WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Jak odróżnić oryginalnego rogala marcińskiego od "podróbki"? Szczegóły nie są widoczne od razu

Rogale świętomarcińskie to trwająca od 1891 roku wielkopolska tradycja. Nie każdy rogal, który możesz kupić jest jednak tym "prawdziwym". Jak je odróżnić?

Obrazek
Ewa

W rogalowym szaleństwie chodzi o certyfikat

Aby cukiernik w swoim rogalu mógł sprzedawać rogale świętomarcińskie musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej z dnia 30 października 2008 roku nazwa „rogal świętomarciński” została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.

Co to oznacza? Konkretne regulacje, jakim podlega produkcja rogali. Receptura musi być dokładnie odwzorowana. Rogale wytwarzane są z wałkowanego ciasta drożdżowego i margaryny. Nadzienie to oczywiście biały mak, bakalie, okruchy cukiernicze, margaryna, masa jaja i aromat migdałowy.
Po wypieku rogale smarowane są pomadą i orzechami.
Muszą zawierać ok. 60% ciasta, 30% makowej masy, 8% pomady i 2% posypki.

Obrazek

Cukiernie trzymające się przepisu mogą otrzymać certyfikat

Jeśli cukiernia spełni warunki ustanowione przez Cech Cukierników i Piekarzy, to zostaje wpisana na listę i może sprzedawać "oryginalne" rogale. Obecnie na liście jest 91 cukierni i piekarni, w większości zlokalizowanych w Poznaniu. Listę możesz przeczytać tutaj.

Jak już pisaliśmy w tym artykule, skład budzi pewne kontrowersje. Warto zastanowić się, czy czasem rogal bez certyfikatu nie będzie, co najmniej, równie smaczny ;)

Obrazek

Z rogalami lepiej nie przesadzać

Chociaż królują głównie w listopadzie, to możesz znaleźć je w niektórych miejscach przez cały rok. Ta przyjemność jednak swoje kosztuje. Jeden może liczyć nawet 850 kcal!
Ponadto, cena rogali świętomarcińskich waha się od około 35 złotych do nawet 60 złotych za kilogram.

Żeby spalić jednego rogala musisz biegać sprintem (14 km/h) przez 30 minut lub pójść na dynamiczny, godzinny spacer.
Ale raz w roku przecież można ;)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze