Jeśli masz takie objawy, natychmiast przestań jeść mak. Konsekwencje mogą być poważne

Wśród świątecznych słodkości króluje makowiec i kutia, w których główną rolę odgrywa masa makowa. Niepozorne, drobne ziarenka mogą być jednak niebezpieczne. Nie każdy może sobie pozwolić na te desery.

Mak - PysznościMak - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canv | Aneta_Gu
Ewa Malinowska

W okresie świątecznym ziarna maku osiągają rekordowe słupki sprzedaży. Trafiają do kutii, są nieodzownym składnikiem makowca czy też rogalików. Mają jednak właściwości, przez które niektórzy powinni uważać na ilość zjedzonego maku lub całkowicie wykluczyć go ze swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z gruszką i camembertem. Smakuje obłędnie

Właściwości maku

Niebieski mak śmiało można zaliczyć do superfoods. Ważną jego częścią jest tryptofan (276 mg tryptofanu na 100 g maku). Jest to aminokwas, który wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, poprawiając jakość snu i ogólne samopoczucie. Mak jest również dobrym źródłem potasu, który wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Mak - Pyszności
Mak - Pyszności © Canva | ra3rn

Na przysmaki z makiem powinny skusić się osoby, które ograniczają mięso oraz narażone są na stres i zmęczenie. Mak dostarczy magnez i wapń, które pomogą ograniczyć niedobory.

Kto nie może jeść maku?

Mimo że właściwości prozdrowotne płynące z maku brzmią naprawdę zachęcająco, to nie każdy może sobie na niego pozwolić. Mak zawiera alkaloidy, które mogą mieć działanie narkotyczne. Ze względu na to, nie powinny go spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci do 2. roku życia.

biedronka makowiec
biedronka makowiec © Adobe Stock

Mak jest również ciężkostrawny, dlatego powinny go unikać osoby z problemami gastrycznymi, takimi jak zaparcia, niestrawność lub refluks żołądkowo-jelitowy. Warto pamiętać, że mak jest produktem kalorycznym. 100 g maku zawiera aż 524 kilokalorii, więc nie można przesadzać z jego ilością. Kawałek makowca na święta jednak nie zrobi krzywdy.

Postaw na domową masę makową

Myśląc o przygotowaniu makowca, lepiej zrezygnować z gotowej masy makowej. Niektóre z nich mają w składzie bardzo dużą ilość cukru i sztucznych wzmacniaczy.

Składniki:

  • 500 g suchego maku,
  • 300 ml mleka,
  • 200 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Mak wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez około 20 minut, aż mak zmięknie.
  2. Odcedź mak, a mleko zachowaj.
  3. Mak przełóż do miski, dodaj cukier, masło, rodzynki, orzechy, cukier waniliowy i cynamon.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, aż masa będzie gładka i jednolita. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj zachowane wcześniej mleko.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat