie zabierają się koła gospodyń wiejskich, to mamy gwarancję, że będzie pysznie i domowo. Pokazał to "Konkurs z Jajem", organizowany przez samorząd województwa wielkopolskiego i powiat pilski. Nie mogło na nim zabraknąć naszego reportera Krzysztofa Dęgi.

KGW przygotowują się do ŚwiątKGW przygotowują się do Świąt
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Oznacza to, że w wielu domach trwają dyskusje i debaty nad ustaleniem świątecznego jadłospisu. Źródłem inspiracji mogą być koła gospodyń wiejskich, które nie tylko dbają o przekazanie tradycyjnych przepisów, ale również stawiają na kulinarne eksperymenty. Aż 130 kół z całej Wielkopolski spotkało się w hali sportowej LOMS w Pile, by z dumą zaprezentować swoje wyroby. Były serniki z przepisu babci, pistacjowe wariacje, tradycyjne galarety i pasztety. Działo się wiele, a od unoszących się w powietrzu zapachów można było stracić głowę.

— Czegoś takiego jeszcze w Pile i w powiecie pilskim nie było. Mam nadzieję, że odwiedzający to miejsce zainspirują się motywami ludowymi, aby te święta były jeszcze bardziej kolorowe — z dumą podkreślał Rafał Zdzierela, starosta pilski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konkurs dla kół gospodyń wiejskich na najlepsze danie wielkanocne

Koła gospodyń wiejskich stawiają na jaja

Jajka to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Nic więc dziwnego, że to właśnie one zostały głównym tematem konkursu. Kreatywności uczestniczkom zdecydowanie nie można było odmówić. Próżno tam było szukać nudnych jaj z majonezem czy zwykłej pasty jajecznej.

Wielkanocny sernik z rosą
Wielkanocny sernik z rosą © Pyszności

Miłośników słodkości kusiła pistacjowa dama, klasyczny sernik babci Gabrysi, fantazyjnie udekorowany bezowymi pisklaczkami sernik z rosą czy też słodkie jajka sadzone. Nie mogło zabraknąć również babek, mazurków i paschy. Jurorów oczarowała monoporcja "jajko niespodzianka", przygotowana przez KGW w Pobórce Wielkiej.

Oczywiście gospodynie z kół wiejskich przygotowały także dania na słono. Królowały pasztety: w galarecie, serwowane z koglem-moglem lub nadziewane jajkiem. Skusić się można było na wytrawny tort naleśnikowy, pieczoną kiełbasę czy galarety. Zachwyt wzbudzał również schab ze śliwką z sosem pieczeniowo-śliwkowym oraz olenderski klops z jajem i prażokami.

Pasztet nadziany jajkiem
Pasztet nadziany jajkiem © Pyszności

Zwycięską potrawą okazała się jednak gęś z jajem z faszerowanymi jabłkami, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Kownatki w Kownatach.

— To potrawa naszego regionu. Przygotowujemy ją tradycyjnie, według starej receptury. Gęś moczy się trzy dni w solance, później jest pieczona tak długo, ile ważyła. W środku jest faszerowana pasztetem z własnych podrobów. Najważniejszy jest tłuszczyk, aby ją nawilżył. Jajko gotowane wkładane jest do środka, w ten pasztet. Jabłuszka otaczają ją dookoła, są faszerowane żurawiną i rodzynkami z sokiem malinowym — opowiada Ewa Ślesińska z KGW Kownatki.
Zwycięska gęsina
Zwycięska gęsina © Pyszności

Wielkanocne inspiracje

Koła gospodyń wiejskich nieustannie inspirują nie tylko do powrotów do tradycyjnych dań, ale również odkrywania ich na nowo. To kolebka aktywności wiejskich społeczności i agregat inspirujących kobiet, które dbają o kulturę kulinarną regionu. Wielkanocny konkurs w Pile był okazją nie tylko do tego, by smacznie zjeść i zainspirować się na Wielkanoc, ale również, by docenić trud, jaki koła gospodyń wiejskich wkładają w pielęgnowanie regionalnych zwyczajów.

Wybrane dla Ciebie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇