Grzyb z Ameryki rozgościł się w polskich lasach. Do domu wrócisz z pełnym koszykiem

Złotoborowik wysmukły to przybysz z Ameryki Północnej, który w Europie pojawił się pod koniec lat 80. W Polsce upodobał sobie tereny Podlasia oraz lasy pobrzeża Bałtyku. Obficie występuje na obszarze od Suwałk do Łeby. Właśnie ze względu na tę obfitość złotoborowik wysmukły nazywany jest grzybem dla leniwych.

Złotoborowik wysmukły zwany borowikiem amerykańskim Złotoborowik wysmukły zwany borowikiem amerykańskim
Źródło zdjęć: © Canva | Julija Kumpinovica

Złotoborowik wysmukły nazywany jest też borowikiem wysmukłym, borowikiem wrzosowym lub wrzosowiskowym, złotakiem wysmukłym lub borowikiem amerykańskim. Co ciekawe, polską nazwę, czyli złotoborowik wysmukły, uregulowano dopiero w 2021 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Grzyb ten w Polsce pojawił się stosunkowo niedawno - pierwsze trzy stanowiska stwierdzono na wybrzeżu Bałtyku w okolicach Lubiatowa i Białogóry w 2013 roku. Borowik amerykański występuje w otoczeniu sosny zwyczajnej i kosodrzewiny. W Polsce najczęściej spotykany jest na siedliskach piaszczystych, na przykład na zarośniętych przez sosny wydmach lub wrzosowiskach, stąd jedna z jego potocznych nazw gatunkowych.

Jak rozpoznać borowika amerykańskiego?

Kapelusz borowika amerykańskiego przeważnie ma wypukły kształt, który nigdy nie spłaszcza się całkowicie i osiąga średnicę od 4 do 20 cm. Jego powierzchnia jest sucha, a na krawędziach widoczna jest charakterystyczna "falbanka". Młode owocniki mają ciemnobrązowy lub cynamonowy kolor.

Od spodu borowik amerykański ma intensywnie żółtą barwę, która może stopniowo przechodzić w żółto-zielony odcień. Trzon tego grzyba mierzy od 7 do 15 cm, jest stosunkowo długi i bardziej przypomina trzon koźlarza niż borowika. Jego kolor może być żółty lub brzoskwiniowy. Charakterystyczną cechą są głębokie bruzdy i żłobkowana powierzchnia trzonu. Miąższ borowika amerykańskiego ma różowy odcień, który nie zmienia się pod wpływem kontaktu z powietrzem.

Jak rozpoznać złotoborowika wysmukłego?
Jak rozpoznać złotoborowika wysmukłego? © przymuszewo.torun.lasy.gov.pl | Nadleśnictwo Przymuszewo

Złotoborowik wysmukły w kuchni

Złotoborowik wysmukły jest uważany za jadalnego grzyba. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż czasami jest mylony z grzybami niejadalnymi, takimi jak borowik szatański czy goryczak. Chcąc uniknąć niebezpiecznych pomyłek, zaleca się konsultację z doświadczonym mykologiem przed zbieraniem i konsumpcją tego grzyba.

Borowik amerykański posiada duży potencjał kulinarny, ponieważ ma delikatny smak i miękki miąższ. Może być używany do przygotowywania różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, risotto oraz dania smażone. Warto jednak pamiętać o usunięciu rurek pod kapeluszem przed gotowaniem, aby potrawy zachowały apetyczny wygląd.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯