Jeśli mizeria, to tylko z tymi dwoma nietypowymi składnikami. Odmienią zdrowotne oblicze surówki

Kiedy następnym razem będziesz przygotowywał mizerię, zrób to według tego przepisu. Być może — tak samo jak my — odkryjesz, że to właśnie ta wersja popularnej surówki pasuje ci najbardziej. Zwłaszcza latem, kiedy przyda się trochę orzeźwienia. To bowiem załatwi pewien nietypowy dodatek do ogórków.

Ta nietypowa wersja mizerii na pewno ci posmakujeTa nietypowa wersja mizerii na pewno ci posmakuje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

Mizeria to surówka, którą pokolenia Polaków zajadają od niepamiętnych czasów. Zwykle przybiera ona prostą formę i w każdym domu wygląda niemal tak samo. Rzadko kiedy różni ją coś więcej, niż kwestia przypraw (niektórzy przygotowują ją bardziej na słodko, inni na słono) i ewentualna obecność — lub brak — białej czy czerwonej cebuli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Dzisiaj chcielibyśmy jednak wkroczyć na te święte rejony z pewną niemałą rewolucją. Chodzi tu właśnie o skład mizerii, w którym co nieco przyjdzie nam zaraz namieszać. Jak? Za sprawą dwóch składników, które nadadzą surówce większej lekkości, w sam raz wpasowującej się w cechy dobrego, orzeźwiającego menu letniego.

Pierwszym z rzeczonych produktów jest mięta. Tu musimy przyznać, że nie jest to nasz wynalazek, bo łączenie ogórków z miętą to powszechna (lub dość powszechna) praktyka w Turcji. Drugim dodatkiem do mizerii jest jogurt grecki, którym uzupełnimy częściej używaną śmietanę. Efekt? Rześkość to raz; dwa, to wpływ na organizm. Nasza surówka właśnie zyskała nowych cech zdrowotnych. A więc warto!

Mizeria inaczej

Składniki:

  • 2 zielone ogórki,
  • 80 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • pęczek koperku,
  • kilka listków mięty,
  • cukier, pieprz i sól.
Mizeria może przybrać taką formę, jaką lubisz najbardziej
Mizeria może przybrać taką formę, jaką lubisz najbardziej © Pexels | Anna Shvets

Sposób przygotowania:

  • Ogórki obierz i rozdrobnij na plasterki. Możesz to zrobić za pomocą noża lub mandoliny na zwykłej tarce.
  • Przełóż warzywo do miski. Dodaj jogurt grecki i śmietanę, troszkę soku z cytryny. Wsyp posiekany koperek i porwane listki mięty.
  • Całość dopraw na swój ulubiony sposób — mieszanką cukru, pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj i gotowe. Przed zjedzeniem wstaw na trochę do lodówki, bo mizeria (zwłaszcza latem) najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej