Znalezienie go to jak wygrana na loterii. Za zerwanie grozi kara

Sezon na grzyby powoli się zakręca, więc najwyższa pora przygotować mały nożyk, koszyk i wysokie buty. Spacer w lesie to dobry trening dla spostrzegawczości. Gdy znajdziesz tego grzyba, chwyć za aparat i zrób zdjęcie. Nie zabieraj go ze sobą do domu, bo może skończyć się to całkiem wysoką karą. Łatwo pomylić go z grzybem jadalnym, ale prosty trik pozwoli ci odróżnić je od siebie.

Borowik szatańskiBorowik szatański
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christian Weinkötz
Ewa Malinowska

Pomylić się mogą nawet doświadczeni grzybiarze, więc podczas zbierania leśnych darów warto zachować czujność i nigdy nie pakować do koszyka okazów, co do których nie mamy 100 proc. pewności. To podstawowa i najważniejsza zasada, której bezwzględnie należy się trzymać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Podczas leśnych spacerów, mając trochę szczęścia, natknąć się można na krasnoborowika. Niektórzy uznają go z miejsca za grzyba trującego, ze względu na kolor. Jego kapelusz, o zamszowej powierzchni, przybiera barwy od brązowej po ciemnoczerwoną, a rurki pod kapeluszem mają intensywną, czerwoną barwę. Trzon grzyba jest żółty, pokryty czerwonymi kosmkami, co nadaje mu wyjątkowy wygląd. Nazywa się go arystokratą wśród grzybów i to całkiem słuszna nazwa, bo znalezienie go jest naprawdę trudne.

Borowik ceglastopory
Borowik ceglastopory © Adobe Stock

Czy borowik ceglasty jest jadalny?

Zalicza się go do grzybów letnich, bo najczęściej pojawia się od maja do października. Najczęściej spotkamy go w lasach iglastych, zwłaszcza pod świerkami i jodłami. Największy wysyp przypada na przełom sierpnia oraz września. Jest grzybem bardzo smacznym i cenionym w kuchni, jednak poddać go trzeba odpowiedniej obróbce.

Pomyłka może sporo kosztować

Grzybem podobnym do krasnoborowika ceglastoporego jest borowik szatański. Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, jednak zanim rzucisz się z entuzjazmem, by zabrać ze sobą do domu tak rzadki okaz, zwróć uwagę na szczegóły.

Borowik szatański
Borowik szatański © Adobe Stock

Przede wszystkim sprawdź kolor porów pod kapeluszem – u ceglastoporego są one ceglastoczerwone (jak wskazuje nazwa) a u szatańskiego bardziej żółtawe. Dodatkowo szatański ma charakterystyczną siateczkę na trzonie, której brakuje u ceglastoporego.

Charakterystyczną cechą krasnoborowika ceglastoporego jest jego szybka i intensywna reakcja na uszkodzenie. Miąższ grzyba niemal natychmiast przybiera intensywnie niebieski kolor. W przypadku borowika szatańskiego sinienie jest znacznie słabsze i przebiega wolniej.

Krasnoborowik ceglastopory
Krasnoborowik ceglastopory © Adobe Stock | godi photo
- Niedoświadczony grzybiarz ma taką szansę na znalezienie krasnoborowika szatańskiego jak wygranie miliona w totolotku. Borowiki szatańskie nie są częste, rosną w specyficznych środowiskach. Krasnoborowik ceglastopory głównie rośnie w lasach iglastych, a tam się nie znajdzie borowika szatańskiego - podkreśla grzyboznawca Wiesław Kamiński w rozmowie z Interią.

Pamiętaj też, że szatański jest bardzo rzadki i objęty ochroną, więc jeśli go spotkasz, najlepiej zrób mu zdjęcie i zostaw w spokoju. Zawsze warto korzystać ze sprawdzonych atlasów grzybów i w razie wątpliwości skonsultować swoje znalezisko z ekspertem w stacji sanepidu.

Powyższe opisy mają charakter orientacyjny i nie mogą służyć do samodzielnej, pewnej identyfikacji gatunków grzybów. Różnice między poszczególnymi gatunkami mogą być subtelne i wymagają doświadczenia oraz specjalistycznej wiedzy.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu