Gospodynie stanęły w szranki. Stoły uginały się pod wielkanocnymi przysmakami

Kiedy za gotowanie zabierają się koła gospodyń wiejskich, to mamy gwarancję, że będzie pysznie i domowo. Pokazał to "Konkurs z Jajem", organizowany przez samorząd województwa wielkopolskiego i powiat pilski. Nie mogło na nim zabraknąć naszego reportera Krzysztofa Dęgi.

KGW przygotowują się do ŚwiątKGW przygotowują się do Świąt
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Oznacza to, że w wielu domach trwają dyskusje i debaty nad ustaleniem świątecznego jadłospisu. Źródłem inspiracji mogą być koła gospodyń wiejskich, które nie tylko dbają o przekazanie tradycyjnych przepisów, ale również stawiają na kulinarne eksperymenty. Aż 130 kół z całej Wielkopolski spotkało się w hali sportowej LOMS w Pile, by z dumą zaprezentować swoje wyroby. Były serniki z przepisu babci, pistacjowe wariacje, tradycyjne galarety i pasztety. Działo się wiele, a od unoszących się w powietrzu zapachów można było stracić głowę.

— Czegoś takiego jeszcze w Pile i w powiecie pilskim nie było. Mam nadzieję, że odwiedzający to miejsce zainspirują się motywami ludowymi, aby te święta były jeszcze bardziej kolorowe — z dumą podkreślał Rafał Zdzierela, starosta pilski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konkurs dla kół gospodyń wiejskich na najlepsze danie wielkanocne

Koła gospodyń wiejskich stawiają na jaja

Jajka to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Nic więc dziwnego, że to właśnie one zostały głównym tematem konkursu. Kreatywności uczestniczkom zdecydowanie nie można było odmówić. Próżno tam było szukać nudnych jaj z majonezem czy zwykłej pasty jajecznej.

Wielkanocny sernik z rosą
Wielkanocny sernik z rosą © Pyszności

Miłośników słodkości kusiła pistacjowa dama, klasyczny sernik babci Gabrysi, fantazyjnie udekorowany bezowymi pisklaczkami sernik z rosą czy też słodkie jajka sadzone. Nie mogło zabraknąć również babek, mazurków i paschy. Jurorów oczarowała monoporcja "jajko niespodzianka", przygotowana przez KGW w Pobórce Wielkiej.

Oczywiście gospodynie z kół wiejskich przygotowały także dania na słono. Królowały pasztety: w galarecie, serwowane z koglem-moglem lub nadziewane jajkiem. Skusić się można było na wytrawny tort naleśnikowy, pieczoną kiełbasę czy galarety. Zachwyt wzbudzał również schab ze śliwką z sosem pieczeniowo-śliwkowym oraz olenderski klops z jajem i prażokami.

Pasztet nadziany jajkiem
Pasztet nadziany jajkiem © Pyszności

Zwycięską potrawą okazała się jednak gęś z jajem z faszerowanymi jabłkami, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Kownatki w Kownatach.

— To potrawa naszego regionu. Przygotowujemy ją tradycyjnie, według starej receptury. Gęś moczy się trzy dni w solance, później jest pieczona tak długo, ile ważyła. W środku jest faszerowana pasztetem z własnych podrobów. Najważniejszy jest tłuszczyk, aby ją nawilżył. Jajko gotowane wkładane jest do środka, w ten pasztet. Jabłuszka otaczają ją dookoła, są faszerowane żurawiną i rodzynkami z sokiem malinowym — opowiada Ewa Ślesińska z KGW Kownatki.
Zwycięska gęsina
Zwycięska gęsina © Pyszności

Wielkanocne inspiracje

Koła gospodyń wiejskich nieustannie inspirują nie tylko do powrotów do tradycyjnych dań, ale również odkrywania ich na nowo. To kolebka aktywności wiejskich społeczności i agregat inspirujących kobiet, które dbają o kulturę kulinarną regionu. Wielkanocny konkurs w Pile był okazją nie tylko do tego, by smacznie zjeść i zainspirować się na Wielkanoc, ale również, by docenić trud, jaki koła gospodyń wiejskich wkładają w pielęgnowanie regionalnych zwyczajów.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża