PrzepisKultowa zupa sprzed lat, dziś już zapomniana. Jadłeś ją kiedyś?

Kultowa zupa sprzed lat, dziś już zapomniana. Jadłeś ją kiedyś?

Wodzionka – przepis, składniki, wykonanie. Skąd pochodzi Wodzionka? Czym jest? To kultowa śląska, którą zajadały się całe pokolenia (nie tylko Ślązaków). Jak ją zrobić? Mamy dla Ciebie szybki i prosty przepis.

Kultowa zupa sprzed lat, dziś już zapomniana. Jadłeś ją kiedyś?
Ewa

12.04.2022 | aktual.: 13.04.2022 12:36

Prawdziwa wodzionka – jaka powinna być? Skąd pochodzi?

Wodzianka występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek. Maciej E. Halbański w swoim Leksykonie sztuki kulinarnej podał następującą definicję wodzianki: zupa przyrządzona z czerstwego chleba pokrajanego w kostkę, zalanego wrzątkiem, z dodatkiem roztartego z solą czosnku i tłuszczu, najlepiej smalcu ze skwarkami

Śląska wodzionka to niegdyś zupa dnia powszednio, a wychowały się na niej całe pokolenia. Jest najlepszym dowodem na to, że z prostych składników może powstać naprawdę smaczne danie.

Jest symbolem skromności i oszczędności, a także szacunku do chleba- zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo dawało mu się drugie życie. Wodzianka serwowana była również na śniadanie, w czasie późnej jesieni i zimy, uznawana była też za danie postne.

Śląskie wodzianki wpisane na Listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Co ciekawe, popularna jest zarówno "wodzionka" jak i "wodzianka".

Piosenka o wodzionce

Kultowa zupa doczekała się również piosenki. Imponująca liczba ponad 2,5 miliona wyświetleń świadczy o jednym – to był hit!

Jak zrobić wodzionkę – składniki

Przepis na wodzionkę – to tania i szybka zupa. Może nie należy do najlżejszych i najmniej kalorycznych dań, ale raz na jakiś czas można skusić się na takie danie.

Potrzebujesz:

  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 łyżka smalcu (ze skwarkami lub bez)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Śląska wodzianka – szybki przepis i wykonanie krok po kroku

Jak zrobić wodzionkę? Przepis na śląską zupę. Czerstwe pieczywo pokrój w niedużą kostkę, wielkości jednego kęsa. Przełóż do głębokiego talerza, dodaj rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek i smalec. Całość zalej wrzątkiem i zamieszaj. Dopraw do smaku. Niektórzy do doprawienia używają maggi w płynie lub przyprawy uniwersalnej. Zamiast wrzątku można użyć również bulionu lub rosołu, który został z poprzedniego obiadu. W wersji na bogato możesz dodać też podsmażony boczek.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie