Jeśli mizeria, to tylko z tymi dwoma nietypowymi składnikami. Odmienią zdrowotne oblicze surówki

Kiedy następnym razem będziesz przygotowywał mizerię, zrób to według tego przepisu. Być może — tak samo jak my — odkryjesz, że to właśnie ta wersja popularnej surówki pasuje ci najbardziej. Zwłaszcza latem, kiedy przyda się trochę orzeźwienia. To bowiem załatwi pewien nietypowy dodatek do ogórków.

Ta nietypowa wersja mizerii na pewno ci posmakujeTa nietypowa wersja mizerii na pewno ci posmakuje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

Mizeria to surówka, którą pokolenia Polaków zajadają od niepamiętnych czasów. Zwykle przybiera ona prostą formę i w każdym domu wygląda niemal tak samo. Rzadko kiedy różni ją coś więcej, niż kwestia przypraw (niektórzy przygotowują ją bardziej na słodko, inni na słono) i ewentualna obecność — lub brak — białej czy czerwonej cebuli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Dzisiaj chcielibyśmy jednak wkroczyć na te święte rejony z pewną niemałą rewolucją. Chodzi tu właśnie o skład mizerii, w którym co nieco przyjdzie nam zaraz namieszać. Jak? Za sprawą dwóch składników, które nadadzą surówce większej lekkości, w sam raz wpasowującej się w cechy dobrego, orzeźwiającego menu letniego.

Pierwszym z rzeczonych produktów jest mięta. Tu musimy przyznać, że nie jest to nasz wynalazek, bo łączenie ogórków z miętą to powszechna (lub dość powszechna) praktyka w Turcji. Drugim dodatkiem do mizerii jest jogurt grecki, którym uzupełnimy częściej używaną śmietanę. Efekt? Rześkość to raz; dwa, to wpływ na organizm. Nasza surówka właśnie zyskała nowych cech zdrowotnych. A więc warto!

Mizeria inaczej

Składniki:

  • 2 zielone ogórki,
  • 80 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • pęczek koperku,
  • kilka listków mięty,
  • cukier, pieprz i sól.
Mizeria może przybrać taką formę, jaką lubisz najbardziej
Mizeria może przybrać taką formę, jaką lubisz najbardziej © Pexels | Anna Shvets

Sposób przygotowania:

  • Ogórki obierz i rozdrobnij na plasterki. Możesz to zrobić za pomocą noża lub mandoliny na zwykłej tarce.
  • Przełóż warzywo do miski. Dodaj jogurt grecki i śmietanę, troszkę soku z cytryny. Wsyp posiekany koperek i porwane listki mięty.
  • Całość dopraw na swój ulubiony sposób — mieszanką cukru, pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj i gotowe. Przed zjedzeniem wstaw na trochę do lodówki, bo mizeria (zwłaszcza latem) najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀