Jedni wrzucają do ciasta, ja robię lemoniadę. Rześki smak stawia na nogi w największe upały

Kiedy upał daje się we znaki, a żar leje się z nieba, zadbanie o odpowiednie nawodnienie to podstawa. Do sięgnięcia po napój skusi domowa lemoniada w rzadko spotykanym smaku.

Lemoniada - PysznościLemoniada - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni wolą ją na słodko, dodając większą ilość cukru lub miodu, inni sięgają po kwaśną wersję, mówiąc, że ona orzeźwia jeszcze bardziej. Lemoniada od lat cieszy się niesłabnącą popularnością, śmiało konkurując z napojami gazowanymi w restauracyjnych menu. Przygotowanie jej w domu to naprawdę prosta sprawa i wcale nie trzeba ograniczać się tylko do cytryn.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Jak zrobić lemoniadę?

Pierwsze wzmianki o napoju przypominającym lemoniadę pochodzą z Egiptu sprzed ponad tysiąca lat. Starożytni Egipcjanie łączyli cytryny z daktylami i miodem. Z czasem lemoniada podbiła cały świat, stając się jednym z najpopularniejszych napojów. W Polsce lemoniada pojawiła się prawdopodobnie na początku XIX wieku i szybko zyskała popularność, zwłaszcza po I wojnie światowej.

Domowa lemoniada
Domowa lemoniada © Pyszności

Przygotowanie domowej lemoniady to prosta sprawa. Wystarczy kilka podstawowych składników: cytryny, cukier, woda i odrobina wyobraźni. Możesz eksperymentować z różnymi owocami, ziołami i dodatkami. Zamiast zwykłej wody, możesz również sięgnąć po tę z bąbelkami. W roli słodziwa sprawdzi się cukier, miód, erytrytol czy ksylitol.

Domowa lemoniada rabarbarowa

Rabarbar to warzywo, które latem najczęściej trafia do ciasta. I jest zdecydowanie dobry wybór, ale kilka łodyg warto odłożyć do przygotowania pysznej lemoniady. Jest kwaśna i świetnie orzeźwia w upalne dni.

Lemoniada rabarbarowa - Pyszności
Lemoniada rabarbarowa - Pyszności © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova

Cukier do lemoniady warto dodawać stopniowo, dopasowując poziom słodyczy do indywidualnych preferencji.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 litr wody
  • Sok z 2 cytryn
  • Gałązka mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
  2. Do rabarbaru dodaj cukier i wodę. Gotuj na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie i cukier się rozpuści.
  3. Gorącą mieszankę przecedź przez sito, aby pozbyć się kawałków rabarbaru.
  4. Ostudź, a następnie dodaj sok z dwóch cytryn.
  5. Przeleć lemoniadę do dzbanka i schłodź w lodówce.
  6. Przed podaniem dodaj do szklanek lód i gałązkę mięty.

Domowa lemoniada z dodatkiem rabarbaru smakuje po prostu obłędnie. To najlepszy sposób na letnie orzeźwienie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska