Jak uratować przypalony ryż w garnku? To prostsze niż się wydaje
Przypalony ryż nie musi oznaczać potrzeby wstawienia nowej porcji. I nie chodzi wcale o zagryzienie zębów i zaakceptowanie ziarenek przesiąkniętych zapachem spalenizny. Jak uratować przypalony ryż? Wystarczy sięgnąć do... chlebaka.
21.01.2023 13:00
Ryż to jeden z najczęściej używanych produktów w kuchni. Jest podstawą wielu dań, a dodatkiem do kolejnej, niezliczonej ich ilości. Chociaż wokół tego produktu urosło wiele mitów (na przykład dotyczących jego rzekomej niskiej kaloryczności), to i tak używamy go w kółko. A to sprawia, że każdemu chociaż raz w życiu zdarzyło się ryż przypalić.
Czy kiedy poczujemy swąd spalenizny dochodzący z garnka z ryżem, jest już za późno? Na szczęście nie, co nie znaczy, że nie trzeba reagować szybko. Każdy wie, jak nieprzyjemne mogą być następstwa: długie wietrzenie zasmrodzonego mieszkania, ryż do wyrzucenia, a garnek do długiego szorowania. Na to ostatnie też coś poradzimy, ale pozostałym skutkom przypalonego ryżu może zapobiec... kromka chleba.
Jak uratować przypalony ryż?
Zanim wyrzucisz całą zawartość garnka lub z niesmakiem zjesz przesiąknięty spalenizną ryż z wierzchu, zastosuj patent z chlebem. Nim ryż zdąży ostygnąć, połóż na nim kromkę chleba i odczekaj około 10 minut. Pieczywo zadziała niczym gąbka i zaabsorbuje cały przykry zapach z ziaren.
Tym sposobem unikniesz wyrzucania całego ryżu, a w koszu wyląduje jedynie cienka warstwa z dna, która na własnej skórze poczuła "ogień". Nie będziesz musiał nawet wynosić na balkon przypalonego garnka w obawie o ulatnianie się z niego zapachu w całym mieszkaniu.
Spalonej warstwy ryżu oczywiście nic już nie uratuje, ale możesz bez problemu wyczyścić to, co znajduje się pod nią. Do tego zastosuj kolejny trik.
Na ratunek przypalonemu garnkowi
Zanim zaczniesz rzucać przekleństwami, próbując zdrapać resztki przypalonego w garnku ryżu, wykorzystaj metodę z octem i sodą oczyszczoną.
Najpierw sporządź mieszankę wody z octem, w proporcjach 1:2. Wlej ją do garnka i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia, a do płynu dosyp sodę oczyszczoną. Po 5 minutach możesz opróżnić garnek, a całą resztę załatwi już zwykła gąbka i płyn do mycia naczyń.
A po ciekawe przepisy zerknij na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład ten filmik z recepturą na kokosowe ciasto "Rafaello".