Jedni wrzucają do ciasta, ja robię lemoniadę. Rześki smak stawia na nogi w największe upały
Kiedy upał daje się we znaki, a żar leje się z nieba, zadbanie o odpowiednie nawodnienie to podstawa. Do sięgnięcia po napój skusi domowa lemoniada w rzadko spotykanym smaku.
19.07.2024 11:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jedni wolą ją na słodko, dodając większą ilość cukru lub miodu, inni sięgają po kwaśną wersję, mówiąc, że ona orzeźwia jeszcze bardziej. Lemoniada od lat cieszy się niesłabnącą popularnością, śmiało konkurując z napojami gazowanymi w restauracyjnych menu. Przygotowanie jej w domu to naprawdę prosta sprawa i wcale nie trzeba ograniczać się tylko do cytryn.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić lemoniadę?
Pierwsze wzmianki o napoju przypominającym lemoniadę pochodzą z Egiptu sprzed ponad tysiąca lat. Starożytni Egipcjanie łączyli cytryny z daktylami i miodem. Z czasem lemoniada podbiła cały świat, stając się jednym z najpopularniejszych napojów. W Polsce lemoniada pojawiła się prawdopodobnie na początku XIX wieku i szybko zyskała popularność, zwłaszcza po I wojnie światowej.
Przygotowanie domowej lemoniady to prosta sprawa. Wystarczy kilka podstawowych składników: cytryny, cukier, woda i odrobina wyobraźni. Możesz eksperymentować z różnymi owocami, ziołami i dodatkami. Zamiast zwykłej wody, możesz również sięgnąć po tę z bąbelkami. W roli słodziwa sprawdzi się cukier, miód, erytrytol czy ksylitol.
Domowa lemoniada rabarbarowa
Rabarbar to warzywo, które latem najczęściej trafia do ciasta. I jest zdecydowanie dobry wybór, ale kilka łodyg warto odłożyć do przygotowania pysznej lemoniady. Jest kwaśna i świetnie orzeźwia w upalne dni.
Cukier do lemoniady warto dodawać stopniowo, dopasowując poziom słodyczy do indywidualnych preferencji.
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 1 szklanka cukru,
- 1 litr wody
- Sok z 2 cytryn
- Gałązka mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Rabarbar umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
- Do rabarbaru dodaj cukier i wodę. Gotuj na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie i cukier się rozpuści.
- Gorącą mieszankę przecedź przez sito, aby pozbyć się kawałków rabarbaru.
- Ostudź, a następnie dodaj sok z dwóch cytryn.
- Przeleć lemoniadę do dzbanka i schłodź w lodówce.
- Przed podaniem dodaj do szklanek lód i gałązkę mięty.
Domowa lemoniada z dodatkiem rabarbaru smakuje po prostu obłędnie. To najlepszy sposób na letnie orzeźwienie.