Jeśli wyrzucasz obierki z jabłek do śmietnika to popełniasz poważny błąd. Są niezwykle przydatne

Jabłka to zdecydowanie owoc, który wyróżnia nasz kraj. Zjadamy je w całości lub obieramy. Wszystko zależy od naszych preferencji. Możemy przygotować z nich mnóstwo pysznych potraw i deserów. Co natomiast zrobić z obierkami, których czasami zostaje całe mnóstwo? Jest na nie kilka sposobów, którymi chętnie się podzielimy. Obierki z jabłek nie muszą lądować w śmietniku!

Obrazek
Paulina

Sposoby na obierki z jabłek

  • Cynamonowe chipsy ze skórek

Pieczone skórki z jabłek to świetna alternatywa dla chipsów, które serwujemy sobie do filmu. Ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Piekarnik rozgrzewam do wysokiej temperatury, np. 190 stopni Celsjusza. Skórki przekładam do brytfanki i piekę do chrupkości przez ok. 15 minut. Można zastosować tryb grillowy i temperaturę 220 stopni Celsjusza, wtedy wyjdą jeszcze bardziej chrupiące.

Obrazek
  • Kompot ze skórek

Obierki z jabłek umieszczamy rondelku. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wsypujemy cukier lub inną substancję słodząca np. ksylitol. Rondelek umieszczamy na palniku i gotujemy kompot pod lekko uchyloną pokrywką. Od momentu zagotowania, gotujemy przez około 25-30 minut.

  • Suszone skórki do herbaty

Lato to czas robienia konfitur: obierając jabłka do ich przygotowania zostaje nam duża ilość obierek. Przygotowanie suszonych skórek to idealne rozwiązanie. Możesz je po ususzeniu wykorzystać do jesienniej herbaty, którą podasz z ciastem w chłodny dzień. Skórki możemy rozłożyć na papierze do pieczenia i wsadzić do piekarnika nagrzanego na 55-60 stopni Celsjusza z termoobiegiem na około 40 minut. Lepiej nie zwiększać temperatury! Może to spowodować, że skórki się spalą.

Zanurz gazę/ściereczkę w occie jabłkowym i zrób sobie z niego kompres. Trzymaj przez kilka minut. Procedurę powtarzaj trzy razy dziennie.
pixabay
  • Ocet jabłkowy z obierek z jabłek

Nie wiesz co zrobić z obierkami? Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest ocet z obierek jabłek. Na pewno słyszałeś o niesamowitych właściwościach tego produktu. Może warto zrobić go samemu? To nic trudnego.

Obierki pozostałe z obranych jabłek do konfitury układamy w dużym słoiku. Wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru ok. 2 pełne łyżki cukru na 1 litr wody. Owoce powinny być całkowicie przykryte roztworem. Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką, którą związujemy za pomocą sznurka lub gumki. Odstawiamy w ciemne, suche i ciepłe miejsce na kilka tygodni. Całkowity proces fermentacji powinien przebiegać w czasie od 2 do 5 tygodni. Ważne, by zaglądać do słoika i mieszać co kilka dni.

Jeśli zostanie Ci trochę jabłek, możesz wykorzystać je do zrobienia pysznego deseru, czyli jabłka w cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥