PoradyRosół może być dobry nawet tydzień! Nim włożysz go do lodówki, koniecznie zrób jedną rzecz

Rosół może być dobry nawet tydzień! Nim włożysz go do lodówki, koniecznie zrób jedną rzecz

Jak przechowywać rosół - Pyszności; foto: Canva
Jak przechowywać rosół - Pyszności; foto: Canva

09.01.2023 20:00, aktual.: 09.01.2023 21:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rosół nie należy do tych potraw, które przyrządzamy w małym garnuszku. Zwykle gotujemy go cały garnek, zakładając, że nawet niezjedzony w pierwotnej formie, jeszcze nam się przyda. I słusznie. Ale jak przechowywać rosół by nie stracił swych walorów?

Rosół to nie tylko najbardziej popularna zupa w Polsce, ale również ,,baza" do kolejnych zup i element niezliczonej liczby przepisów. Odpowiednio aromatyczny bulion może być podstawą sosów, potrawek czy nawet pasztetu. Użyjemy go do risotto, gulaszu, a nawet zapiekanki. Można by więc rzecz, że jest to równie potrzebny składnik w naszej kuchni, co jajka i masło.

Jak przechowywać rosół - Pyszności; foto: Canva
Jak przechowywać rosół - Pyszności; foto: Canva

To sprawia, że po zjedzeniu zupy (i wyjątkowo - odmówienia sobie pomidorowej na następnie dzień), za nic w świecie nie chcemy reszty rosołu po prostu wylewać. Po pierwsze marnotrawstwo jedzenia to słaba sprawa, a po drugie - bulion jeszcze się przyda. Pada więc pytanie: jak przechowywać rosół?

Jak przechowywać rosół?

1 - Lodówka

Jeśli do rosołu masz zamiar wkrótce zajrzeć z powrotem, możesz po prostu umieścić go w lodówce. Zanim to jednak zrobisz, wykonaj dwie czynności. Przede wszystkim poczekaj aż ostygnie, żeby temperatura w chłodziarce pozostała nienaruszona. Przecedź też zupę, a warzywa i mięso przechowuj oddzielnie. Tu już nie ma miejsca na ,,przegryzienie się" smaku. Od tego momentu drób czy marchewka zmienią tylko rosół na gorsze. Dzięki temu zabiegowi zupa będzie dobra jeszcze nawet przez tydzień.

2 - Wekowanie

Sposób stary jak świat i dalej dobry. Rosół przecedź, a następnie zagotuj wywar. Kiedy zacznie się gotować, przelej go do słoika (lub kilku), mocno zakręć i ustaw do góry dnem. Tak zawekowany rosół może stać w lodówce nawet kilka tygodni.

Jak przechowywać rosół - Pyszności; foto: Canva
Jak przechowywać rosół - Pyszności; foto: Canva

3 - Mrożenie

Bo czemu by nie? Korzystając z tej opcji, stosuj te same zasady co zawsze: oddziel wywar od mięsa i warzyw. Następnie zamróź rosół w szczelnych pojemnikach lub - co polecamy - woreczkach strunowych. Najlepiej będzie odmierzyć mniejsze porcje: rosół szybciej się rozmrozi i możesz wyciągać z zamrażalki tylko potrzebną do przepisu ilość.

A poniżej film z naszego kanału na YouTube z przepisem na roladki z cukinii. Musisz to zobaczyć!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także