Języki teściowej z cukinii. Przed włożeniem do słoików zrób jedną rzecz, a będą smakowały wybornie
Słyszałeś kiedykolwiek o przekąsce języki teściowej? Do niedawna sama nie wiedziałam, co to jest. A szkoda, bo ten genialny przepis naprawdę zachwyca, dlatego też powinien trafić do każdego domu. I tak się dzisiaj właśnie stanie. Już za moment dowiesz się, jak go przygotować krok po kroku.
14.07.2023 07:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli śledzisz moje posty od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam testować nowe smaki w swojej kuchni. Nie inaczej było w przypadku języków teściowej. Kiedy po raz pierwszy usłyszałam ten termin, myślałam, że chodzi o roślinę doniczkową. Jednak bardzo szybko zostałam wyprowadzona z błędu.
I bardzo dobrze, bo przepis, z którym dzisiaj przychodzę, naprawdę zachwyca. Dlatego ty również nie możesz go przegapić. Już po jednym kęsie przepadniesz. Co więcej, od razu weźmiesz się do roboty, aby przygotować własne zapasy. Skąd to wiem? Dokładnie tak było w moim przypadku.
To też może cię zainteresować:Kurki marynowane – najlepszy przepis. Leśny skarb w formie przetworów
Języki teściowej — co to takiego?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto w kilku słowach wyjaśnić, czym w ogóle jest omawiana potrawa. Otóż to nic innego jak pyszna przekąska w marynowanym wydaniu. Jej bazą są kolorowe i smaczne warzywa na czele z cukinią. Swoją nazwę oryginalne danie zawdzięcza prawdopodobnie ciekawym kształtom. Wręcz nie sposób oderwać od nich wzroku.
Jeśli zdecydujesz się przygotować języki teściowej w swojej kuchni, sukces masz gwarantowany. Dlaczego? Po pierwsze, chodzi o wyjątkową kombinację smakową połączonych warzyw. Jest to po prostu prawdziwy strzał w 10! Po drugie, moja mama często powtarza, że jemy oczami. I trudno się z nią nie zgodzić. Kiedy danie nie podoba nam się wizualnie, możemy mieć problem z jego konsumpcją. Na pewno nie będzie to nic przyjemnego, a przecież tak nie powinno być. Danie ma zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. I oba te kryteria spełnia dzisiejsza przekąska.
Jak zrobić języki teściowej?
Dzisiejsza przekąska przyda się w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Możesz podać ją jako dodatek do mięsa. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować ją solo. W każdym domu na pewno zrobi prawdziwą furorę!
Składniki:
Ruloniki:
- 1 duża cukinia,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 papryka,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 ziarenka czarnego pieprzu,
- 2 gałązki kopru,
- 2 gałązki pietruszki.
Zalewa:
- 40 ml octu,
- 800 ml wody,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania warzyw. Paprykę pokrój w małe słupki. Następnie odetnij końcówki cukinii, po czym podziel ją na cienkie paski. Pamiętaj, nie mogą się one łamać. Do tego zadania polecam zwykłą obieraczkę lub mandolinę do warzyw.
- Przygotowane w ten sposób warzywne paseczki podpiecz następnie na patelni grillowej. Na koniec obierz marchewkę, po czym zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Pomarańczowe warzywo przełóż następnie do słoika. Do przepisu wykorzystałam jeden, duży słoik. Możesz spokojnie użyć dwóch lub trzech mniejszych gadżetów kuchennych.
- Następnie dodaj do środka gałązki kopru i pietruszki, ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu.
- Wróć do pracy nad pozostałymi warzywami. Na desce do krojenia ułóż najpierw plaster cukinii. Następnie na jednej z końcówek połóż słupek papryki i ciasno zwiń w rulon. I tak za każdym razem.
- Otrzymane w ten sposób roladki przełóż do słoika.
- Po wyczerpaniu składników przygotuj jeszcze domową zalewę. W tym celu zagotuj ze sobą wodę, sól i cukier.
- Nie zapomnij również dodać octu do słoika.
- I to wszystko! Zamknij szczelnie słoik i poddaj go procesowi pasteryzacji. Wystarczy już 5-10 minut, aby uzyskać zadowalające efekty.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w swojej kuchni?
Nie przegap również:Schabowe ruloniki z pieczarkowym farszem podane na ziemniaczanym chruście