Jeśli masz takie objawy, natychmiast przestań jeść mak. Konsekwencje mogą być poważne
Wśród świątecznych słodkości króluje makowiec i kutia, w których główną rolę odgrywa masa makowa. Niepozorne, drobne ziarenka mogą być jednak niebezpieczne. Nie każdy może sobie pozwolić na te desery.
01.12.2023 16:33
W okresie świątecznym ziarna maku osiągają rekordowe słupki sprzedaży. Trafiają do kutii, są nieodzownym składnikiem makowca czy też rogalików. Mają jednak właściwości, przez które niektórzy powinni uważać na ilość zjedzonego maku lub całkowicie wykluczyć go ze swojej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości maku
Niebieski mak śmiało można zaliczyć do superfoods. Ważną jego częścią jest tryptofan (276 mg tryptofanu na 100 g maku). Jest to aminokwas, który wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, poprawiając jakość snu i ogólne samopoczucie. Mak jest również dobrym źródłem potasu, który wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Na przysmaki z makiem powinny skusić się osoby, które ograniczają mięso oraz narażone są na stres i zmęczenie. Mak dostarczy magnez i wapń, które pomogą ograniczyć niedobory.
Kto nie może jeść maku?
Mimo że właściwości prozdrowotne płynące z maku brzmią naprawdę zachęcająco, to nie każdy może sobie na niego pozwolić. Mak zawiera alkaloidy, które mogą mieć działanie narkotyczne. Ze względu na to, nie powinny go spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci do 2. roku życia.
Mak jest również ciężkostrawny, dlatego powinny go unikać osoby z problemami gastrycznymi, takimi jak zaparcia, niestrawność lub refluks żołądkowo-jelitowy. Warto pamiętać, że mak jest produktem kalorycznym. 100 g maku zawiera aż 524 kilokalorii, więc nie można przesadzać z jego ilością. Kawałek makowca na święta jednak nie zrobi krzywdy.
Postaw na domową masę makową
Myśląc o przygotowaniu makowca, lepiej zrezygnować z gotowej masy makowej. Niektóre z nich mają w składzie bardzo dużą ilość cukru i sztucznych wzmacniaczy.
Składniki:
- 500 g suchego maku,
- 300 ml mleka,
- 200 g cukru,
- 100 g masła,
- 100 g rodzynek,
- 50 g orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Mak wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez około 20 minut, aż mak zmięknie.
- Odcedź mak, a mleko zachowaj.
- Mak przełóż do miski, dodaj cukier, masło, rodzynki, orzechy, cukier waniliowy i cynamon.
- Wymieszaj wszystkie składniki, aż masa będzie gładka i jednolita. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj zachowane wcześniej mleko.