Ile lodówka wytrzyma, gdy zabraknie prądu? Po tym czasie rozmrozi się
Problemy z dostawami prądu często naprawiane są w ciągu kilkudziesięciu minut, jednak zdarza się, że awarie trwają cały dzień. W takich sytuacjach najwięcej obaw budzi los przechowywanej żywności. Lodówka i zamrażarka bez zasilania nie są w stanie utrzymać niskiej temperatury. Kiedy należy zacząć się martwić?
11.10.2024 15:05
Chwilowy brak dostępu do energii elektrycznej może budzić obawy, zwłaszcza jeśli nie wiemy, jak długo nasza lodówka może działać bez prądu. Na szczęście lodówka wytrzymuje bez zasilania dłużej, niż mogłoby się wydawać. Jednak w przypadku długotrwałego braku prądu warto wiedzieć, jak postępować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak długo jedzenie wytrzyma w lodówce bez prądu?
Krótka przerwa w dostawie prądu, tj. do czterech godzin, nie powinna wyrządzić większych szkód, a jedzenie, które znajdowało się w lodówce i zamrażalniku będzie nadal zdatne do spożycia. Podczas awarii prądu zamknięta lodówka utrzyma temp. wynoszącą 4 st. C przez ok. 4-6 godzin. Dlatego też ważne jest, by bez powodu nie otwierać drzwi urządzenia (ciepłe powietrze z zewnątrz może sprawić, że temperatura wewnątrz lodówki wzrośnie). Warto jednak również wiedzieć, że po ok. 4 godzinach pojawia się ryzyko, że wrażliwe produkty, takie jak nabiał, mięso i ryby, mogą się zacząć psuć.
Dla zachowania bezpieczeństwa żywności istotne jest, by temperatura wewnątrz lodówki nie przekroczyła 7 st. C. Jedzenie przechowywane w takiej temperaturze może być niebezpieczne już po dwóch godzinach. Mowa szczególnie o produktach, takich jak:
- surowe mięso, drób, ryby i owoce morza,
- gotowane mięso, drób, ryby, owoce morza i sojowe substytuty mięsa lub jakiekolwiek potrawy, które je zawierają,
- sałatki z tuńczyka, krewetek, kurczaka, szynki lub jajek,
- sos, nadzienie lub bulion,
- wszelkie mielonki,
- hot-dogi, boczek, kiełbasa, suszone mięso,
- pizza,
- otwarte produkty mięsne w puszkach,
- zapiekanki, zupy i gulasze,
- sery tarte i niskotłuszczowe,
- sery miękkie, np. twaróg, ser kremowy,
- mleko, śmietana słodka, śmietana kwaśna, maślanka, mleko zagęszczone po otwarciu opakowania, jogurt, mleko sojowe,
- odżywki dla dzieci po otwarciu opakowania,
- masło (bardzo małe ryzyko),
- jaja w skorupkach, produkty z jaj w płynie, potrawy z jaj, jaja na twardo, ciasta z polewą jajeczną,
- słodkie sosy na bazie mleka i jaj oraz puddingi.
- pokrojone owoce,
- niepasteryzowane soki owocowe,
- otwarte owoce w puszkach,
- sosy rybne, sos ostrygowy ,
- śmietanowe sosy do sałatek,
- gotowany makaron, ryż lub ziemniaki,
- sałatki z makaronem,
- świeży, niegotowany makaron,
- sernik lub jakiekolwiek pieczone wyroby z nadzieniem i polewą ze śmietany lub sosu na bazie mleka i jaj,
- wstępnie pokrojona, wstępnie umyta, pakowana sałata,
- gotowane warzywa,
- tofu.
Z kolei żywność przechowywana w całkowicie wypełnionej zamrażarce będzie bezpieczna nie dłużej niż przez 48 godzin, a w zamrażarce zapełnionej do połowy pozostanie zdatna do jedzenia nie dłużej niż przez 24 godziny. Jeśli prądu brakuje przez dłuższy czas, żywność warto przenieść w chłodniejsze miejsce, na przykład do piwnicy. Część produktów można przetworzy poprzez obróbkę cieplną przy pomocy kuchenki gazowej, która działa bez względu na brak prądu. Przykładowo mięso można podsmażyć, a warzywa przetworzyć na zupę, co ograniczy rozwój bakterii.