Jak wybrać idealną patelnię?

Proces wyboru idealnej patelni do kuchni może być sporym wyzwaniem, zwłaszcza że oferta producentów jest niezwykle szeroka. Do dyspozycji mamy akcesoria mniejsze i większe, stworzone z różnorodnych materiałów. Jak dokonać wyboru? O czym pamiętać przy zakupie patelni?

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wybór idealnej patelni

Odpowiednio dobrana patelnia jest gwarancją bezpiecznego i komfortowego smażenia różnorodnych potraw. Na rynku znajdziemy patelnie teflonowe, granitowe, ceramiczne, emaliowane i wiele innych, przez co zakup nie jest tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Zastanówmy się zatem, jakie mamy oczekiwania i do jakich potraw zamierzamy wykorzystywać takie akcesoria kuchenne. Podczas doboru ogromne znaczenie ma materiał wykonania i rodzaj powłoki. Z jednej strony patelnia powinna zapewniać nieprzywieralność, a z drugiej gwarantować bezpieczeństwo dla zdrowia. Poza tym pamiętajmy o czyszczeniu patelni, które nie powinno sprawiać większych trudności. 

Patelnia musi zostać dopasowana do typu płyty, na której przygotowujemy dania. Sprawdźmy także rodzaj uchwytu i to, czy akcesorium posiada pokrywkę. Zwróćmy uwagę również na średnicę produktu i dobierzmy go do rodzaju przygotowywanych potraw. Jakie rodzaje patelni są najchętniej użytkowane w polskich domach?

Patelnia teflonowa

Jednymi z najpopularniejszych akcesoriów kuchennych są patelnie teflonowe. Do dyspozycji mamy modele klasyczne, do naleśników, patelnie woki i wersje do jajek oraz placków. Dlaczego są one aż tak cenione na rynku? Użytkownicy wskazują ich atrakcyjną cenę i odporność na wysokie temperatury. Dodatkowo gładka i nieprzywierająca powłoka pozwala smażyć potrawy z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Wśród zalet wyróżnić można także lekkość w przenoszeniu, szybkie nagrzewanie się naczynia i łatwość czyszczenia.

Patelnia z powłoką ceramiczną

Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest patelnia ze specjalną powłoką, która powstaje z połączenia minerałów i gliny, wypalanych w wysokich temperaturach. To oznacza, że mamy do czynienia ze znacznie wyższą odpornością na wysokie temperatury w porównaniu do modeli teflonowych. Co ciekawe, taka patelnia może być nagrzewana nawet do 400 stopni i mrożona do -20 stopni Celsjusza. Jej atutem jest nie tylko równomierne nagrzewanie, lecz także długie utrzymywanie ciepła potrawy. Trzeba jednak pamiętać, aby nie narażać ceramicznej powłoki na szybkie zmiany temperatur, gdyż to prowadzi do uszkodzeń. Patelnie z powłoką ceramiczną są przyjazne dla środowiska i dla zdrowia - nie ma mowy o wytwarzaniu szkodliwych związków podczas smażenia. Zastosowana powłoka nie wpływa na smak lub zapach potraw i nie wchodzi w interakcję ze składnikami spożywczymi. 

Oczywiście producenci oferują także wiele innych propozycji, a ostateczny wybór patelni jest zależny od osobistych preferencji i wymagań danej osoby. Praktycznie w każdej kuchni korzystamy z patelni z powłokami ceramicznymi i patelni teflonowych o doskonałej jakości wykonania. 

Materiał sponsorowany przez Altom Sp. z o.o.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej